Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '19

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Yanlış Tarçının Zararı

Yanlış tarçın da ne demek?

Tarçın pek çoğumuzun kimi zaman toz, kimi zaman çubuk şekilde tükettiği, bitki çaylarında, tatlılarda, modern tıpta kullanılan Asya kökenli, aromatik kokulu bir bitkidir. Endüstride kullanımının yanısıra evlerimizde sıklıkla kullanılmaktadır. Hatta bebeklerin ürünlerinde bile yer verilmektedir. 

Tarçın oldukça şifalı bir baharattır. Tarçına has tat ve kokuyu veren Sinnamik asit, mikroorganizma savaçısıdır. Tarçın, sindirim sorunlarına faydalı, bağışıklık sistemini güçlendiren, kan şekerini dengeleyen mucizevi özellikte olup, son zamanlarda antitümör özelliği hakkında da araştırmalara konu olmuştur. Bu kadar şifalı baharat olan tarçının ne zararı olabilir ki?

Zararı, tarçındaki Kumarin seviyesi. Kumarin etken maddesinin fazlası karaciğer için tehlikelidir. Kumarin seviyesi her tarçında aynı mı? Tarçının türünü doğru seçip kontrollü tüketmeliyiz.

!!! Tarçının menşeine dikkat edilmelidir. Kumarin, günlük alınabilecek en fazla dozu 0.1 mg/kg olabilir. Örneğin 50 kg iseniz, günlük en fazla 5 miligram kumarin alabilirsiniz.

Kumarin oranı en yüksek oranlı tarçın Çin menşeili olandır. Vietnam ve Endonezya cinsi tarçın da ülkemizde bulunur. Ülkemizde en fazla Endonezya tarçını yaygındır. Fakat Endonezya tarçını da çoğunlukla Çin'de üretilmektedir. Günde 1 çay kaşığından fazla tüketmek zararlı olabilmektedir. Ceylon cinnamon (Seylan) tarçını, Sri Lanka menşeili tarçında kumarin seviyesi düşüktür.

Çubuk tarçın ne kadar içe kıvrımlı ve içi dolu ise o kadar iyidir. Seylan Tarçını bu şekilde bir tarçındır. Tarçın alırken toz değil, çubuk tercih edersek, aldığımızın daha fazla farkında oluruz.

 

 
Toplam blog
: 11
: 107
Kayıt tarihi
: 01.05.19
 
 

Istanbul, 1990 doğumluyum. Yüksek gıda mühendisi ve yaşam koçuyum. Gıda üretim fabrikasında gıda ..