- Kategori
- Yöresel Yemekler
Yalancı içli köfte
YALANCI İÇLİ KÖFTE
Yalancı içli köfte Elazığ ve yöresinin çok sevilen bir yemeğidir. Dış harcının etsiz olması sebebiyle yalancı köfte olarak da anılmasına rağmen, meşakkât ve lezzetinden hiç ödün vermez. Az malzeme, çokça el maharetinin gerektiği bu yemekle sevdiklerinizi masa başına toplayıp, hoş bir zaman dilimi yaşayabilirsiniz.
MALZEMELER:
Dış Harcı İçin:
2 su bardağı köftelik bulgur
1,1/5 çay bardağı un
yeterince tuz
yeterince sıcak su
1-2 yemek kaşığı irmik
İç Harcı İçin:
150 gr kıyma
1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz içi
1 büyük yemeklik doğranmış kuru soğan
1 çay bardağı doğranmış maydanoz yaprağı
1-2 yemek kaşığı böbrek yağı veya katı yağ
yeterince tuz
yeterince kırmızı biber
yeterince karabiber
Suyu İçin:
1-2 yemek kaşığı katıyağ veya 1/2 çay bardağı sıvı yağ
1,5-2 yemek kaşığı domates salçası
yeterince su
yeterince tuz
YAPILIŞI:
Yağ ve soğan bir tencerede hafif kavrulur. Kıyma da tencereye alınarak kavurma işlemine devam edilir. Maydanoz ve ceviz içi üzerine aktarılır. Tuz ve baharatlarla birlikte harmanlanarak soğumaya bırakılır. Diğer yanda bir kap içerisinde bulgur sıcak su ile ıslatılır. Üzeri kapakla kapatılarak şişmesi beklenir. Tuz ve un ilâvesiyle ara sıra eller su dolu bir kap içerisine daldırılmak suretiyle ıslatılarak yoğurulur. 1-2 yemek kaşığı irmik eklenerek yoğurma işlemi tamamlanır. Hazırlanan harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak avuç içinde yuvarlana yuvarlana ve işaret parmağı ile bir oyuk oluşturarak açılır. 1 Tatlı kaşığı yardımı ile iç harç konur ve eller ıslatılarak köfte elde döndürülerek kapatılır. Artan dış harç hamuru bilye köfte halinde yuvarlanır. Bütün köfteler yapılıp bittikten sonra bir tencerede yağ ve salça kavrulur. Sıcak su ilâve edilerek kaynatılır. Tuz konur. Köfteler salçalı suda pişirilip servis tabağına alınır.