Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '11

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Yamaç paraşütüne alkol kontrolü

Yamaç paraşütüne alkol kontrolü
 

Yamaç paraşütü ile ilgili yaptığımız uyarıları hatırarsınız. Her yıl bir kaç ölümcül kaza olduğunun altını çizmiş ve alınması gerekli önlemleri sıralamıştık. 

Bakın ne yazmışız; 

"Her yıl en azından bir kaç kişi ölüme uçuyor Ölüdeniz’de. 

“PARAGLIDING” dediğimiz yamaç paraşütünden bahsediyorum. 

Türkiye’nin, Bursa’da dahil olmak üzere, bir çok yerinde yapılıyor bu keyifli spor. Ancak ne yazık ki her yıl bir kaç kayıp veriliyor, bir kaç kişi ağır yaralanıyor ve bazıları da sakat kalıyor. Yerli, yabancı turistler ve kimi zaman da onları uçuran pilotları yitiriyoruz ne yazık ki. Bunun çok çarpıcı nedenleri var. 

Her kaza, aynı nedenle olmuyor tabii ki. Kimi malzemenin standartlara uygun olmamasından kaynaklanıyor, kimi pilot hatası, nedeni ne olursa olsun çoğu kazanın gerçek nedeni aynı soruna bağlanıyor.Bu konuda bir yasa, yönetmelik, kontrol mercii, ne denirse densin, yok! Umarız gereken bir an önce yapılır da başka acılar yaşanmaz." 

Bir başka yazımızda ise şöyle demiştik; 

“güney sahillerinde lisanslı paragliding ve mikroolight pilotu sıkıntısı büyük. “Aman turizme halel gelmesin” diyerek, olaylar çok fazla deşilmese de paragliding ve mikrolight turlarında her yıl birkaç turist kaybediliyor veya yaralanıyor. Bunun en büyük nedeni ise eğitimin ehil ellerden çıkmayışı ve daha da önemlisi bu işin doru dürüst bir yönetmeliğinin, yasasının olmayışı. 

Eğer vaatler lafta kalmazsa hem istihdam alanı açılmış olacak hem de doğru dürüst eğitim almış kişiler yapacak bu turları. İnanıyorum ki böylece kazalar da azalacak...” 

Sonunda konuya el atıldı. Bu gün gelen haberler gerçekten sevindirici. Bundan böyle kontrolsüz uçuş yapılmayacak. 

Türk Hava Kurumu (THK) tarafından hazırlanan ’Babadağ Uçuş Yönergesi ile birlikte THK Genel Merkezi’nden yamaç paraşütü öğretmeni Faruk Bozkurt, Babadağ zirvesinden atlayış yapan ’single’ (tekli atlayış) pilotları denetlemekle görevlendirildi. 

Artık, yeterlilik belgesi bulunmayan pilotların Babadağ’dan atlayış yapmasına izin verilmiyor. Bu denetimlerle birlikte paraşüt kazalarının önüne geçilmesi hedeflenirken, yönerge kapsamında pilotlar da artık sıkı bir denetime tabi tutulacak. 

Babadağ’dan uçuş yapacak ‘single’ ve ’tandem’ pilotları periyodik olarak alkol testlerinden geçecek. Fethiye Kaymakamlığı’nın kontrolünde Fethiye Sağlık Grup Başkanlığı tarafından yapılacak alkol denetimlerinde pilotların uçuş güvenliğini tehlikeye atacak oranda alkol alıp almadığı ölçülecek. Pilotlar, karayollarında sürücülerin uymak zorunda olduğu yasal alkol sınırına tabi olacak. Ölçümlerde ’0.50’ promilin üzerinde alkollü olduğu belirlenen pilotlara, uçuş güvenliğini tehlikeye düşüreceği gerekçesiyle uçuş izni verilmeyecek. Alkol ya da uyuşturucu kullandığı tespit edilen pilotlar, ’5 gün’ süreyle uçuştan ’men’ edilecek. Suçun tekrarı halinde ise pilotların sertifikalarına el konulacak ve durum bir raporla ilgili birimlere bildirilecek. 

Alkol kontrolleri başladı bile. Şimdi bir uçuş control noktası yapılıyor. Burada da pilotların yeterliliği tespit edilecek. 

Burada eleştireceğim bir nokta var. Pilot yeterliliği Babadağ’a çıkmadan değil, atlayış sırasında control edilmeli. 

Yukarıya çıkınca işler her an değişebilir... 

 

http://www.yenieksen.com/haber/guncel/yamac-parasutune-alkol-kontrolu-/22764.html 

http://theinterpretor.com 

 

 

 

 
Toplam blog
: 61
: 585
Kayıt tarihi
: 09.10.09
 
 

Haziran'mış, yıl 1963 Bursa'da doğmuşum. İlk ve orta öğrenimimi Bursa'da tamamlayıp, İngiliz Filo..