Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '17

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Yakutistan Cumhuriyeti

Yakutistan Cumhuriyeti
 

Yakutsk (Saka) Türkleri.


Adını ya da detaylarını çoğumuzun bilmediği bir şehirden söz etmek istiyorum. Rusya Federasyonu’na bağlı Yakutistan Cumhuriyeti’nde Yakutsk adında küçük bir şehir…. Ve bu şehri oluşturan Sakha(Saha) Türkleri…

Eski Asya Türklerinin devamı olan soydaşlarımız, geçtiğimiz günlerde bir tanıtım ve etkinlik için İstanbul’a geldiler. Çekik gözleri ve keskin elmacık kemikleriyle öne çıkan bu insanlar, Cemal Reşit Rey’de bir yandan eserlerini sergilerken, salonda Yakutsk sahne sanatından gösteriler yaptılar, ağırlıkla kış kreasyonlarını sundular.

Sibirya’nın doğusunda ve Lena nehrinin kenarında kurulmuş Yakutsk şehri, 250.000 civarında nüfusa sahip. -60’ lere inen kışıyla dünyanın en soğuk şehri. Sekiz ay süren kış mevsiminde güneşi hiç görmüyorlar, yazın ise 24 saat güneşi yaşıyorlar.

Ulaşım, iklim şartları nedeniyle sadece uçakla yapılabiliyor. Bu nedenle ülke dışından getirilen her şey çok pahalı. Pahalılık sanat eserlerine de yansımış. O kadar ki kapasiteli elmas ve altın madenlerine sahip olmalarına rağmen bunlardan yapılan takılar, mamut ve geyik kemiklerinden biblo ve heykelciklerin fiyatları adeta dudak uçuklatıyor.

Saha Türklerinin sanattaki kültür birikimleri çok yüksek. Buzulların altından çıkardıkları onbinlerce yıllık mamut fosillerinden yaptıkları heykelcik ve biblolar göz kamaştırıyor. Sahne sanatlarında gösterdikleri performans ise; opera ve balenin yanında, ülke kültürünün simgesi folklorik gösterilerin hepsi kulağa ve göze hoş gelen oyunlardı.

İlginç olan bir başka özellikleri ise; sahne şovlarında giydikleri kürklü giysileri ve tepinmeleriyle “Kızılderilileri” yansıtmaları. Bu durum, Kızılderililerin atalarının, buzul devrinde Orta Asya’dan yola çıkıp Bering Boğazı’nı yürüyerek geçerek Amerika kıtasına ulaşmalarının bir ispatıydı, sanki.

Avcılık,  balıkçılık ve kürk ticaretinin başlıca geçim kaynağı olduğu ülkede, anlattıklarına göre çocuklar 5-6 yaşından itibaren avlanmayı öğreniyorlar. Bölgede at ve geyik yetiştiriciliği de çok önemli. Bu hayvanlardan hem ulaşımda hem de etinden, sütünden yararlanıyorlar.

Alfabelerinde Türkçe sayılar ve balık v.b. gibi kelimeler var. Ancak yeterli değil.

İnanç konusunda ise ağırlıklı olarak doğa var. Sayıları az da olsa Rus Hıristiyanlar mevcut.

İlgi alanlarımdan biri olan eski Türklerin yaşamını, kültürünü torunlarında kısmen de olsa görmek ve dinlemek, hele onbin km uzaklığa rağmen birkaç kelime Türkçe kelime ve sayıların konuşulduğunu bilmek beni fazlasıyla mutlu etti.

 

Tevfik YAĞCI

Eylül 2017

 
Toplam blog
: 7
: 621
Kayıt tarihi
: 20.11.15
 
 

Ödemiş Lisesi eğitimi sonrası İstanbul'da Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ni-şim..