Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '14

 
Kategori
Siyaset
 

Yalnız Kurt

Yalnız Kurt
 

google


Göreli yeni bir terörist türü imiş.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lone_wolf_(terrorism)

Yani:

2,5 milenyum sonra bile, Sun Tzu’nun ‘Savaş Sanatı’na fiili şerhler yazılması işlemi sürdürülüyor hala. Ve nasıl ki uzaycılık özel şirketlere geçtiyse, terör de devletlerden ve/ya (FKÖ gibi, PKK gibi) devlet kurma aday adayı olanlardan, özel girişimcilere geçti şimdiden ki bu bilimkurgu romanlarda çok yazılmış bir konudur ki özel girişimci savaşçı, paralı asker türüyle hep vardı zaten.

Can yakıcı olan başlangıçsal noktalar, bunun şu sıralar bizde uygulanmaya çalışılan neo-polis devleti türünün bir tanımı olarak 1990’larda kültüre sokulmuş olması ve yine bu tanımın neo-global neo-liberalizmin yan etkilerinden bir popüler kültür ürünü olması.

Sonuçta Unabomber, çok daha eski bir örnek ve ona atfedilen suçların ne kadarını kendisinin işlediği, ne kadarının FBI / devlet tarafından icat edildiği hala bilinmiyor. Bundan sonra,  yalnız kurtlar için de öyle olacak.

Ancak, zaten yalnız kurtlar daha önceleri de vardı:

Hasan Sabbah’ın suikastçileri, Mossad’ın onyıllarca uyuyan elemanları, vd.

Onun yanısıra hücreler de vardı. Zaten yalnız kurt, tek kişilik bir hücre de sayılabilir.

Yalnız kurdun yeni işlevleri şunlar olabilir:

Eylem olarak yer, zaman, kim ve nasıl olacağı bilinmeyecek.

Bunlar değişebilir, çünkü diyelim ki 10 yılda 1 kişi, 10 hedefi vurabilecek zamanı bulur, projelerini hazırlar ise, ister 1’ini vurur, ister hepsini.

Vade çok uzun olacak ki bu medya geştaltının yaratmaya çabaladığı korku etkenini yaratacak.

Sonuç kesin olacak ki bu mükemmel cinayetin ve bir güzel sanat olarak terörün amaçlarından birisidir.

10 kişi 10’ar proje hazırlarsa, devlet son adama dek, yıkımı engelleyemez. Yani, ‘there is always another bomb’ (‘Unthinkable’) ve ‘there is always another lone wolf’ oldu bile çoktan.

Burada kilit nokta şu:

Yalnız kurtları, ister devlet kendine düşman olarak yaratmış olsun, ister kendileri bu işe baş koysun, sonuçta tez ve antitez hem sentezleniyor, hem de birbirinden ayırtsızlaşıyor ki bu yaklaşık 11 Eylül 2001’den beridir fiilen geçerli olan durumdur. Poliyalektik açısından bu, melez bir durumdur, tekil-asal bir durum değil. Reel politik açısından zaten tarihte bu durumları çok gördük: Hitler-Stalin 1938-1940 gibi, Hitler 1940 - Obama 2010 gibi, Stalin-Mao gibi. Asıl önemlisi; 7 Nazi’den 1’i 2. Dünya Savaşı’ndan sonra kurşuna dizildi, 1’i ABD’de çalıştı, 1’i Batı Almanya’da çalıştı, 1’i Doğu Almanya’da çalıştı, 1’i İsrail’de çalıştı, 1’i eski SSCB’de, 1’i 1940 gibi Mançurya’da Japonya için çalıştı: Bunlara inanmayabilirsiniz ama hepsi kayıtlıdır.

Örnekleyelim:

11 Eylül 2001’de İkiz Kuleler önceden dışarıdan vurulmuş ve başarılamamıştı, sonra içeriden vuruldu. 2 proje aynı duruma bu momentle düşmüş oldu.

El Kaide’yi ister ABD yaratmış olsun, ister olmasın, sonuç aynı oldu. Bu IŞİD için de böyle.

Artı IŞİD için şöyle bir şey de var: Çeçen, Saddam muhafızı, İngiliz repçi, hepsi bir projede birleşti. Bunların eğitim alanlarından ve sağ kalanlarından bir bölümü, kendi yoluna / davasına gidecek / gidebilir.

Şimdiye dek yalnız kurtlar resmi olarak, 40 civarında vakada, 10’dan çok ülkede onlarca kişiyi öldürmüş.

Daha da önemlisi şu:

Boston Maratonu 2013 bombalamasını bir yalnız kurt yapmış ama bu yöntem taa 1975 tarihli bir polisiye romandan (Martin Beck dizisi), yani kurmaca bir durumdan  alıntı. Aynı zamanda, 10 kitaplık bir dizideki birden çok romandaki yöntemin bir karması.

http://en.wikipedia.org/wiki/Boston_Marathon_bombings

Daha da önemlisi:

Eğer herhangi 1 kişi, yalnız kurt olmaya karar verirse, daha önceki tüm yalnız kurtların hatalarından, diyelim internetten  öğrenecek. En çok 10 yıl içinde, ‘there is always another bomb’ın ‘düşünülemez’ biçimini, yalnız bir kurt tek başına yapabilecek.

http://www.imdb.com/search/name?gender=male%2Cfemale&ref_=nv_tp_cel_1

Nokta. Es. Devamı sonra.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..