Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '06

 
Kategori
Eğitim
 

Yak(ma) bir sigara!

Geçtiğimiz günlerde bir araştırma 1 haberi okudum. Bu habere göre Ege Üniversitesi Çocuk Ergen Psikiyatri Anabilim Dalı’ndan bir grup öğretim üyesi tarafından yapılan araştırmada sigaraya başlama yaşının 12, 3 olduğu tespit edilmiş. Bu yaş ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin yaşına denk geliyor.

Sigara kullanma yaşının bu kadar düşmesinin bir çok nedeni bulunmaktadır. Bunların en başında sigaraya ulaşmanın kolay olması gelmektedir. Aslına bakarsanız 18 yaşından küçüklere sigara satışı kanunla yasaklamış durumdadır. Bu yasaya aykırı davrananlara 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Ancak gel görelim ki bu yasak ülkemizde henüz tam anlamıyla uygulanamamaktadır. Market ve benzeri yerlerden 18 yaşından küçükler rahatlıkla sigara temin edebilmektedirler. Çoğu zaman anne-babalarda marketçilerin yanlışına ortak olmaktadırlar. Çocuklarını sigara almak için marketlere gönderen anne ve babalar azımsanmayacak boyuttadır. Üzülerek ifade etmeliyim ki çevremizde öğrencisini sigara almaya gönderen öğretmenlere bile rastlamaktayız. Hal böyle olunca kanunda uygulanamamaktadır. Tıpkı kapalı iş yerlerinde sigara içmenin yasak olduğunu ifade eden kanuna uyulmadığı gibi.

Millet olarak, enerjisine, bilgisine, sağlığına ihtiyaç duyduğumuz; öğrencileri, askerleri, başta doktorlar olmak üzere sağlık çalışanlarını, öğretmenleri ve diğer vatandaşlarımızı sigara içerken görmek hepimizi üzmeli diye düşünüyorum. Sigara içen hemen herkes çevresindekilere sigaranın zararlı olduğunu söylüyor. Ancak içmeye devam ediyorlar. Sigara içen insanların meslek grupları ile ilgili yapılan bir araştırmada 2 birinci sırayı doktorlar, ikinci sırayı öğretmenler, üçüncü sırayı gazeteciler almaktadır. Bu araştırmaya göre doktorların % 54’ü, öğretmenlerin ise % 47’si sigara kullanmaktadır. İnsanlarımızın sigara içmemesi için mücadele etmesi gereken iki meslek grubunda da oran oldukça yüksektir.

Çocukları sigara ve diğer zararlı maddelerden korumak için duyarlı insanlara ihtiyaç vardır. Sigara içen bir anne, bir baba, bir doktor, bir öğretmen ne kadar sigara içmenin zararlı olduğunu salık verirse versin etkili olmayacaktır. İnsanlar denilenden daha çok davranışa bakmaktadırlar. Burada özellikle anne ve babalara büyük görevler düşmektedir. Anne babalar her yönüyle çocuklarına iyi bir model olmak zorundadırlar. Çocuklarının sigara içmesini istemeyen anne-babalar, bunu öncelikle kendi yaşantılarında gerçekleştirmelidirler. Bu sadece sigara içme ile ilgili değildir mutlak. Hayatın hemen her alanında çocukların iyi bir modele 3 ihtiyacı vardır. Bu model anne-baba olmalıdır. Anne-baba çocuğun model ihtiyacını doğru şekilde karşılayamadığı zaman istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirler.

Burada öğretmenlerimize de büyük görevler düşmektedir. Özellikle okullarda öğrencilerin görebilecekleri yerlerde sigara içilmemesi gerekmektedir. Bu yerlere idari odalar, öğretmenler odası ve rehberlik servisleri de dahil olmalıdır. Kendisi göstere göstere sigara içen bir idarecinin yada öğretmenin, öğrencide sigara yakalayıp disipline vermesi kadar anlamsız bir durum olamaz diye düşünüyorum. Özellikle ilköğretimde, yaptığı her şeyin öğrencileri tarafından doğru olduğu düşünülen öğretmenlerin, çok daha dikkatli olması gerekmektedir.

Bu yazıda ülkemizde her yıl 100 bin insanımızın ölümüne yol açan sigara ve zararlarından söz ettim. Sözlerimi 1082 yılında yazılan, bir hükümdarın oğluna nasihatlarını anlatan ve birçok tarihi ve ahlaki esere kaynaklık teşkil eden Kâbusnâme adlı eserden bir nasihatle bitirmek istiyorum. “Sözüm dinlensin dersen, önce kendin o sözü uygula. Yani yapmadığın iyi işleri başkasına emretme, sakınmadığın kötü işleri de başkasına yasaklama”

Bir başka yazıda görüşmek dileği ile…

Kaynaklar:

1 http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=194922

2 http://www.barmagazin.com.tr/flash_haberler.php?a=1&id=5

3 http://www.aktuelpdr.com

 
Toplam blog
: 50
: 2429
Kayıt tarihi
: 31.08.06
 
 

Hatay'ın İskenderun ilçesinde dünyaya geldim. 1997 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültes..