Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '08

 
Kategori
Doğa Sporları
 

Yangın uçağı eşittir bisiklet.

Yangın uçağı eşittir bisiklet.
 

15 Ağustos 2007'de Manisa orman yangınında denizden su alıp yangın yerine giden yangın uçağı


Sevgili dostlarım!

Talip Bölükbaşı' tanırsınız değil mi? O, THK (Türk Hava Kurumu)’nu bizlere tanıtan yazıları ile çok değerli bir yazarımız.

Kendisini yakından görme şerefini geçen yıl 27-28 Ekim tarihinde MB Toplantısında erişmiştim. Çok saygı değer bir kişiliği var. Onun bizlerden bir isteği olacak. Burada üç binden fazla yazarız. Her bir yazar birer yazı yazsa üç bin blog yazı, onar tane blog yazsa otuz bin blog yapar ki bu da büyük bir ses getirir. Doğru söylüyor.

Konuyu şöyle irdeleyeyim. Maalesef bizler Türkler olarak kültürümüz Avrupalılardan biraz geri kalmışsız. Kitap okuma alışkanlığımız yok. En başından kitap okuyarak kendimizi geliştirir kültürlü birer insan oluruz. Kültürlü olan insan da doğaya sahip çıkar. Doğaya sahip çıkmak demek ormanlarımızı sahiplemek demektir.

Doğa sporları ile uğraşan insanlar bunun bilincinde olurlar. Çünkü onlara temiz hava gerekir. Bu temiz hava burundan ciğerlere geçecek, ciğerler de bir pompa vazifesi ile kalbe hava basacak ve kan temiz hava ile temizlenip vücuda damarlar yolu ile yayılacak. Daha sağlıklı yaşam için bu gereklidir. Kendimize stresten uzak bir ortam yaratabiliriz. Bunun için ormanlar da yürüyüş yapabilir, koşabilir ve daha önemlisi bisiklete binebiliriz.

Dostlarım bisiklete binmek yalnızca çocuklara özgür bir davranış değildir. Bisiklet bir kültür olgusudur. Bisiklete binen yere daha sağlam bastığı gibi çevreci olup doğa tutkunudur.

Ben bir bisiklet tutkunu biri olarak 27-28 Ekim 2007 tarihlerinde Talip Bölükbaşı’nın davet ettiği İnönü’de ki THK’nun brifingine katıldım planör uçağında uçtum. Ve orada gördüklerim beni heyecanlandırdı. Çok duygulandım. Hatta öyle söyleyebiliri ki o brifing de bize sunulan şapkayı başımdan çıkartmıyorum. Sayın Talip Bey’e saygılarım sonsuz. Ama ne var ki Türk milletinden fazla bir şey beklemeyeceksin.

Esasında benim Talip Bey’le ortak yönümüz aynı. İkimiz de doğa tutkunuz. O bir pilot ben ise bisiklete binen bir bisiklet sürücüsüyüm. O bir yangın uçağı alımı ile orman yangının da yangını söndürmek için bir aracın olmasını istiyor. Çünkü bir yangın esnasında müdahale önemlidir. Ne kadar çok uçak o kadar da müdahalenin bir an önce olmasını sağlar ve yangınlar daha da büyümeden söndürülmüş olunur. Bu çok hassas bir konu ve aynı zaman da milli bir servetti koruma işidir.. Bir de şu sözü hatırlayalım. “Ağacı yok etmek demek bir adamı öldürmek demektir”. Ben burada şunu da eklemek istiyorum. Kültürlü olan insan orman yangınına hassas davranır.

Bir de şu hassas bir konuya daha deyinmeden de geçemeyeceğim. Bundan birkaç gün önce Sydney’e uğurladığımız bisikletçileri hatırlıyorsunuzdur. Hani bizin Gizem ile Brayn çifti geçen Pazar günü Samsun’a varmışlardı. Onlar Küresel ısınmayı duyurmak için bir eylemi gerçekleştirmekteler. 16 ay boyunca sürecek bir yolculuğa çıkmış bulunmaktalar. Hem de bisikletlerle.

http://blog.milliyet.com.tr/Arsiv.aspx?UyeNo=632297&GrupNo=6403

Evet, dünyamız da bir küresel ısınma söz konusu. Mevsimler değişim göstermektedir. Bu böyle olunca kuraklık her haliyle baş gösterecektir. Bir de bunun üstüne orman yangınları eklenince kuraklık kaçınılmaz bir hal alacaktır. İnsanlarımızı aydınlatmak bizim gibi çok duyarlı insanlara düşmektedir. Bizim görevimiz insanlarımıza şu konulara duyurmak olmalı.

Öncelikle doğa sporlarına öncelik verelim. Fırsat buldukça ormanlar da yürüyelim, koşalım ve bisiklete binelim. Özelikle kendimize bisiklet alalım. Belki baştan bize yorucu gelecek ama bindikçe ham olan vücudumuz öyle bir alışacak ki bisiklete binmeden yapamayacaksınız. Bak göreceksiniz doğayı gittikçe sevecek ona sahipleneceksiniz. Doğaya karşı daha duyarlı olacaksınız. Onu korumak için elinden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışacaksınız.

Çünkü bisiklete binmek özveri ister. Özveri gösteren de bisiklet alır ve biner. Binen de doğanın içinde olur. Onun koruyucusu olur. Şimdi böyle insanlara ihtiyacımız var. Ama nerede. İşte ben burada sizlere sesleniyorum. Bisiklete binmeyen doğayı o kadar sevmesi mümkün değildir. Çünkü bir ağaç bile bize o kadar faydası var ki. İşte bunu anlatmak lazım insanlarımıza... Ormanlarımızı bile bile yok eden insanların önünü kesip ormanları yakmalarına fırsat vermemeliyiz.

Orman yangınların büyük bir çoğunluğu insanların hatalarından kaynaklanmaktadır. Özelikle yaz aylarında havaların sıcak olması ateşi tetiklemekte yangına sebep olmaktadır. Bir de rüzgarın hasıl olması yangının daha geniş alanlara yayılmasına sebep olmakla birlikte yangının söndürülmesi de o kadar da zorlaşmaktadır. Bunun kolaylaştırmanın tek yolu yangın uçağı ile müdahaledir. Olay yerine yetişen yangın uçakları kısa zaman da yangını kontrol altına alabilir söndürülmeyi de gerçekleştirir. O zaman ne kadar yangın uçaklarının fazlalılığı söndürme işleminin o kadar kısa sürede tamamlamasına ve de yangının daha da geniş alanlara yayılmasını engeller. Zaten elimiz de yeteri kadar yangın uçağı bulunmamaktadır. Daha önce bloğum da belirttiğim gibi elimizde henüz 15 adet yangın uçağı vardır. Bu sayı daha da artmalıdır. Komşumuz Yunanistan bile bizde oluşan yangınların ancak 1/5’i kadar olmasına rağmen ellerinde 2002 yılı itibarıyla uçak sayıları 54 dür. http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=73571

Talip Bey’de bu durum karşısında harekete geçmiş bir kampanya başlatmıştır. Bizlerin de yangın uçağın alımına destek olmanızı istemektedir.

Hey Sayın Blog yazarları sesimizi duyuyormuşsunuz. Orada değilmişsiniz. Bir blogta siz yazın.

Ben ise yazdım ve daha da yazacağım. Özelikle bisiklet gezilerimi bloglarımda anlatırken.

 
Toplam blog
: 540
: 3176
Kayıt tarihi
: 02.01.07
 
 

Hiç bir motorlu araca binmeyi sevemedim. Daha doğrusu sevdiremediler. Onun yerine iki tekerlekli ..