Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '09

 
Kategori
Güncel
 

Yakınımızdaki sinsi tehlike, gıda zehirlenmeleri

Yakınımızdaki sinsi tehlike, gıda zehirlenmeleri
 

"TÜKORDER" Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı, "TÜKETİCİ GAZETESİ" Yönetmeni, Öner Samanlı


GIDA ZEHİRLENMELERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER NELERDİR

TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Merkezi, Tüketicilerimizi bilgilendirmeye ve onları bilgilendikleri konularda önlem almaya davet ediyor…. (GAZETELER)

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı ve Ulusal, “TÜKETİCİ GAZETESİ”nin Genel Yayın Yönetmeni, Öner SAMANLI, Afyon, Uşak, Aydın, İzmir ve çevresinde yaptığı, Tüketicileri Bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarında,

“GIDA ZEHİRLENMELERİ VE BU DURUM KARŞISINDA ALINACAK ÖNLEMLER” konulu basın açıklamalarında bulundu.

GIDA ZEHİRLENMELERİ NEDİR, NASIL OLUŞUR..?

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı ve Ulusal, “TÜKETİCİ GAZETESİ”nin Genel Yayın Yönetmeni, Öner SAMANLI, basın açıklamasında:
Vücuda alındığında ya da temas ettiğinde dokuların işlevlerini bozan maddelere zehir, ortaya çıkan bozukluğa da zehirlenme denir.

Gıda zehirlenmesine yol açan 3 ana etken vardır:

    Gıdaların kendisi İşlenmiş gıdaya katılan katkı maddeleri Gıdayı hazırlayan kişi veya gıdanın hazırlandığı ortam

GIDA ZEHİRLENMESİNE NEDEN OLAN KAYNAKLAR:

    Yüksek proteinli gıdalar (kümes hayvanları, yumurta, kremalı gıdalar vb) Kirli kullanma suyu İnsan dışkısının gübre olarak kullanıldığı koşullarda yetiştirilen ve yeterince yıkanmadan ve pişirilmeden tüketilen meyve ve sebzeler Fast-food restoranlarda sunulan ızgara türü yiyecekler Hazırlama sırasında çok işlem gerektiren yiyecekler (köfte, dolma vb) Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri Oda sıcaklığında iki saatten fazla bekletilmiş yiyecekler Tüketilmeden önce tekrar ısıtılmayan gıdalar (zeytinyağlı yiyecekler, soğuk sandviçler, salatalar vb) Yeterince temizlenmeyen kabuklu deniz ürünleridir (midye, istakoz vb) Yiyecek ve içeceklerin saklanma, hazırlama ve sunum aşamalarında uygun koşulların olmaması da gıda zehirlenmelerine yol açan önemli etkenler arasındadır.

Hastalık belirtileri gıda zehirlenmesine yol açan mikro-organizmanın özelliğine göre değişir. Bulantı, kusma, ateş, karın ağrısı, kanlı-mukuslu olabilen ishal ve su kaybı ortak belirtilerin başlıcalarıdır.

ZEHİRLENME NE ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKAR:

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı ve Ulusal, “TÜKETİCİ GAZETESİ”nin Genel Yayın Yönetmeni, Öner SAMANLI, basın açıklamasında:

Zehirler ağız yoluyla sindirim sistemine, solunum yoluyla akciğerlere alınır. Ayrıca birçok zehirli madde deriden emilerek vücuda girer. Bazı hayvanların ısırığı ve sokması da zehirlenmelere yol açar.

Zehirler, insanlarda yarattığı tahribatlar dikkate alındığında aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir:

    Basit örseleyici maddeler Doğrudan temas ettikleri dokulara zarar veren yakıcı maddeler Çırpınmalara yol açan maddeler Sayıklama ya da komaya neden olan maddeler Kalbin işlevini bozan maddeler ve Alyuvarları etkileyen maddeler olarak sınıflandırılabilir.

ZEHİRLENMEDE ÖNLEMLER NEDİR:

· Süt ve süt ürünlerinin pastörize edilmesi, pişmiş gıdaların çiğ olanlarla temasının engellenmesi,
· Gıdaların yeteri kadar soğuk olan dolaplarda sınıflandırılarak saklanması,
· Gıdaların tekrar ısıtılarak yenmemesi toplu gıda zehirlenmelerine karşı alınacak en temel önlemlerdendir.

GIDA ZEHİRLENMELERİ
Etkeni:
Bakteriler, virüsler, parazitler.

Bulaşma Yolu: Ağız yoluyla kirli (kontamine) su ve gıdaların alınması sonucu bulaşır. Kişisel temizlik kurallarına uyulmaması ve özellikle el temizliğine dikkat edilmemesi, bulaşmada çok önemlidir.

GIDA ZEHİRLENMELERİNİN BELİRTİLERİ:

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı ve Ulusal, “TÜKETİCİ GAZETESİ”nin Genel Yayın Yönetmeni, Öner SAMANLI, basın açıklamasında:

    Besin zehirlenmeleri, farklı belirtilerle seyreden çok sayıda hastalığı kapsar. Bu hastalıklarda en sık görülen belirti ishaldir. İshal, dışkının kıvamının sulu ve sayısının artmış olmasıdır. Karın ağrısı, bulantı ve kusma eşlik edebilir. İshal ve kusmaya doğrudan mikroorganizmalar sebep olabileceği gibi bu mikroorganizmaların salgıladığı maddelerin (toksinler) bulaştığı gıdaların tüketilmesi ile de olabilir. Ateş, iştahsızlık ve hâlsizlik olabilir. Aşırı susuzluk hissi, vücuttan fazla miktarda su kaybedildiğini gösterir.

Bazı durumlarda ishal kanlı olabilir (dizanteri).

GIDA ZEHİRLENMELERİNİN ÖNEMİ:

    Yaz aylarında daha sık karşılaşılır. Temiz su ve gıda temini ile önlenebilir olması en önemli özelliğidir. İshal, vücudun susuz ve bazı kimyasal maddelerden (elektrolitler ve çeşitli mineraller gibi) yoksun kalmasına neden olur. Vücuttan su ve gerekli kimyasal maddelerin aşırı miktarda kaybı sonucu ağır klinik tablolar (böbrek yetmezliği ve ölüm gibi) görülebilir. Bu sebeple ishalli hastalara bol sıvı verilmelidir. Hastalanma durumunda sağlık kuruluşuna gidilmelidir

GIDA ZEHİRLENMELERİ VE ZEHİRLENME BELİRTİLERİ:

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı ve Ulusal, “TÜKETİCİ GAZETESİ”nin Genel Yayın Yönetmeni, Öner SAMANLI, basın açıklamasında:

Gıda zehirlenmeleri yazın artıyor. Gıda zehirlenmeleri bir mikroorganizma veya toksin ile bulaşmış besinin tüketiminin ardından ishal bulantı kusma karın ağrıları karında kramplar gibi sindirim sistemini ilgilendiren bulgular ile ortaya çıkıyor.

Yiyecek ve içeceklerin saklama hazırlama ve sunulma aşamalarında uygun sağlık şartlarının olmaması besin zehirlenmelerinin yaşanmasında önemli faktörleri oluşturuyor.

Besinlerin hazırlanması sırasında temizlik kurallarına gereken özen gösterilmemesi besin zehirlenmelerine yol açıyor.

Zehirlenmelerie çoğunlukla bakteri türü mikroorganizmalar yol açıyor.

Bu bakteriler 5-70 derece arasında en çok da oda ısısı ve üzerindeki derecelerde çoğalma eğilimi gösteriyor.

Genellikle 5 derece ve altındaki derecelerde çoğalamazlar. Bu nedenle yaz aylarında besin zehirlenmelerinin görülme sıklığı artıyor.

Yenilmemesi gereken bir bitki veya hayvanın yenmesi de besin zehirlenmesine sebep olabiliyor.

Süt ve süt ürünleri kremalı yiyecekler tavuk mamulleri mayonezli yumurtalı yiyecekler pişirilip uygun koşullarda saklanmayan etler deniz ürünleri bozulma riski en yüksek gıdalar arasında yer alıyor.”

GIDA ZEHİRLENMELERİNDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI..?

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı ve Ulusal, “TÜKETİCİ GAZETESİ”nin Genel Yayın Yönetmeni, Öner SAMANLI, basın açıklamasında:

· Besinler hazırlanırken yeteri kadar ısıtılmalıdır.

· Besin pişirildikten sonra bir saat içinde yenmelidir.

· Yiyecek ve içecekler mümkün olduğunca açıkta bırakılmamalıdır.

· Sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalıdır.

· Etler iyice pişirilmelidir.

· Alışveriş yaparken ürünlerin son kullanma tarihleri kontrol edebilerek alınmalıdır.

· Konserve alınacaksa kutusu ezik kapağı şişmiş olmamalıdır.

· Depolanacak besinler en kısa zamanda soğutulmalı (1-1 5 saatten önce) ve saklanacak yerin sıcaklığı 4 C°den az olmalıdır.

· Yiyecekler yeniden ısıtıldığında kaynama noktasına kadar ısıtılmalıdır.

· Mutfak ve depoların temizliği/uygunluğu sağlanmalıdır.

· Özellikle toplu yemek veren yerlerdeki aşçılar ve personel eğitilmelidir.

· Mikroorganizma bulaşmış yiyeceklerin hemen toplanması için piyasa kontrolü yapılmalıdır.

· Salgınlar erken tanımlanarak önlem alınmalıdır.

GIDA ZEHİRLENMELERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR:

· Besin zehirlenmeleri; ishal bulantı kusma ve ateş ile seyreder.

· Vücudun enerji açığını kapatmak için şekerli besinler ve yine sıvı gereksinimini karşılamak için bol miktarda sıvı alınmalıdır.

· Tuzlu krakerler çorbalar yoğurt kola pirinç lapası gibi yiyecekler yeme kolaylığı açısından da faydalı olabilirler.

· Ancak ev koşullarında ağızdan sıvı elektrolitler kusma ve mide bulantısı nedeniyle yerine konamıyorsa ishal uzadıysa ve ateş yükselmişse acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.”

DEĞERLİ TÜKETİCİ DOSTLARIMIZ,

Bulunduğunuz ilde veya ilçede bulunan “TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETİ” siz tüketicilerimizin uzlaşamadığınız satıcılar ve hizmet verenlerle ilgili sorunlarınızda çözüm üreten, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı denetiminde görev yapan resmi kurumlar olup, bu heyetteki bir temsilcide, Tüketiciyi Koruma Derneğimiz tarafından görevlendirilmektedir. Sizlerde, bulunduğunuz il veya ilçedeki hakem heyetinde temsilci olabilirsiniz.

Derneğimizin, bulunduğunuz il veya ilçede, Şube faaliyetinin bulunması için bizler gibi siz gönüllü arkadaşlarımızın, toplumsal sevdaya gönül vermiş dostlarımızın görev ve sorumluluk anlayışıyla aramıza katılmasıyla olanaklıdır.

Bende bulunduğum yerde, “TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Şube Başkanı ve Ulusal, “TÜKETİCİ GAZETESİ”nin Temsilcisi olmak istiyorum diyorsanız,

Lütfen, http://www.tuketiciyikoruma.org/ Derneğimiz internet sitesindeki, Şube Kurma linkini tıklayarak bilgi edinmenizi, müracaatlarınızı ise aşağıdaki e-iletişim kanalımıza ayrıntılı ve fotoğraflı bir özgeçmişinizi ileterek yapmanızı önemle rica ederiz.

Öner SAMANLI,

“TÜKORDER”

Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği

Genel Başkanı

“TÜKETİCİ GAZETESİ”

Genel Yayın Yönetmeni

E-İLETİŞİM: tukorder@hotmail.com

 
Toplam blog
: 295
: 3087
Kayıt tarihi
: 22.08.08
 
 

Prof.Dr. Öner Samanlı, yıllarını eğitim ve öğretim faaliyetlerine adamış, birçok bilimsel makalen..