Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '07

 
Kategori
Sağlık
 

Yanlış duruş ve hareketlerin yol açtığı ağrılara son verebilirsiniz

Yanlış duruş ve hareketlerin yol açtığı ağrılara son verebilirsiniz
 

Günlük yaşamda duruşunuz, düşünmeden yapılan hareketler zaman içinde boyun ve omuzlarınızda ağrılara yol açmakta. Amerika Birleşik Devletleri'nde Harward Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından internet üzerinden yayınlanan sağlık bülteninde boynunuzu güçlendirerek hem boyun hem de omuz ağrılarından kurtulabilmeniz için kolayca uygulanabilecek 8 öneriye yer veriliyor:

1- Masada ve Bilgisayar ile çalışırken :
Otururken boynunuzu olabildiğince dik tutarak başınızın omurganızla dengeli bir durumda olmasına çalışın. Oturma pozisyonunda ayaklarınız yere değmeli ve sırtınız tam olarak arkaya dik olarak dayanmalı .Kendinizi daha rahat hissedecekseniz belinize destek vermek için ufak bir yastık kullanmalısınız.

Ancak çalıştığınız masa ve oturduğunuz koltuk sizin doğru pozisyonda çalışmanıza olanak verse de her yarım saatte bir kalkıp hareket etmeniz ve bedenizi esnetmeniz şarttır. Eğer çalışmaya dalarak bunu unutacağınızı düşünüyorsanız bilgisayarınıza size bunu hatırlatacak bir uyarı programı yükleyin.

2- Telefonla Konuşurken :
Eğer telefonla uzun süre konuşuyorsanız kafanızı sağa ya da sola eğmeyin. Gerek otururken gerekse ayakta cep telefonu ile konuşuyorsanız yine başınızı bir tarafa eğerek konuşmayın. En iyi pozisyonu otururken ya da yürürken kulaklık ve mikrofon kullanarak sağlayabilirsiniz.

3- Okurken:
Evde bir koltukta okurken yine dik durmaya çalışarak okuduğunuz kitabı da görebileceğiniz bir mesafede ve sizi eğilmeye zorlamayacak bir şekilde tutun. Yatakta okumak istediğinizde yine sırtınızı dayayacağınız ve dik oturabileceğiniz yastık desteğiniz olsun.

4- Yürürken:
Yüksek topuklu ayakkabı ile yürümeyin, çünkü yüksek topuk sizin dik duruşunuzu zorlayarak başınızın öne doğru itilmesine yol açar. Bu pozisyon boyun kaslarınızı gerer. Bu yüzden de erkeklere göre kadınlarda boyun ağrısı daha çok görülmektedir.

5- Çanta taşırken :
Fazla ağırlıklı çanta taşımamaya çalışın. Sırt çantanız varsa tek bir omuza takarak taşımayın. Eğer ağırlığı olan bir çanta taşımak zorundaysanız o zaman tekerlekli bir çanta kullanın.

6- Araba kullanırken:
Bir çarpışma anında başın ileri geri sarsılmaması için araba kullanırken araba koltuğunun başın dayandığı bölümünün ayarlanması önemlidir.Dik oturma pozisyonunda bu bölümün tepesi ile başın tepesi aynı seviyede olmalıdır.

7- Kaldırma Hareketleri:
Yanlış kaldırma hareketleri hem boyna hem de sırtın alt kısımına yüklenme yapar. Sırtınızı belden eğme yerine kalçanız ve dizlerinizi kullanarak eğilin . Eğer bir nesneyi başınızın üzerine kaldıracaksanız boynunuzu geriye doğru eğmeyin.

8- Televizyon İzlerken :
Televizyon izlerken başınızı ileriye ya da geriye doğru eğmeyin. Dik oturarak izleyebileceğiz bir mesafede olmalısınız. Aynı şekilde boynunuzu uzun süre yan çevirmek durumunda kalmamak için ekranın karşısında oturun.

Harward Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin internet üzerinden yayınlanan sağlık bülteninde boyun kaslarını güçlendirici basit bir egzersize de yer veriliyor.Bu egzersizi ofisinizde otururken de rahatlıkla yapabilirsiniz. Elinizi şekilde görüldüğü gibi alnınıza koyup hafif bir şekilde bastırarak çenenizi göğsünüze doğru eğeceksiniz. 3 ila 5 saniye durduktan sonra çenenizi kaldırarak aynı hareketi 10 kez tekrarlamanız öneriliyor .

 
Toplam blog
: 88
: 3086
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

1993-1999 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde temel tıp eğitimini tamamlayara..