Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '09

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yalnız değilsiniz

Yalnız değilsiniz
 

İnsancıl Hizmetlerin Gelişimi ve Profesyonel Destek Alma Bilinci

Çevre ve yaşam koşulları, insanlar arası iletişim ve ilişkilerinizde zaman zaman moralinizi altüst eden durumlarla, zorluklarla ve kimi zaman engellerle sizi karşı karşıya getiriyor ve çaresizlik duygularıyla baş başa bırakıyorsa,

Üste sözü edilen durumlar sonucunda, yaşam kaliteniz azalmış ve yaşantı denge boyutunda temel yaşam kavramlarınız güç kaybederek yaşam dengenizi değiştirmişse,

Ve en kötüsü geleceğinize ilişkin artan bir endişe duymakta ve umduklarınıza ilişkin umudunuz tükenmiş olarak yaşamınız etkilenmeye, ilişkileriniz bozulmaya, iletişim çatışmaları yaşanmaya başlamışsanız,

Tüm bu negatif duygu ve düşünceler sonucunda, sevdiklerinizi kırmaya, hırpalamaya ve sahip olduklarınızı, birikimlerinizi kaybetmeye başlamanız karşısında çaba harcama gücünüzün tükendiğini hissettiğinizde ve her şeyi zamana ve akışına bırakma tembelliğini alışkanlık haline getirdiğinizde, geri dönüşü olmayan karanlık bir tünele girmekte olduğunuzun resmini de oluşturmuşsunuz demektir.

Mutluluğun resmini oluşturma çabasında yaşanan hazzı duyumsamak varken, mutsuzluğun sirenini çalarak karanlık tünele ilerleme başarısı gösterdiğinizin farkında olarak bu kasvetli sürecin bile bir pozitif yanını sezebilecek kadar gücünüz olduğunu düşünmelisiniz.

Her türlü zorluk ve engelin ve çaresizliğin mutlaka bir yönü ile az veya çok pozitif kırıntılar taşıdığını bilmek, görebilmek ve dile getirip böylece, çatışmaların ve sorunların pozitif yönlerine ağırlık vererek bu yönlerden güç alabilme ve bu gücü doğru kullanabilme becerisi ile ferahlamaya yelken açmayı başarabilmeniz yardımsız ve desteksiz oldukça zordur. Ancak karanlık tüneli aydınlatabilmenizin biricik yolu yine kendi kendinize yardım becerinizi geliştirmek ve sorunla baş edebilme becerisi sergilemenize bağlı olan bu yapmanız gerekenlerde yatmaktadır.

Tüm bunlardan dolayı, yalnız başınıza ve çevrenizden bağımsız olarak sessizce başarabileceğinize ilişkin duyguları bir tarafa bırakıp, gelinen sorun boyutunda bu aşamada yapmanız gereken, bu güne değin oluşturduğunuz sosyal destek sistemlerinizden ve sosyal zenginlik hacminizden yararlanabilmeyi öğrenmeye başlamada bir profesyonelin desteği ile önleyici ve onarıcı bir danışma süreci yaşamanız çözüm için kaçınılmaz bir son fırsat olarak görülebilirsiniz. Bu süreçte profesyonelden alacağınız yönergeler, ortaya çıkacak önermeler sizin için son derece değerli aydınlatıcı malzemeler oluşturacak ve umutlarınız yeniden filizlenmeye ve alternatif çözümler keşfetmeye başlayabileceksiniz.

Sosyal danışmanınız, terapistiniz, kişisel gelişimciniz, yada aile ve yaşam koçunuz nasıl nitelendirirseniz nitelendirin bir profesyonel desteğine başvurmanız sizi küçültmez aksine güçlendirir. Yalnız olmadığınızı, bilime inanmanın, bilimselliğin, akıl ve bilimin kaçınılmaz bir gereği olarak değerlendirmeniz gereken çağdaş bir yönelim olarak bakmalısınız bu doğan ihtiyacınıza… Sağlıklı çağdaş bakışın gereğidir bu ve esasında böyle düşünmek sağlıklı insanların çağdaş yönelimidir.

Bu nedenle diyoruz ki, yalnız değilsiniz! Çünkü insanoğlu bio-psikososyal bir varlıktır. Bu boyut ihmal edilemeyecek derecede önemli ve insanla ilgili tüm olguların yapısında çok yönlü etkileşimi içinde barındırır.

Psikososyal boyutta insanlara hizmet yarışında bulunan profesyonellerin değerleri bilinmeli, bu kesim insanlığın yükselişinde ve saygınlığının gelişmesindeki rollerinden dolayı toplum tarafından baş tacı edilmelidir. Çünkü insanların en iyisi ve en güzeli, insanlara faydalı olandır.

Bu perspektife ulaşabilmiş bireylerin, bu bakışa en yakın disiplin olarak ve disiplinler arası bir yaklaşım olarak insanlara yardım ve destek branşını icra eden sosyal hizmet uzmanlarının mesleki işlevlerinden yararlanmaya yönelmeleri ve yetişkinin yeniden eğitimi anlamında bir sürecin başlatılması insanımıza verilecek en faydalı bilimsel hizmetlerdir.

İnsancıl, psikodinamik, davranışçı terapilerden güç alan kültürler arası bir terapi yaklaşımı olan pozitif psikoterapi yaklaşımına uyumlu işlevleri bünyesinde barındıran sosyal hizmet mesleğinin yöntem teknik ve yaklaşımlarından oluşan sentezle uygulama süreçlerinde mutlaka işinize yarayacak bir eğitsel, duygusal, sosyal terapötik ve destekleyici bir süreç mevcuttur. Bunun için profesyonel yardım ve destek alma bilincinin oluşması yeterlidir. Şubat 2009

ALİ SONGÜL S.H.U.

 
Toplam blog
: 59
: 2276
Kayıt tarihi
: 31.10.07
 
 

1997 Hacettepe Üniversitesi mezunu sosyal hizmet uzmanıyım. Pozitif Psikoterapi, Aile ve Evlilik ..