Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '18

 
Kategori
Tarih
 

Yaklaşan Çanakkale Zaferi Üzerine

Yaklaşan Çanakkale Zaferi Üzerine
 

Derin Bakış


 Çanakkale Şehitlerini Minnet ve Şükranla Anıyoruz…

Çanakkale;Türk askerinin yedi düvele karşı savaşarak imkansızdenileni başardığı, vatan sevgisini ve iman gücünü en üst safhada ortaya koyduğu bir büyük Türk destanıdır.

Gerçektende1914'te başlayan ve bütün dünyayı saran büyük harbin içinde 1915 yılına gelindiğinde dünya kamuoyunun önünde Çanakkale’de bir vatan toprağının nasıl savunulacağının en güzel örneğini vermişti büyük Türk milleti. Atalarımız olan Osmanlı İmparatorluğu tarihe adını şanlı zaferleri ve gittiği yerlere götürdüğü muazzam adaleti ile yazdırmış, üç büyük kıtayı sarsan ve sarmalayan büyük bir imparatorluktu. Ama artık gelinen durumda zayıflamıştı. Sınırlarının dört bir yanında savaşmaktan yorgun düşmüştü. Nitekim güçlü ülkelerin 'Hasta Adam' dedikleri Osmanlı İmpratorluğu, kolu kanadı kırılmış bir kuş misali son demlerini yaşıyordu. Ondan ötürü son kalan gücünün son nefesini en doğru şekilde kullanıp canlanmalıydı. Nihayet tam da bunu yaptı Çanakkale'de. O nedenle bugün 103. Yılı onur duyarak kutladığımız 18 Mart Çanakkale Zaferi bu kadar zor durumda olan bir imparatorluğun yok edilemeyeceğini gösterdiği diğer uluslar için bir mücadele örneği oldu. Bu mücadele ki; Yaşlısıyla, genciyle, çocuğuyla, kadınıyla, dişini tırnağına takarak özgürlüğü için başkaldıran halkının her bir ferdi ile kazanıldı. Ve amaç tekti;
Vatan toprağı düşmana teslim edilmeyecekti!

Dünyaya kafa tutan büyük komutan Mustafa Kemal; Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal, bu mücadelede ulusunun üzerine parlayan bir güneş gibi doğdu. Üstün askeri dehası, büyük cesareti ve her bir hücresi vatan sevgisi ile yoğrulmuş bu dahi devlet adamının komutanlığı ile birleşen kahraman milletimizin büyük ruhu, Çanakkale destanını, türkülerini ve şiirlerini tarihe altın harflerle yazdırmıştır. O bakımdan;

Bu vatan topraklarında doğmuş yaşamış her Türk'ün dilinde gönlünde derin duygular yaşatan: 'Çanakkale içinde vurdular beni/Ölmeden mezara koydular beni/Çanakkale içinde aynalı çarşı/Ana ben gidiyom düşmana karşı' dizeleri hem ağlatmış hem söylenmişti. Nasıl ağlatmasındı ki! yüzbinlerce genç fidan ‘vatan’ uğruna mücadele etmiş, kimi canından olmuş, kimi sakat kalmıştı. Ama şehitlik ve gazilik rütbesinin onuru her şeyden kutsal sayılmıştı. Ve Aziz vatan toprağı olması gerektiği gibi kurtarılmıştı.

Yaşanmış olan bu büyük zafer Türk halkının, mehmetçiğin yüce ruhunun destanıdır. Bu ruh vatan sevgisi ve iman gücü ile beslenmiş, bu sayede mehmetçiğin canını kanını vatan için seveseve vermekten çekinmediği buzafer (Destan) Türk Milletinin destanıdır. Ve geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemini koruyan ve gelecekte de önemini koruyacak olan tarihi bir vesikadır.

Çanakkale Savaşı; Koskoca bir ülkenin kaderini değiştiren savaş.. Çanakkale, yerli yabancı birçok askerin can verdiği cephe… O nedenle Türk milletinin kahramanlık destanı yazdığı birlik ve beraberliğimizin sembolü Çanakkale Savaşı (1915-1916) tarihte görülmüş savaşların en kanlılarından biridir. Bu savaşta verilen şehitler ise vatan sevgisinin en önemli göstergesi. Hepsinin ruhları şad olsun. Ve 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi’nin, yüzüçüncü (103), yıldönümü milletimize kutlu olsun diyorum.

 

 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..