Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '09

 
Kategori
Mizah
 

Yakılan Otolar, Açıkgözler ve Yılbaşı Kılavuzu

Yakılan Otolar, Açıkgözler ve Yılbaşı Kılavuzu
 

Fransa'da yakılan otolar


<ı>Yeni yıla gireli üç gün oldu.

Dünya başkentlerinde ve önemli kentlerinde havai fişek patlamalarıyla kutlandı yeni bir senenin başlaması.

Fransa’da ise bu sene yine otoları patlattılar.

Fransız polisi 31 Aralık gecesinde, Fransa genelinde1150 otonun yakıldığını bildirdi. Geçen sene yılbaşında yakılan otolardan 270 oto fazlaymış bu rakkam. Oto yakılmaları en fazla Paris ve çevresinde görülmüş ve Champs Élysées caddesinde yılbaşı kutlaması için 550 000 kişi toplanmış iken meydana gelmiş.

Buna rağmen Fransa İçişleri Bakanlığı, sakin geçen bir yılbaşından söz ediyor.

2008 yılının ilk sekiz ayında Fransa’da, protesto amacıyla 37.000 oto yakıldı. Oto yakılmaları genelde Paris banliyölerinde, sosyal açıdan sorunlu olan migrasyon kökenli insanların yaşadığı bölgelerde meydana geliyor. Otoları ateşe verenler de genelde gençler. Son senelerde, bundan önceki yılbaşlarında da ayni tip olaylara rastlandı. Sorunlu, hoşnutsuz, işsiz ve gelecek garantisi olmayan yabancı kökenli gençler, haksızlık olarak gördükleri çeşitli olaylara karşı olan tepkilerini bu şekilde dile getiriyorlar.

Buna kıyasla, kızdıkları kişilerin kafasına papuç atanlar, çok daha zararsız bir biçimde gösteriyorlar öfkelerini.

Gazetelerdeki son haberlere bakılırsa, oto yakılmalarında yeni bir ipucu daha ele geçirmiş polis. Yakılan otoların birçoğu da, son olaylardan sonra arttırılmış olan sigorta paralarını alabilmek için, açıkgöz sahipleri tarafından bizzat ateşe veriliyorlarmış. Bu tarz olayların görülmediği semtlerde de otolar yakılmaya başlayınca, polis durumdan şüphelenmiş.

Öyle anlaşılıyor ki, birtakım kurnazlar, Fransa’nın durumundan hoşnut olmayan göçmen kökenli ve çoğunluğu müslüman azınlıklarının yarattığı ortamdan faydalanarak, kendi dalaverelerini çevirmeye bakıyorlar. Ama, eğer bu haberler gerçek çıkmazsa, Fransa İçişleri Bakanlığı’nın, kaynayan sosyal bir kazanı, basit bir dolandırıcılık olayı seviyesine indirgemeye çalışıyor olması söz konusu.

Bu arada bilindiği üzere, tüm Avrupa’da oto sanayii, kriz yüzünden can çekişmekte. Daha düne kadar sapasağlam görülen otomobil devi Opel’i kurtarmak için, Alman hükümeti dokuz takla atmakta bu günlerde.

Belki de Fransa’daki protestocular veya açıkgözlerle, Avrupa oto baronları arasında gizli bir anlaşma vardır. Ne kadar çok oto yakılırsa, satışlar da o kadar artar şeklinde filan.

Gazetelere göre, İngiliz halkının da, alkolle başı derdi girdi bu yılbaşında. Kutlama yaparken <ı>alkol duvarını aşanlar, hem polise büyük çapta iş çıkardılar hem de magazincilere malzeme oldular. Sayıları da az değildi.

Yakında “Yılbaşı Kutlama Kılavuzu” çıkarmak gerekecek galiba.

Tabii her ülke için başka bir kılavuz!

Belki Fransa’da her belediye, oto yakılması muhtemel semtler için, sokağa çıkma saatlerini belirleyecek veya yanmayan kıyafetler piyasaya sürülecek.

İngiltere’de halka, belli bir miktardan sonra alarm çalan “Alkolometre” ler dağıtılacak.

Türkiye’de mi?

Yılbaşı kutlamaları iktidarlara endeksli olduğundan, tahminen bu kılavuz her iktidar değişikliğinde değişecek.

Ama iktidarda kimlerin olduğuna bakılmaksızın, hiç değişmeyecek bir maddesi şöyle olacaktır herhalde:

YılbaşındaTaksim meydanına gitmek isteyen kadın cinsine mensup vatandaş veya vatandaş olmayanların, zırh giymeleri ve bekaret kemeri takmaları mecburidir.”

 
Toplam blog
: 165
: 1414
Kayıt tarihi
: 03.08.07
 
 

Uzun yıllardır yurt dışında yaşıyor. İsviçre'de Adalet Bakanlığı'ndaki mesleği yanında tiyatro ya..