Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '12

 
Kategori
TV Programları
 

Yalan Dünya'nın süresine takıntılıyım arkadaş!

Yalan Dünya'nın süresine takıntılıyım arkadaş!
 

Komedi dizileri ilgili olan fikirlerimi beyan ettiğim "Komedi dizileri iflas" yazısı esnasında Yalan Dünya henüz ekranlara gelmemişti.

Hatta yazının sonuna da eklemiştim, "Bakalım Yalan Dünya nasıl olacak".

İsyanım var....

En başta sorayım..

Neden bir komedi dizisini aksiyon ya da drama tarzı bir dizi gibi 2 saat sündürme gereği duyar ki bizim yapımcılarımız ya da yönetmenlerimiz. Üstelik Yalan Dünya gibi içinde çok derin hikayelerin olmadığı, günlük yaşam komedisi tadında bir dizi yapıyorsunuz. Amacınız izleyiciyi basit bir şekilde güldürmek.

Açacaksınız televizyonu 2 saat boyunca güleceksiniz. Bu mümkün mü ? Cem Yılmaz bile 2 saatlik gösteri için bir sene çalışıyor. Sonra o gösteriyi her yerde tekrar tekrar yapıyor. Ama Gülse Birsel her hafta o 2 saatlik gösteriyi tekrar yazmak zorunda.. Soruyorum her bölümde aynı istikrarı yakalayabilir mi??

Komedi dizisinin seyircisi pamuk ipliğine bağlıdır.

Yalan Dünya reklamsız net olarak 87 dakika sürüyor. Reklamlarla 2 saati buluyor. Siz tam espriyi patlatmışsınız. Seyirciyi tam avcunuza alıyorsunuzzzz cartt reklam. Haydaa... Oldu mu şimdi. Olmaz tabi seyirci soğudu. Ayrıca bu en az 4 5 kez tekrarlanıyor. Bir yerden sonra seyirci sıkılıyor, bayılıyor ve kanalı değiştiriyor. Türkiye'de bir çok dizi de aynı akibete uğradı. Silinip gittiler. Zaten kaç tane komedi dizisi var ki ekranda. (Bizimkiler'in öncülük ettiği sıcak aile ortamının olduğu tam güldürmeyip tebessüm ettiren diziler hariç)

Dizi 2 saat Kadro çok geniş

Dizi iki saat olunca haliyle hikayeyi yazabilmek için kadroyu da geniş tutmak zorunda kalıyorsunuz. Kadro geniş olunca herkes aynı performansı gösteremiyor. Örneğin kendi adıma ben Beyaz'ın sahnelerini izlerken baygınlık geçiriyorum. Çünkü olmuyor.  (Beyaz'ın rol yaptığı çok belli, hani tam anlamıyla rolde oturmamış üzerine. Sanki kendi haline bırakılıp doğal oynasa daha verimli olacakmış gibi.)

Öne çıkan karakterler de var yok değil . Seyirci onları daha çok istiyor. Lakin bu da şöyle bir sorunu ortaya çıkarıyor. 90 dakika aynı oyuncularla bu dizi gider mi ? Tabiki de gitmez. Eğer dizi 40 45 dakika sürecek olsaydı bu karaketerlerin daha yoğunlukla yer altığı, güldürme amacına tamamıyla uygun bir dizi ortaya çıkabilirdi.

Kanalın istekleri

Gülse Birsel belki de benim düşündüğüm gibi güldürme amacına daha çok hizmet eden bir dizi yapmak istemiştir. Ama yayıncı kanalı düşününce reklamlarıyla 1.5 saat sürecek bir dizinin peşine başka bir program daha eklemek gerekiyor. Bunun da yayıncı kanala maaliyetleri vs vs.. uzun iş. Adamlar istiyor ki 2 saat sürsün prime time'ı kapatayım. İyi de komedi dizisi ile olacak iş değil bu. Yaparsın bol ihtiraslı içinde kin nefret aşk yalan dolan olan karanlık bir dizi. 2 değil 3 saat kapatırsın prime time'ı. Yalan Dünya'nın karşısındaki "Adını Feriha Koydum" gibi.

Yapmayın Etmeyin Ağalar Beyler

Yalan Dünya'nın 12 bölümünü de izledim. Çok emek harcanarak bir araya getirilmiş değerli bir oyuncu kadrosu var. Rica ediyorum, bu güzel kadroyu 2 saatlik dizi yapma aşkına öldürmeyin. Olmaz yapamazsınızzz cephaneniz yetmez. Komedi dizilerinde standart önemlidir. Bir bölüm ötekinden aşağı kalmamalıdır. Seyirci uyanıktır birinde az gülse hemen fark eder. Bu bölüm olmamış der.  Tek dileğim esprilerin havada uçuştuğu izleyicinin sıkılmadan izlediği bir komedi dizisi olması. O da en fazla 45 dk sürer. Amerika'da örnekleri mevcuttur. Biraz feyz alalım. Olmaz mı ?

 
Toplam blog
: 106
: 1591
Kayıt tarihi
: 11.07.11
 
 

Metin ve haber yazarı ..