Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Yanlış inanışlarla sağlık olur mu ? -2-

Yanlış inanışlarla sağlık olur mu ? -2-
 

Sağlıklı Beslenme Mitleri (2. Bölüm)

Kolesterolü kötü bir şey midir? Pastörize süt içmek sağlıklı mıdır ? Zayıflamak için kalori hesabı mı yapıyorsunuz? Sağlıklı kalmak için şeker değil, tatlandırıcı mı kullanıyorsunuz? Sürekli yağsız, tuzsuz diyet ürünleri mi yiyorsunuz?

Yağlar vücuda zararlı, azaltın!

Yağlara karşı yürütülen kampanyalar, yağı bir besin maddesi olarak düşünmeyi imkansız kıldı. Böylece reyonlardaki ürünlerin "az yağlı", "‘tamamen yağsız" yeni çeşitleri çıktı. Oysa vücudun en karmaşık organı beynin yüzde 60’ı yağ ve vücudumuzdaki her bir hücrenin dışı yağ tabakasıyla örtülü. A ve E vitaminlerinin hücreye taşınıp kullanılabilmeleri de yağların varlığı ile mümkün. Bağırsakların iyi çalışması, yeterli düzeyde alınan yağlarla yapılıyor. Yağları "tu kaka" eden görüşü çürüten pek çok çalışma var. Biri, Harvard Üniversitesi’nde, 40 bin hemşire üzerinde yapılan bir araştırma. Sonucu şu: diyetlerindeki yağ oranı düşük olanlar, en çok kanser riski altında olan grup… Yağlı yiyeceklerden kaçınmak kalp ve damar hastalıklarından korunmayı garantileyemiyor. Mesela son 50 yılda yağ diyetlerinde devrim yapan ABD’de kalp ve damar hastalıkları arttı ve ilk üç ölüm nedeninden biri oldu.

Bitkisel yağı, hayvansal yağa tercih edin!

Uzmanlar hayvansal yağların kalp ve damar hastalıklarına neden olduğunu ileri sürüyor ve bitkisel yağları tüketmemizi salık veriyor. Aksini ispat eden araştırmalardan biri Prof. Dr. Mary Enig ve beslenme uzmanı Sally Fallon’un araştırması. Tereyağı, içyağı ve kuyruk yağı gibi doymuş yağların damar tıkanıklığına yol açtığının hiçbir zaman ispat edilemediğini söyleyen ikili, otopsisi yapılan tıkanık damarlardaki yağ artıklarının sadece yüzde 26’sının doymuş yağlardan, geri kalanının ise bitkisel yağlardan oluştuğunu ortaya çıkardı. Genel kanıyı çürüten bir başka örnek de, doymuş yani katı yağların en çok tüketildiği dönemlerde damar tıkanıklıklarının hemen hiç bulunmayışı... Üstelik ısıtma ve pişirme anında bitkisel yağlara göre daha geç bozulan hayvansal yağların vücutta kritik görevleri var. İşte birkaçı: Bağışıklık sistemini güçlendirir. Karaciğerin toksinlerden korunmasını sağlar. Kalsiyumun kemiklere taşınabilmesi için alınan yağların yarısının doymuş yağ olması gerekir.

Kalbiniz için kolesterolü azaltın!

Bize "öcü" diye tanıtılan kolesterol, hayvansal organizmalarda önemli işlevleri yerine getiren, birçok doku hücresinde üretilen bir alkol türevi… Kolesterol konusunda en çok aldatmacaya kimi ürünlerin içerik bilgilerinde uğruyoruz. Kolesterol sadece hayvansal organizmalarda üretilir ve bitkisel besinlerde bulunmaz. O yüzden bitkisel yağ şişelerindeki "kolesterolsüz" ibaresi, satışı artırmaya yönelik, gereksiz bir ibare. Şunlar da kolesterolü "düşman" belleten uzmanlardan duymayacağınız bilgiler: Kolesterol, östrojen ve testosteron gibi cinsi belirleyen hormonların hammaddesidir ve vücudu strese ve kanser gibi hastalıklara karşı korur. Yağların sindirilmesini sağlayan safra tuzları kolesterolden üretilir. Anne sütü kolesterol açısından en zengin yiyeceklerden ve çocukların sinir ve beyin sistemlerinin gelişmesi için çok önemli.

Kemikleriniz için pastörize süt için!

Sütün pastörizasyonu yani ısıtılıp içindeki olası mikroplardan arındırılması, bugün uzmanlar ve çevreciler tarafından ileriye değil, geriye doğru atılmış bir adım olarak değerlendiriliyor. Sütün pastörize edilmesinin sağlığımız için değil, üreticilerin ticari kazançları için tercih edildiği belirtiliyor. Bize önerilen, kutulara saklanmış, çeşitli katkılarla doğal bozulma süreleri engellenmiş pastörize sütler, büyük üreticilerin 1, 5 m eninde, 2, 5 m boyundaki bölmelerde güneşsiz, kıpırdamadan duran, doğal şartlardaki ineklere göre ömrü beş kat kısalmış ve yapay besinlerle kapasitesi 20 kat artırılmış ineklerden elde ediliyor. Madalyonun diğer yüzündeki bir gerçek de şu: 100 gr inek sütünde yaklaşık 118 mg kalsiyum var. Kimi besinlerin 100 gramındaki kalsiyum miktarları ise şöyle: Bamyada 95 mg, rokada 120 mg, brokolide 130 mg, kıvırcık lahanada 187 mg, bademde 175 mg, pekmezde 684 mg, susamda 1.160 mg.

(devam edecek)

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..