Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '09

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Yangın söndürme uçaklarının, Bafa Gölü'nde yangın söndürme tatbikatları ve...

Yangın söndürme uçaklarının, Bafa Gölü'nde yangın söndürme tatbikatları ve...
 

EKODOSD Başkanı, Bahattin Sürücü(Arşiv)


Bafa Gölü, kaynaklara göre ikibin yıl önce, Ege Denizi'nin Söke'ye kadar uzanan bir koyu durumundayken, zamanla Büyük Menderes Nehri'nin Alüvyonlarıyla dolarak, denizle bağlantısı kesilmiş, lagün- denizkulağı- olmuştur.

Didim'e 10 km uzaklıkta bulunan göl, Söke- Milas karayolunun solunda yer almaktadır. Çevresi zeytin ve çam ağaçlarıyla kaplıdır. Bafa Gölü, Beşparmak Dağlarından akan sularla ve Büyük Menderes nehrinden beslenmektedir. Yaz aylarında Büyük Menderes'ten su alamayan Bafa Gölü'nün eko dengesi bozularak, Dünya'da nesli tükenmekte olan kuşların ve balıkların barınması tehlikeye düşmektedir.

Bafa Gölünde irili ufaklı adalar bulunmaktadır. Bu adalarda Dünyada nesli tükenmekte olan Cüce Karabataklar, Deniz kartalları,Akbalıkçıllar, Gribalıkçıllar, Kaşaklar - Karameke, Sakarmekeler- yaşamaktadır. Burada kuşlar koloniler halinde yaşamaktadırlar.

EKODOSD (Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği) Başkanı , Sayın Bahattin Sürücü'den bir e- posta aldım. Sayın Sürücü'yü, Söke Karakaya Köyü, kaya yazıları, mağaraları ile ilgili çalışmları ve Leylek dostu Avşar Köyü'ndeki çalışmalarından tanıyordum.

E- posta özet olarak:

Orman Genel Müdürlüğüne bağlı yangın söndürme uçakları, yangınlara hazırlıklı olmak için, Bafa Gölü üzerinde bir tatbikat yaparlar. Gölden aldıkları suları, kuşların yaşam alanlarına boşaltırlar, ne yazık ki, çok sayıda kuş yok olur, kuşların yuvaları bozular, bazı kuşların ise kanatları kırılır. Bafa Gölü kıyısındaki köylüler, EKODOSD'a durumu bildirirler. EKODOSD hemen devreye girerek, Doğayı koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne başvurarak tatbikatın durdurulmasını isterler.

Neticede tatbikatlar durdurulmuş ama çok sayıda kuşun yok olduğunu, fotoğraflarla tespit etmişler.

Yangınları söndürmek için deneyim kazanmak, tatbikat yapmak çok önemli ama tatbikat yapılırken yer seçimi, doğal yapıya, canlılara zarar verilmemelidir.

Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Eko sitemi ve doğayı koruma yönünden önemli çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca bu konuda bilinçlendirme çalışmaları da yapmaktadır. Bana göndermiş olduğu bu e- posta da bunun bir örneğidir. Kendilerine çok çok teşekkür ediyorum.

Çevremize daha duyarlı ve saygılı olmalıyız. Doğal dengeyi bozan girişimlere karşı çıkalım.



 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..