Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yanılgılar! ''Herkes hayata kendi egolarının çatlaklarından bakar…”

Bu paylaşımım hayatın kilit noktalarından biri aslında.Hayatımıza neredeyse tam etki eden konulardan biri.Yanılgılar.

Yanılgılar hayatımızda verdiğimiz kararların sebepleri olarak ta kendini gösterir çoğu zaman. Yanılgının matematiği ise ’ ben ne diyorum ama sen ne anlıyorsun’ üzerine kurulu diyebiliriz.

Hayatımıza dönüp bakalım en yakınlardan en uzaklara kadar. Sohbetlerimize ve paylaşımlarımıza dikkat edelim bir an durup.”Aslında o kişi size sizin anladığınız şeyi mi söyledi? Yoksa siz,size hitap eden şekilde mi algıladınız?”

Bu sorunun cevabını iyi düşünün çünkü verdiğiniz kararları ve gösterdiğiniz davranışları bu belirliyor çoğu zaman.Örnek verelim hemen;Sizin telefonunuz çalar arkadaşınız aramıştır.Size gelmek istediğini söyler.Bu durumda siz ona ya gelebileceğini ya da gelemeyeceğini söyleyeceksiniz.Müsait olmadığınızı söylediğinizde o bilgi ona:

1- Evet müsait değil.

2- Bahane üretti misafirleri olduğunu söyleyerek ama aslında müsait.

3- Neden yalan söyledi ki? İstemiyorum diyebilirdi!

4- Benimle görüşmek istemiyor…

Ve benzeri bir sürü madde yazılabilir. Dikkat ettiniz mi olumsuz maddelerimiz daha çok!İşte duralım burada bizler sürekli olumsuz algılamalar ile hayatı yanılgısallaştırıyoruz.İşte burada bakış açısı devreye giriyor. Ve ürettiğimiz düşünceye o kadar inanıyoruz ki haksız olma ihtimalimiz yok diye düşünüyoruz. Ama işte bu yanlış. Ben bunu hep görmüşümdür.Bize gelen her türlü bilgiyi kendimize göre algılarız ve bunu doğru olarak kabul ederek buna göre davranış belirleriz ve gerçeğimiz yaparız ve ilişkilerimiz de farklı yollara sapar. Gördünüz mü basit bir algılama hatası bizi nereye kadar getirdi. Yanılsamalar kaçınılmazdır elbet ancak burada dikkat ve iyi niyet çalışmaları ile ayrıca kendimizi kurban gibi hissetmekten kurtularak objektif yaklaşarak bu sorunu en aza indirebiliriz. Karar vermeden önce her açıdan değerlendirme yapılmalı. İyi analiz saatlerce süren analiz değildir tabi. Size her şeyi en küçük ayrıntısına kadar irdeleyin demek istemiyorum ancak sonuca varmadan bir çok bakış açısı kullanın. En uygununu tercih ederek doğru sonuca ulaşabilmeniz olasıdır. Size rahatlık hissi veren karar sizin için doğrudur. Olmayadabilir gerçekte ama sizin için doğrudur gerisi önemli değildir.

“Herkes hayata kendi egosunun çatlaklarından bakar bu neden hayat yanlış anlaşılmalar bütünüdür…” tanımlama ne kadar gerçek.İfadeleriniz karşındakinin algısına kalmış, bir yerde Allah’a emanet yani! Hımmm!! O zaman bırakın kim ne düşünürse düşünsün,bunu ne yaparsanız yapın değiştiremeyeceksiniz çünkü.”O böyle düşünmemeli,aman yanlış anlamasın,daha doğru ifade etmek için haddinden fazla çaba harcamalıyım.”gibi düşünceler çok yorucu, evet çok düşüncelisiniz ama her şeyi kontrol edemezsiniz. Sadece iyi niyetinizi koruyun, dikkatinizi vererek doğru teşhis etmeye ve ifade etmeye çalışın sonra da akışına bırakın..Su da yolunu bulsun! O an sizin için kötü düşünseler,yanlış algılamalar yaşasalar bile sonuç önemli.

Şunu kabul etmeliyiz. Bizim hayatımız ve bizlerin dışındaki hayatlar ve hepimizin baktığı farklı pencereler. Bu durumda birbirimizi net görmemiz mümkün değildir çoğu zaman. Bunu kabul etmeli ve nezaketle birbirimize saygı duymalıyız. Ama emin olmalıyız ki; Hepimiz birbirimize bir şeyler anlatmaya çalışıyoruz sadece kurduğumuz cümlelerin karşılığı diğer insanda farklı bir anlama denk geliyor. İşte burada hissiyatımız,tüm duyu organlarımız ve kişisel algılarımızı kullanarak elimizden geldiğince anlatılmaya çalışılanı, bize anlatanın anlattığı gibi anlamaya çalışmamız yararlı olacaktır. James Ailen ‘nin dediği gibi;

“Sevgiyle düşünün, 
 sevgiyle konuşun, 
  sevgiyle davranın.
Her ihtiyaç karşılanacaktır.”

Yanılgılar bir çok şeyi kaçırmamıza neden olabilir..Yanılgılarımızı en aza indirip doğru algılamalar yaşayıp daha mutlu yaşamamız dileği ile…

Sevgiler…

NOT

*Eğitimlerimiz için;
  www.lalabey.com.tr

*Paylaşımlarımız ve paylaşımlarınız için;

   http://paylasim.lalabey.com.tr/

*İletişime geçmek için;
   duygu_ozlemdemir@hotmail.com veya

   dd@lalabey.com.tr adresini kullanabilirsiniz…

 
Toplam blog
: 5
: 397
Kayıt tarihi
: 19.10.11
 
 

Merhaba, Ben Duygu Özlem Demir. Ankara Üniversitesi Bilişim Teknolojileri 2006 yılı mezunuyum..