Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '13

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Yamanlar’a çöp tesisi olmaz!

Yamanlar’a çöp tesisi olmaz!
 

Harmandalı Çöp Tesisi


Uzunca bir süredir İzmir kamuoyunu meşgul eden bir konu var; İzmir’in çöpü!

Her ne kadar adına teknik terminolojide “Entegre Katı Atık Tesisi” ya da “Katı Atık Deponi Tesisi” gibi isimler verilse de mesele “çöp” meselesi.

Uzmanların verdiği bilgiye göre; İzmir’de günde ortalama 4 bin ton çöp üretiliyor. Ve 1992 yılında açılan Harmandalı düzenli katı atık depolama tesisi artık ömrünü tamamladı. Yine, uzmanların verdiği bilgilere göre; Harmandalı’da çöp yüksekliği 75 m civarında. Oysa depolama alanlarında yüksekliğin 25 m’yi geçmemesi gerekiyor. Bu da durumun vahametini ortaya koymaya yetiyor sanırım!

İzmir’in acil bir şekilde modern bir çöp tesisi yapması gerekiyor. Bu noktada herkes aynı kararda. Ancak yapılacağı yerin neresi olacağı tartışmalı bir konu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çöp tesisini Torbalı ilçesinde yapma kararı; Torbalı halkının “ilçemizde çöp istemeyiz” karşı çıkışı sonucunda iptal edildi.

Aylarca süren yer bulma çabaları sonucunda rota Menemen’e çevrildi. Menemen konusu da mahkeme kararıyla reddedilince, ikinci bir rota değişikliği söz konusu oldu.

Yaz aylarının başında çöp tesisi yapılacak alanın Karşıyaka – Yamanlar Dağı etekleri olacağı bilgisi İzmir kamuoyuna bildirildi.

Torbalı ilçesindeki arazinin konumunu ve niteliklerini bilmiyorum doğrusu ama Menemen’e yapılma kararı hatalı idi. Ne mutlu ki mahkeme de bu doğrultuda verdi kararını. Çünkü Menemen, İzmir’in en verimli tarım topraklarına sahip ilçelerinden biri ve söz konusu olan alan da tarım arazisi idi. Dünyada bir eşi ve benzeri daha olmayan Gediz Deltası da ilgili arazinin yakınında idi ve her gün onlarca çöp kamyonunun alanda yaratacağı gürültü, toz, yapılması gereken yeni yollar vb. işin içine girdiğinde Gediz Deltası’nda yaşayan onlarca kuşun varlığı ve sağlığı bu durumdan olumsuz etkilenecekti.

Gelelim Yamanlar Dağına. Yamanlar Dağı da pek çok canlı türüne eve sahipliği yapan, ekolojik değeri olan bir alan. Alanın “pek çok canlı türüne” ev sahipliği yapıyor olması, biyolojik çeşitlilik açısından önem taşıdığı anlamına gelir. Biyolojik çeşitlilik ise “yaşamın devamlılığı” demektir. Biyolojik çeşitliliği yok ederek aslında yaşamı yok ediyorsunuz.

Kentle ilgili olarak verilecek her kararda ilgili arazinin fiziksel koşullarının, ekonomik olabilirliğinin vb. yanı sıra ekolojik olarak alanda ne gibi değerler bulunduğu da bir parametre olarak ele alınmalı. Bu açıdan bakılınca ise Yamanlar’a çöp tesisi yapma kararını bir kez daha gözden geçirmek gerekir!   

 
Toplam blog
: 87
: 566
Kayıt tarihi
: 02.12.09
 
 

Çevre Bilimi Uzmanı – Peyzaj Mimarıyım. Yüksek lisansımı çevre sorunları ve biyokütle enerjisi üz..