Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Yaklasan kabus ve onbir öneri !

Yaklasan kabus ve onbir öneri !
 

H1N1 -Domuz-GRIBI


Dünyanın kuzey yarımküresi mevsimlerin en hüzünlüsünü karşılamaya hazırlanırken, dünya sağlık örgütünü ve bütün dünyada sağlıkla ilgili yetkililerin ve uzmanların uykularını kaçıran korkulu bir olasılığıda hazırlanıyor : H1N1 Gribi Salgını daha çok bilinen adıyla: Domuz Gribi Salgını!

Gribin salgın olarak ilk başladığı Meksika ve ABD başta olmak üzere bütün ülkeler fırtına öncesi sessizliği yaşar gibiler.

Okullar da bütün kuzey yarımkürede ders başı yapılırken, herkes nefeslerini tutmuş yaklaşan fırtınayı bekler gibi...

Korkutucu olasılık ise Domuz Gribinin daha yaygın, daha ağır, daha bulaşıcı ve belki de daha öldürücü bir şekilde geri dönmesi.

Bütün bunların öncesinde işte size belkide hayati önem taşıyan on öneri:

1. Grip aşısını ve eğer aşısı gelmiş ise Domuz gribi aşısını grip sezonu başlamadan yaş grubu uyan herkesin yaptırması.

2. Mümkün olduğu kadar hasta kişilerden ve kalabalık ortamlardan uzak durulması.

3. Hapşırırken, öksürürken ağzınızı eliniz yerine mendil veya hiçbirşey yoksa o an da kolunuzun dirsek kıvrımı ile uygun bir şekilde kapatılması.

4. Ellerinizi mutlaka her hapşırık, öksürük veya şüpheli cisimlere ( kapı kolu, telefon, klavye, otobüs tutacaklari vb.) temastan sonra ve genelde sık sık mutlaka sabunla yıkanması.

5. Ağzımıza, gözümüze, burnumuza ve genelde yüzümüze ellerimizle şu veya bu şekilde gayri ihtiyari dokunmalarımızı en aza indirmek, mümkünse hiç dokunmamak.

6. Selamlaşmak için öpüşmeyi, çocukları gerekli gereksiz öpmeyi en azından bu kış için kendi kendinize ve dostlarınızla sağlık riskleri nedeni ile "yasaklamayı uygulamaya koymak.

7. Yeni doğmuş ve özellikle hayatın ilk aylarında olan bebeklere yaklaşmadan, hele hele dokunmadan (öpmeyi aklınızdan bile geçirmeyin) önce mutlaka ama mutlaka el yıkamak.Tabiki yine sabunla.

8. Sigara yasağına sadece kendiniz için değil etrafınızdaki herkes ve sevdikleriniz özellikle çocuklar için uymak. (Başkalarının temiz havası söz konusu ise sigara içme hakkı diye bir hak olamayacağını bilerek! )

9. Eğer hasta iseniz, veya hasta hissediyorsanız kendinizi "karantinaya" alın! Özellikle küçük çocuklardan, yaşlılardan, ve başka sağlık sorunları özellikle solunum yolu sorunu olanlardan akciğer rahatsızlığı olanlardan bağışıklık sistemi ( kanser, kemoterapi ) hastalarından, hamilelerden UZAK durun.

10. Bana birşey olmazcı tipik "Türk Kafasını" atıp, yerine yeni bir kafa nakli yaptırmak !!! (... espri tabikii ! )Ya da size de çıkabilir deyip bir " piyango çıkmadan" önlem almak.

11. Panik yapmayın ve aşağıdaki belirtileri dikkatlice okuyup eğer sizde çocuğunuzda varsa veya olursa hemen bir doktora görünün !

Özellikle çocuklarda olmak üzere

Ateş (38 ve üzeri)

Nefes darlığı, hızlı ve sık sık soluk alıp verme

Morumsu-grimsi bir cilt rengi

Yeterince sıvı alamamak, su içememek

Şiddetli ve inatçı kusma

Uykulu, iletişim kurmayan, hareket etmek istemeyen bir hal

Huzursuz ve sürekli ağlayan, tutmanıza bile izin vermeyen bir hal

Genel grip belirtileri boğaz ağrısı, burun akıntısı, kızarık ve sulanan gözler, hapşırık öksürük ateş, halsizlik gibi belirtiler.

Yetiskinlerde ise

Nefes darlığı, solunum güçlüğü

Göğüs ve karın ağrısı ve daralması hissi

Kafa dağınıklığı, dalgınlık, uyku hali

Baş dönmesi, aşırı bulantı ve kusma

Genel grip belirtileri

 
Toplam blog
: 15
: 605
Kayıt tarihi
: 31.03.09
 
 

Ege bolgesinin guzel bir sehrinde buyudukten sonra Izmir'de Tip Fakultesini bitirdim. Yedi yilimi m..