Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '11

 
Kategori
İlişkiler
 

Yalnızlığa serenat

Yalnızlığa serenat
 

Yalnız olmayı severmisiniz?
Ben arada bir yalnız kalmayı, özgür kalmakla eş tutuyorum. Sadece kendime ait bir zaman dilimi...
Özdemir Asaf Yalnızlık paylaşılmaz, paylaşılırsa yalnızlık olmaz demiş.

Kişiye göre değişebilir tabii ama bence doğru söylemiş. Paylaşılır mı, paylaşılmaz mı, o umurumda değil de, hazır yalnızlığa zaman ayırabilmişken başkalarıyla paylaşıp kıyamıyorum yalnızlığa.

Uzun zaman yalnızlığın bütün evrelerini yaşamış olmam beni yalnızlık tiryakisi mi yaptı acaba? Neyse kendimi bir tarafa bırakıp genel anlamda yalnızlık neleri içeriyor şöyle bir bakalım.

Aslında yalnızlık bireye özgü bir kavram değildir. Kavram olarak alacaksak "yalnızlık" olgusunu, önce köküne bakalım. "Yalın" kelimesidir yalnızlığın kökü, bu da yek/tek demektir. Fiziki, maddi anlamda yılınlık tek olmayı, vücut olarak kendisine benzeyen başka hiç bir varlığın olmamasını ifade eder.

Diğer bir tür yalnızlık vardır ki, bu tamamen ruh anlamında yalnızlıktır. Buna fikir anlamında, yaşam tarzı anlamında, felsefe anlamında deyin, ne derseniz deyin, insanın ruhi anlamda yalnız olmasını anlatır...

Yalnızlık bir çok insanı korkutur ben her ne kadar anlayamasam da. Yalnızlığın boyutları farklıdır, kimi yalnız başına arka yatak odasına bile gidemez. Kimi bir evde yalnız kalamaz. Kimi çevresinde insanlar olmadan yaşayamaz. Kimi tek başına okyanusu geçmeye kalkar. Gerçek yalnızlık nedir?

Eğer dostların bir telefon kadar yakınsa. Eğer telefon edeceğin dostların varsa. Bu gece bir şeyler paylaşmak istiyorum dediğinde seninle olacak dostların varsa. Gerçek yalnızlık etrafında bunları söyleyebileceğin hiç kimsenin olmamasıdır. İşte o zaman üzülmek gereklidir. Hele kalabalıklar içinde kendini yalnız hissedenler vardr ki, en kötüsü budur sanırım..Ruhunu tatmin edecek bir başka ruh bulamayanlar.
İnsan üzüntüsünü paylaşacak bir insana ne kadar ihtiyaç duyarsa sevincini de paylaşacak insan arar. Güzellikler de paylaşılmalıdır.

Yalnız insan daha cesur olmak zorundadır. Korkularıyla yüzleşmiş insandır. Daha üretkendir. Çok zamanı olduğundan kendiyle hesaplaşmayı daha rahat yapabilir. Kendinden kaçması zordur. Kendine daha çok zaman ayırır.Daha üretkendir. Yaratıcıdır. Hayal gücü çok kuvvetlidir.

Brown şöyle demiş; HAYAL GÜCÜNE SAHİP BİRİ, ASLA YALNIZ KALMAZ. Üretken, yaratıcı insan neşeli insandır.Yalnız kalmaktan korkmak, kendinden korkmaktır. Yani kendine yetmemektir. Yalnızlık insanın içindedir. İnsan yalnız kalmaktan korkmazsa yani yalnızlığı yaşadıysa birliktelikleri daha sağlıklı olur. Henrik İbsen bakın yalnızlığı nasıl tarif etmiş: DÜNYANIN EN KUVVETLİ İNSANI, EN FAZLA YALNIZ KALABİLENİDİR.

Yalnız
Yalnızlığın kadarsın
Yalnızlığın mis kokmalı

Dünyanın en kalabalık zindanı...
Dinden, imandan çıkarır,
Ama,
Öyle bir adam eder ki insanı...

(Orhan Veli )

Yalnız kalmaktan korkanlara tavsiyeler veriliyor, işte bir kaçı;

Aceleniz yoksa eğer, bekleyin. Kişinin tamamen toplumda kendini kabul ettirme güdüsüyle ilgilidir bu. Ne kadar üretkenseniz, ne kadar başarılıysanız, ne kadar konuşkansanız, ne kadar dost canlısıysanız, ne kadar dürüstseniz... Başardığınızı hissedersiniz, alkış alırsınız. Takdir edilirsiniz. Dost sayınızda artışlara kendiniz bile şaşırırsınız. İşte o zaman bir vakitler ne kadar yalnız olduğunu düşünmeye bile vaktiniz kalmaz.

Yalnızlık senin özün, insan olma halin, sen olma halin. İşte burda çözüm biraz sorlaşıyor ama şikayeti bırakıp insanları olduğu gibi kabul etme veya kendi farklılığını meziyet gibi görmeye başlarsa, bu daha çok insanı hüsrana uğratan duygulardan koparabilir diye düşünüyorum.

Tıpkı bu güzel şiirde anlatıldığı gibi,

En kalabalık yerlerde büyüyorsa kimsesizliğin
Binlerce kahkahaya karışıyorsa gözyaşların
Son çiviyi çakıyorsan yorgun sabrına
Daha kirpiklerinde can veriyorsa hayallerin
Ve dilinin ucundaysa en çılgın küfürler
Yalnızlık güzeldir...
(Ahmet Selçuk İlkan)

Mutlu yalnız zamanlar, herkesin hakkıdır böyle zamanlar yaratın kendinize...

Sevgimle,

Not:: 2007 de yazdığım bu yazımı tekrar okudum ve sizlerele yine paylaşmak istedim. Yalnız bir farkla ; artık yalnız olmayı o kadar çok sevmiyorum galiba :(

 
Toplam blog
: 351
: 3216
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Emekli olmaya çalışan bir sanatçı,yazmaktan büyük keyif alıyorum. Kocaeli Gölcük' de oturuyorum e..