Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ismail hakkı özsarı

http://blog.milliyet.com.tr/ihozsari

01 Eylül '12

 
Kategori
İnançlar
 

Yahudilik ve siyonizm

İnsanların diline pelesenk olmuş sözcükler vardır. Anlamlarını tam bilemeyebilirler ama her fırsatta yerli yersiz kullanılır.
Örneğin; ‘Sosyalizm, kapitalizm, Budizm, faşizm, seküler, ateizm, Siyonizm, psikoloji… vb.
Çok söylemi çok sık duyarız. Hatta okumuş yazmış, üniversite bitirmiş kimselerin ağzından bile… ‘PSİKOLOJİM BOZULDU.’ sözünü duyarız.
Bu söylem yanlıştır.
PSİKOLOJİ : Latince bir sözcüktür. Psiko ve logos sözcüklerinden türetilmiştir.
PSİKO : Ruh demektir. LOGOS da bilgi demektir.
Pskoloji = Ruh bilgisi (ruh bilimi) anlamındadır.
Şimdi siz ‘psikolojim bozuldu’ demekle ruh bilimim bozuldu demiş olmuyor musunuz?
Oysa illâ böyle bir yakınmayı ifade etmek istiyorsanız doğrusu; ‘ruh sağlığım bozuldu’ olabilir.
Şimdi Yahudi, İsrail, Musevi sözcüklerinin anlamı da tam olarak bilinmediğine tanık oluyoruz.
Yahudi : Hz. Yakup’un 12 oğlundan dördüncüsünün adı YUDA veya YAHUDA idi. Hz. Süleyman’ın ölümünden sonra ikiye ayrılan devletin güney krallığına YAHUDA ismi verildi. Bâbil sürgünü sonrası bu kabile ve krallık mensuplarına Yahudi denmeye başlandı. Zamanla genel bir isim haline geldi.
Yahudilik sadece dini bir kimliği ifade etmez. Aynı zamanda literatürde İsrâiloğulları ve İbrâni kavramlarını da anlatmaktadır.
‘Musevî’ kavramını kullanmak aynı anlamı vermez. Zira Hz. Musa Mısır’dan çıkarken kendisinin ardında takılan ve O’na inananlar topluluğuna Musevî denir. Bu topluluğun içinde İsrâiloğullarına mensup olmayan da vardır. Hatta Yahudilerden daha çok olduğu söylenmektedir.
SİYONİZM
‘Siyonizm’ sözcüğünün kökenindeki ‘Sion’ sözcüğü, Hz. Süleyman’ın kutsal mabedi inşa ettirmiş olduğu Kudüs’teki dağın adıdır. Siyonizm sözcüğü buradan gelmektedir.
Siyonistlerin bir ideali vardır. O da şudur; ‘Nil nehrinden Fırat nehrine kadar uzanan çok geniş toprakları içeren ve ‘Arz-ı Mev’ud’ denilen Ortadoğu’nun merkezi kısmında bir Yahudi devleti kurmasını amaçlamaktadır.
17. yüzyıldan itibaren bu düşünce Avrupa’da kendisini hissettirmeye başlar. Temelde Filistin toprakları üzerinde bir devlet kurulmasını amaç edinen ve bütün fikirlerini Talmut’un Tevrat’ından alan Siyonizm var oluş sebebini mitolojik öyküler üzerine inşa etmiştir.
Kısaca Siyonizm’in nihai amacı; Tevrat’ta vaad edilen ve Arz-ı Mev’ud adı verilen topraklarda büyük İsrail devletini kurmaktır.

 
Toplam blog
: 291
: 1113
Kayıt tarihi
: 12.07.12
 
 

Emekli öğretmenim. Kitap okumayı ve düşüncelerimi paylaşmayı çok severim. Tarih özel ilgi alanımd..