Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Kağan Bahadır Küçükalcan

http://blog.milliyet.com.tr/kaganbahadir

19 Ekim '12

 
Kategori
Siyaset
 

Yaklaşan MHP Kurultayı

Yaklaşan MHP Kurultayı
 

Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurultayına sayılı günler kaldı. Bu kurultayın diğerlerinden farkı, Alparslan Türkeş öldüğünden bu yana ikinci kez bir genel başkanlık yarışının yaşanacak olmasıdır. Türkeş’in ölümünden hemen sonra yapılan kurultayı anımsayanlar, ülkücülerin kendi aralarında ettikleri kavgaları üzüntüyle hatırlayacaklardır.

Bugün o kurultayda yarışan isimlerden hangilerini hatırlıyoruz? Malum, Devlet Bahçeli bugün hâlâ genel başkan, diğer aday Tuğrul Türkeş’in kısa bir “ayrı parti” macerası (MHP’ye geri dönüş ile sona erdi), Ramiz Ongun’un ise bugünkü MHP düşüncesi ile ne kadar uzak olduğunu söylemeye lüzum yok...

MHP’nin ilk demokrasi sınavı, kavga gürültülerin etkisiyle, başarısızlıkla sonuçlanmıştı. O kurultaydan bugüne, MHP içinde genel başkanlık yarışına dâhil olanlar oldu. Bu isimlerin (MHP üyesi olmadığı gerekçesiyle) kurultay salonuna dahi giremeden adaylığı sonlandı.

Yaklaşan kurultayda iki güçlü aday var. Birincisi mevcut genel başkan Devlet Bahçeli; ikincisi Trabzon Milletvekili Koray Aydın... Koray Aydın, “eski tüfekler” olarak adlandırılan ülkücü grubun sempatisini toplayan, ideoloji olarak Türk – İslam Sentezi’ne daha yakın bir isim... Vapurda söylediği Kürşad Marşı’nı da kayda alıp internete koyarak Türkçü kanadı da unutmadığını gösteriyor lâkin, Türkçülerin Koray Aydın konusunda derin şüpheleri var ki; bazı noktalarda haklılar. Koray Aydın’ın AKP’den oy alma ülküsüyle hareket edip, partiyi AKP’lileştirmesinden korkuyorlar. Ayrıca olası bir genel başkanlık durumunda Koray Aydın’ın mevcut milletvekillerinden hangisi ile çalışacağı, hangisini tasfiye edeceği de meçhul... Bu yazının yazıldığı tarihe kadar benim görüşüme göre, rengini belli etmeden rengini belli eden (!) tek kişi, Koray Aydın’a açık destek veren Yeniçağ Gazetesi yazarı ve Milletvekili Özcan Yeniçeri olmuştur. Ayrıca belediye seçimlerinin öne alınması oylamasına katılmayan (Engin Alan hariç) MHP Milletvekillerinin de, ki bunlar beş kişidir, Koray Aydın’a desteği ima ettiği de düşünülebilir.

Mevcut yönetim ne olacak? Oktay Vural, Mehmet Şandır gibi isimler Koray Aydın’ın listesinde yer bulabilecek mi? Bu ihtimal imkansıza yakın gibi görünüyor. MHPli kadronun yeni yıldızı Sinan Oğan, Devlet Bahçeli’ye destek veriyor gibi görünse de mevcut milletvekillerinden rengini direkt belli eden kimse görünmüyor. Anlaşıldığı kadarıyla Devlet Bahçeli, vekillerine “Kurultay yokmuş gibi davranın, yarışı önemli hale getirmeyin” talimatı vermiş. Bunu, milletvekillerinin kurultay yarışı hakkında tek kelime etmemelerinden anlıyoruz. Kurultaya kadar TBMM Grup Toplantıları’nın iptal edilmesi, Devlet Bahçeli’nin aslında kurultaya ne kadar önem verdiğini gösteriyor.

Matbuat aleminde ise büyük bir savaş yaşanıyor. Yeniçağ Gazetesi, tıpkı Ümit Özdağ’a bir dönem destek verdiği gibi, bu sefer de Koray Aydın’a açık destek veriyor. Köşe yazarları Aydın’ın gezilerini izliyor, izlenimlerini köşelerine taşıyor. Devlet Bahçeli’nin köşeye sıkıştığını, kurultayı kesinlikle kaybedeceğini belirtiyorlar. Koray Aydın’ın hayat hikayesini yazı dizisi haline getirip, mevcut yönetimin AKP’nin kuyruğuna takıldığını ima ediyorlar.

Yeniçağ’ın bu hamlelerine karşılık MHP’nin “resmi” yayın organı Ortadoğu ise, Yeniçağ’ın uyguladığı taktiği aynı şekilde Devlet Bahçeli için uyguluyor. Bahçeli’nin, Aydın’ı gözden düşmüş bir halde iken partiye geri çağırdığını, Trabzon il yönetiminin kendisini istememesine rağmen Bahçeli’nin talimatıyla birinci sıradan aday yapıldığını, Koray Aydın’ın Trabzon’a hiçbir katkı sağlamadığını yazıyorlar. İki gazete arasındaki bu savaş, partililer arasında onulmaz yaralar açıyor ki, bu yaraların kurultay günü daha da derinleşeceği muhtemeldir.

Sonuç ne olur? Bugünkü görünüş, açık farkla olmasa dahi tabandan destek aldığı görülen Koray Aydın’ın kazanacağı şeklindedir. Bu yazıyı yazdığım dakikadan itibaren ne değişir? Siyasette bir gün değil, bir dakika bile çok önemlidir. Koray Aydın genel başkan olursa ne yapar? Nihal Atsız ismini ağzına almaktan küfür duymuş gibi korkup Necip Fazıl’ı, Can Yücel’i, Nazım’ı gururla haykıran “kahraman”ları partide tutar mı? Bilemeyiz... İnsanın içinden MHP’ye dışarıdan bakan ama oy verme anı geldiğinde de MHP’ye oy veren biri olarak “Keşke Bahçeli bir ismi öne çıkarıp “benim adayım bu” deseydi ve biz de onu destekleseydik” demek geçiyor.

 
Toplam blog
: 75
: 2740
Kayıt tarihi
: 13.03.07
 
 

Kağan Bahadır Küçükalcan   Siyasi Tarih yazarı ve Türkçü düşünce adamı. 28 Aralık 1988'de Antalya..