Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '07

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Yalnızlıktan kaçış

Yalnızlıktan kaçış
 

Aşk insanların yalnızlıktan kaçışıdır; hayatı anlamlı kılan zamanın çemberinde ölümü ve doğumu yaşamaktır, yaşatmaktır.

Eski Türkçe’ de sarmaşık anlamındaki “ışk”sözcüğüdür geçmişi, bugünü, geleceği ve anlamına yaraşır biçimde aşk acısının yalnızca bir efsaneden ibaret olmadığını kanıtlar:aşk bağışıklık sistemini zayıflatır; kaybedilen bir sevgilinin ardından ölüm riski bile artabilir. Fakat aşk büyülüdür; ve kim ne derse desin, eğer tanrının varlığından şüpheliyseniz o birbirine aşık iki insanın arasındaki uzay boşluğundadır; duygu yoğunluğundadır.

Aşk kaçırılan bakışlardadır; kırılmış bir yüreği onaran soğuk ve ürkek ellerde;içi kum dolu çuval misali boşlukta kaybolan oyuncak bir ayının bitkisel yalnızlığındadır.

”Ne kadar gitsen de uzağa/vücudumda dolaşıyor zincirin/kurduğun bütün tuzakları/tapınak bildim.”Aşkı en iyi yaşayan ve yaşatan mısraların adamlarından biri olan Murathan Mungan’ın dizeleri bunlar .İki kişinin dolaştırdığı yün yumağının yitik iki ucunun da çözümlediği yerdir aşk ve her dokunaklı aşk dizesi beni Tanrı’ya daha da yaklaştırır; ki bilirim buna tecelli denir ya da mucizenin yansıması.

Peki aşkı sonsuz yapan evlilik midir ki sonu hemen hemen aynı biter? Yalnızlıktan ölüme kadar bir kaçış .Halka şeklinde işaret parmağına takılan cisim;M.Ö.’lerin Mısır uygarlığına dayanan sonsuzluğun sembolü. Romalılara göre yasal bir anlaşma;genç kız artık özgür olamayacaktır. Yüzük parmağından kalbe giden bir damarın, gelinliğin beline bağlanan kırmızı kurdelenin düğümlenmiş ucu.Acaba her evlilik aşkın sonucu mudur?

Viktorya kadının evlenmek için bir çok sebebi vardı:fazla seçeneği olmamasına bağlı sebepler. Aşk mı?Yanılıyorsunuz…

Kadınlar hayatın bir çok alanında eğitimsizdiler.Eğitimleri üzerinde hak sahibi değillerdi, öğrendikleri tek şey nasıl iyi bir kadın olabilirim bir erkeğe, evimi çekip çeviririm toplumun standartlarına göre.Onlar ailesini seçtiği erkeğe aşık olmak zorundaydı.Aşkı evin dışında bulanlarsa ölümüne seviyorlardı ya da toplumdan tam anlamıyla uzaklaştırılıyorlardı.

Bu karanlık çağın aydınlanması yıllar aldı ama kendi toplumuzda hala o kadınlardan var.Otobüste yanınıza oturan yüzük parmağındaki halkayla oynayarak oyalanan kadın;üst komşunuz, ilkokul mezunu, çocuklarının kitaplarıyla evden eğitimini sürdüren teyzeniz, belki de siz…O yüzük kendi rızanızla takılan bir kelepçe oluverir böyle ve anahtarı cesaretinizdir.

Ve ölmeden önce yapılması gerekenlerin listesine aşkın tanımını yapabilmekte konmalı.”Kimi zaman yanlış yolcuyu alıp giden bir trendir aşk.” (Akgün Akova)

Size göre aşkın tanımı nedir?

 
Toplam blog
: 39
: 1464
Kayıt tarihi
: 24.06.07
 
 

19 yaşında İstanbul Üniversitesi'nde amerikan edebiyatı öğrencisiyim. Hobilerim: okumak, yazmak, fil..