Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '18

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yakın Yakın, Hepsini Yakın!

Yakın Yakın, Hepsini Yakın!
 

Bir dönem birbirine meydan okuma furyası vardı hani. Buz dolu kovalar kafalardan aşağıya boca edilmeden önce zincirin sonraki halkasındaki kişinin adı söyleniyordu. Sonra da kova başa geçiyor, kişi çığlık çığlığa buz gibi ıslanıyordu. 
Gülüyorduk tabi biz de.
 
Şimdi o furyanın ABD menşeli ürünleri yakma olarak gerçekleşmesini bekliyoruz.
"Ben Necati bilmemkim, Ahmet bilmemkimin meydan okumasını kabul ediyorum. Buradan Ayşe, Selma ve Serkan bilmemkimlere meydan okuyorum." 
"Haydi yak abi, yak yak yak! Ayfon mayfon ne varsa yak!" 
 
Trump bir yandan, Erdoğan bir yandan dünyanın üzerine şarlayınca ve bu gerilim sebebiyle doların ateşi fırlayınca millet hıncını parasını dolar üzerinden ödeyip satın aldığı iPhone'lardan almaya başladı.
Bu krizde kurban seçilen zavallı iPhone zaten yıllardır her türlü eziyete maruz kalmıştı. "Bakalım bir iPhone filin ayağının altında kalınca ne oluyor, bakalım suya düşünce ne oluyor, bakalım ateşe atınca ne oluyor?" deyip deyip biçareye olmadık işkenceler uygulanmıştı.
Zavallıcık her türlü eziyeti atlattı lakin bizim elimizde rezilliği çıktı.
Koca koca adamlar "Şu elimde görmüş olduğunuz Ayfon'u yakıyorum, kırıyorum, atıyorum" diye ilan ede ede ABD'ye kafa tutuyor.
ABD'nin de çok umurunda tabi. 
Ürününü satmış, parasını almış, artık yeni sahibi o ürünü yaksa ne yazar, kırsa ne yazar, atsa ne yazar.
Baştan almayaydın da ülkenin parasını ABD'ye kaptırmayaydın iyiydi ya neyse...
 
Bu arada;
Yıllardır Samsung Note 3 kullanan biri olarak (ki son olarak Note 9 çıktı, o kadar yani), milletin elindeki iPhone X'leri görünce "Allah Allah!" demedim değil.
6-7 milyarı bulan fiyatta bir ürün nasıl oluyor da peynir ekmek gibi satılıyor böyle. 
Bankalar telefonlara taksit yapmıyor, ya tıkır tıkır peşin ödeyeceksin ya da numaranın bağlı olduğu hattın faturana her ay yansıtacağı bedel ile 36 ay boyu imanın gevreyecek. Elindeki telefon eskiyecek, taksit bitmeyecek. Hesaba katılan vade farkı sebebiyle de fiyat alıp başını gidecek.
Ve bu uygulamaya rağmen insanların elinden iPhone düşmeyecek. 
Millet iPhone'nunu yakmadan önce iPhone onları zaten çoktan yakmış da haberleri yok.
E biz bu krizi çoktan hak ettik de, bizim de haberimiz yok!
 
İşin daha ilginci, yaktıkları telefonları birkaç gün sonra arar olacaklar. Krizi mrizi unutup yine yeni telefon almaya kalkışacaklar. Merak etmeyin, gidip yine seve seve elmayı dişleyip, yine yeni sürüm bir iPhone alacaklar.
Trump da dişlerini göstere göstere o malum hareketi çekecek...
K..... mu?
****
Arkadaş;
Dünya bu kadar düz hale gelmişken, herkes birbirine göbeğinden bağlanmışken, üstelik sen üretmeyip tüketici olmayı seçmişken kime neyin atarlanmasını yapıyorsun?
Isınmak için, doymak için, iletişim için, hatta kendi ülkende ticaret yapabilmek için bile başkalarına muhtaçsın. Birisi vanayı kapattı mı bittin!
 
Bu cihette bir ülkenin bir diğerinden ürün alması normal. Anormal olan dışarıya ürün satamaması.
Denge yani.
İthalat-İhracat yani.
Inport-Export yani.
Anladın?
****
Kurtuluş Savaşı'nın ardından Atatürk niçin "Asıl savaş şimdi başlıyor" dedi bir düşünün. Niçin üretime önem verdi, niçin Cumhuriyet'in ilk on yılından açık alınla çıktı o insanlar, niçin yurdu demir ağlarla ördüler, niçin kendi güçlerini ortaya sürdüler?
Biz satalım diye mi kuruldu o fabrikalar, biz satalım diye mi yapıldı o limanlar, biz satalım diye mi açıldı o bankalar, biz satalım diye mi ha, satalım diye mi?
Bir de O'na ağız dolusu lâflar ediyorsunuz ya, yazık.
Bakın tıpış tıpış geldiniz tüm dediklerine.
Lakin zarar büyük.
 
Buyrun şimdi Dolar'dan, Ayfon'dan yakın!
Yakın yakın, hepsini yakın!
 
16 Ağustos 2018 / C.E.Y.
 
Toplam blog
: 336
: 333
Kayıt tarihi
: 22.03.16
 
 

Bursa / Karacabey Lisesi / 1979 ..