Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '12

 
Kategori
Haber
 

Yalçınkaya: " Bakan, sahte kömürle kandırıldı!"

Yalçınkaya: " Bakan, sahte kömürle kandırıldı!"
 

Bartın M.Vekili Rıza Yalçınkaya, konuyu, TBBM' ne getirecek.


Rıza Yalçınkaya, Bartın'ın Amasra İlçesi'nde kurulacak termik santralin imza töreninde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a ilçede çıktığı söylenerek verilen 6 bin 507 kalori değerindeki kömürün sahte olduğunu söyleyerek, ilçede çıkan kömürün 3 bin 300 ile 3 bin 700 kalori arasında olduğunu açıkladı. Yalçınkaya, Yıldız'ın sahte kömürle kandırıldığını belirterek, bakandan kömürü iade etmesini, firmadan hesap sormasını istedi.

Bilindiği gibi, Mehmet Hattat, Bakana kömür hediye etmişti.

CHP Bartın M. Vekili Yalçınkaya devamla: “Bu kömür Amasra’da çıkmıyorsa, sayın Bakan kendisini kandıran bu firmaya nasıl bir tepki ortaya koyacaktır. Bu firmaya nasıl güven duyacaktır. Gerçekten sayın Bakan aldatılmıştır. Sayın Bakanı kandırmışlardır. Kendisine Amasra kömürü olarak takdim edilen kömür sahtedir. Sahte kömürü kendisine verenlere iade etmesi ve hesabını da sorması lazımdır" dedi.

Yalçınkaya devam ederek  “Mehmet Hattat'ın bir açıklaması var, 'Biz Amasra'ya 4 bin 400 megavat gücünde bir termik santral kuracağız' diyor. 4 bin 400 megavat gücündeki bir termik santral günde 45 bin ton kömür yakmak zorunda. Amasra'dan bu kömürü çıkartma ve yakma imkanları yok. Şayet firma bunu başarsın yemin ediyorum ben milletvekilliğini bırakırım..

“HEMA’nın kömür galerileri göstermelik” diyen Yalçınkaya şöyle devam etti: “İktidar temsilcisi AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç bu konularda Amasra’ya termik santral yapılmayacak gibi açıklamalarda bulunuyor ama diğer taraftan da bu süreç hızlı şekilde devam ediyor.” dedi. Ve ekledi: “  Kuracakları santralde Amasra’nın  kömürü kullanılmayacak. Kurmayı düşündükleri Santrallerde İthal kömür kullanılacak.  

Yalçınkaya şöyle devam etti;” AKP Bartın Milletvekili Sayın Yılmaz Tunç’un termik santralin yapılmaması konusunda Bartın’lıların gönlünün rahat olmasını söylüyor.

Birileri Amasra’da termik santral yapılmayacağını söylüyor, dile getiriyor. Siyasi iktidar temsilcileri bunları söylerken, birileri de bakanlıkta bu kapıyı nasıl açacağım telaşı içerisinde gerekli izinleri almaya çalışıyor. Şimdi bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu.

HEMA Şirketi Amasra’daki kömürün üzerinden bir redevans bedeli ödemesi gerekirken kömür yatakları kendisine bedava verildiğinde oradan da muaf olacağı görülüyor

HEMA’NIN 1 KİLO BİLE KÖMÜR ÇIKARACAĞINA İNANMIYORUM

Amasra’ya yapılacak olan termik santraller Bartın’a yapılacak en büyük kötülüktür. Bunu herkesin böyle kabul etmesi lazım. Hiç kimsenin kıvırmaması lazım. Herkesin bu konuda net ve dik bir tavrı olması lazım. Eğer burada termik santrali kurdurmayız diyorlarsa, o zaman kamuoyunda açık ve net şekilde bu sürecin bittiğini ilan etmeleri lazım.

4 Nisan 2012 tarihi itibariyle de bu firmanın Amasra’dan söz verdiği kömürü çıkartması gerektiğini, çıkartmaması halinde de 2012 yılı sonu itibariyle bu firmanın redevans sözleşmesinin fesih edileceğini kamuoyuna ilgili bakanlıkça bunun söylenmesi lazım. Ben bu firmanın 1 kilo bile kömür çıkaracağına inanmıyorum. Kömür çıkartmak isteyen kuyular arasındaki galeri çalışmalarına başlar. Göstermelik olarak girişimlerde bulunuluyor. Bunların amaçları ithal kömürle çalışan bir santral kurmak. Bu anlamda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı bu konuda hassas olmalı. Bu firmanın Amasra’dan kömür çıkartıp çıkartmayacağı konusunda uzman kişilerce inceleme yapılması lazım. Ortaya atılan yanlışların da hesabının sorulması lazım.” İfadelerini kullandı  

Rıza Yalçınkaya, son olarak da:  "Gerçekten eğer Amasra da giderse elimizden, bence Bartın'ın hayatı kararır. Bunu da böyle bilmenizi isterim

Mevcut olan devlete ait ocakların 'zarar ediyor' gerekçesiyle özel sektöre devredilmesi gerçekten Bartın ekonomisine büyük bir zarar verecektir ve Bartın'daki en büyük istihdam alanı da bu şekilde kapatılmış olacaktır. Bunu da bir uyarı olarak sizler vasıtasıyla kamuoyuna iletiyorum" dedi.

Öte yandan Amasra ve Bartın’da kurulmak istenen termik santral savaşları için, Bartın’daki protestoların ardından Amasrada da halk “santrali, bir kez daha protesto etti.  Halk Partisi Bartın M.Vekili Yalçınkaya’dan sonra gözler, Bartın AK Parti M.Vekili Yılmaz Tunç’a çevrildi.

 Tunç, yaptığı açıklamada Sayın Bakan Taner Yıldız’ın “ Projeyi destekliyoruz. Çevre ve yeşile saygı içersinde bu yerli kaynaklarımıza ulaşabiliyor olmamız lazım” sözlerinin, Amasra’ya termik santral izni verilmiş gibi yorumlanmasının doğru olmadığını söyledi.

 

  

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..