Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '11

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yahudi bakkal sıkışınca…

Bir laf vardır “Yahudi bakkal sıkışınca eski defterleri karıştırırmış” diye, ne yalan; tarihin yapraklarının karıştırılıp da, dişe dokunan, yani işime yarayan ne var diye araştırılmasını insanlık adına acayip anlamsız bulmaktayım; lakin gelin görün ki “Hit”ler, “Tık”lar, “En”ler, en kötüsü de “Oylar” peşinde koşarken “İpi kim göğüslerse lider odur!” diye bir koşturma, bir, affedersiniz, sidik yarıştırma var ki; insan olduğunu da unutturuyor insana!

İnsanlığını unutan liderlerden nasıl bir beklenti içine girer insanlar, ilginç olan yanı da budur zaten!

Reklamlar izin verirse düşünecek insanlar, aman tanınmıyor; ne vahim!

Ve, bir çok insan da bu durumdan mustarip değil!

İnsanlığından feragat etmiş toplumlar oluşturmak en basit yönetim şeklidir: Hak arama, araştırma, soruşturma! Hesap sormaya ise hiç kalkışma!

******

Türkiye’de “Hesap sorma, yakarım!” dönemi yaşanıyor, Fransa’da oy toplama dönemi var; tarihin prim yapacak sayfalar deşeleniyor, işe yarayacak, yani oy toplatacak olanlar gün yüzüne çıkartılıyor.

Türkiye’de de aynı yöntem çalışıyor; Atatürk neredeyse diktatör ilan edilmekte, Kürtlere soykırım uygulandı sözleri çınlayıp durmakta!

******

Hiç işim olmaz tarihle, kim bilir kaç kez yazdım, bir daha yazayım; Yıllar önce kim ne yapmış, neden yapmış, amacı neymiş, neyi kanıtlamak istemiş?

Bunları bilemedikten sonra kim nereyi almış, nerede saltanat kurmuş, hangi şehirleri, ülkeleri fethetmiş; efendime söyleyeyim, sonra hangi fethedilen yerler kimler tarafından fethedilmiş, falan…

İşleri güçleri savaşmakmış, ille de toprakları genişletmekmiş, öyleymiş yani o dönemlerin yaşam felsefesi; ya da liderlerin yaşam felsefesi demek gerekir!

Zira o liderlerin şahsi yaşam felsefelerini onaylamayan bir çok nefer yok olup gitmiştir, muhtemelen yirmili yaşlarında; adları bile geçmez tarih kitaplarında…

******

Savaşlar bir referanstı bir zamanlar, bir kartvizit; öyleymiş yani, ne yapalım?

Anadolu da fethedilmişti, sonra fethedenler püskürtüldü; o püskürtmede ölenlere karşı bir suç mu işlendi?

Aslında, öne sürülen neferler ölüp gittiler, liderlerine bir şey olmadı, yani…

******

Bir zamanlar böyle bir gerçek varmış; şu an light tarzı gündemde, hafiften, çaktırmadan, fazla göze batmadan…

******

Geçmiş ile günü meşgul etmek siyasetçilerin değil de, tarih ve toplumbilimcilerin işi olmalı; yoksa adı geçmişten nemalanmaya çalışmaktır, ki; güne ve yakın geleceğe dair kayda değer bir hedefin, bir “Oy”  toplayacak malzemenin artık kalmaması demektir!

******

İçeride ve dışarıda, gözünü tarihe dikmiş olanlar, günü kurtarmak amacındadırlar; yoksa, ileriye bakmak isteyen kişi ne diye geriye baksın ki?

 

http://twitter.com/Gulgunkaraoglu

gulgun_2006@hotmail.com

 
Toplam blog
: 1269
: 1343
Kayıt tarihi
: 18.09.07
 
 

İzmir, 1963 doğumluyum. Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce bölümü mezunuyum ve özel bir şirkette ..