Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '11

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Yalova'ya kimyasal atık depoları kuruluyor....

Yalova'ya kimyasal atık depoları kuruluyor....
 

http://www.yacep.org/haber/haber_detay.asp?haberID=97


Yaz aylarını Yalova bölgesinde geçirdiğimden çevremde olanlara da duyarsız kalamıyorum. Yalova ili 1999 Marmara depreminden sonra hızla yaralarını sarıp, Marmara bölgesinin en süratli gelişen şehirlerinden biri oldu. Dün Habertürk televizyonunda Yalova ile ilgili bir haber dikkatimi çektikten sonra bu konuyu araştırdığımda ilginç bilgilere ulaştım.

Yalova Çiftlikköy Taşköprü mevkiinde Eski Elyaf Fabrikasının bulunduğu alanı satın alan Hollanda merkezli çokuluslu şirket VOPAK, burada kimyasal atık depolama tesisleri kurma çalışmalarını sürdürürken, Habertürk Gazetesi köşe yazarı Yiğit Bulut dünkü köşesinde bu konuyu dile getirdi.

Yazısının özeti şöyle:

Sevgili dostlar, durum ve gelinen nokta Türkiye adına ÇOK AMA ÇOK VAHİM! Türkiye bakıyor ve Hollanda kökenli Royal Vopak firması Yalova Taşköprü'de dünyanın en büyük tehlikeli kimyasal atık depolama tesisini kuruyor! Daha açık yazayım. YALOVA'yı "gelişmiş ülkelerin istemediği zehirli, patlayıcı kimyasal atıklarının deposu" haline getiriyor! Rakamlar korkunç; yaklaşık 26 hektar üzerine 150'den fazla depolama tankı yapılacak ve bu tanklara denizden ulaşım için 1000 metreye yakın "iskele" kurulacak! Hollanda'dan, Fransa'dan, Kanada'dan ve daha birçok "değerli vatandaşı" olan ülkenin kendi sınırları içinde istemediği "PİSLİKLER" gemilere yüklenecek ve TÜRKİYE'deki ÇÖPLÜĞE gönderilecek!

Yazısının devamında ise buraya kurulacak 150 tane kimyasal atık tankının aktif halde bulunan fay hattının üzerinde bulunduğuna dikkati çekiyor.

Yalova İl Genel Meclisi ve Yalova Belediye Meclisi de eş zamanlı aldıkları kararlarla bu tesisin önünü kapamak amacıyla 1/25 binlik çevre düzeni planına bir not düşerek zararlı sanayiye izin verilmeyeceğini dile getirdi. Ancak buna rağmen Bayındırlık Bakanlığı tarafından tesisin planlarının Taşköprü Beldesi Belediyesi’nde askıya çıkması bardağı taşıran son damla oldu. Vatandaşlar geçen hafta yaptıkları gösteri ile halka rağmen Ankara’nın bu tesisi izin vermeye çalışmasına ciddi tepki gösterdiler.

Termal Belediye Başkanı İsmail Atik Vopak konusunun il turizmini olumsuz etkilediğini söyledi.Atik, “Yalova yıllardır turizmle, elmayla, çiçekle anılan bir il. Bizlerde turizmciyiz. Vopak’ın Yalova’da bırakın kurulmasını adının anılmasını bile istemiyorum. Ben Yalova’ya oteller açılmasını istiyorum. Eğer Vopak’ın adının Yalova ile anılmasına bir an önce son verilmezse ilin turizmine kalıcı zararlar verir. Şu anda bile turizm açısından kötü yönde psikolojik etkiler yapıyor” şeklinde konuştu.

CHP nin Yalova milletvekili Muharrem İnce ise, Yalova halkının geçmişte Vopak için yapılan yürüyüşe ilgi göstermediğini, ilgisizler arasında çevre komisyonu üyesi iktidar partisi milletvekilinin de bulunduğunu ekledi.

Geçmişte çevre konusunda başarılı çalışmalar yapan eski Vali Yusuf Erbay'ın defalarca görevden alınmasına rağmen danıştay kararıyla göreve döndükten sonra seçim zamanı istifa etmesinin akabinde aynı duyarlılığı yerine gelen yeni Yalova valisi Osman Çapalı'nın da göstermesini bekliyoruz.

Muharrem İnce'nin konu hakkındaki görüşleri:

http://www.dailymotion.com/video/xjzwi9_chp-grupbaykanvekyly-muharrem-ynce-vopak-aciklamasi_news

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..