Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '20

 
Kategori
Kimya
 

Yanmaz Tava Neden Yanmaz?

Diyelim ki; bol dereotlu bir omlet yapmak istiyorsunuz. Aldınız metal içerikli herhangi bir tencereyi, kırdınız iki yumurtayı. Olur mu? Olmaz! Çünkü metal yüzeylerin gözle görülemeyecek kadar küçük gözenekleri mevcuttur. Yumurta sıvısı bu gözeneklere tutunur ve zemine yapışır.
 
O halde ne yapmak gerekir? Zemini başka bir sıvıyla doldurmak ve pürüzsüzleştirmek gerekir. “Peki..” dedik ve ekledik bir kaç damla sıvı yağ ya da bir kaç kaşık tereyağı. Her şey çok güzel. Mis gibi kokular gelmeye başladı. Ancak bu işte bir terslik var. Yumurtalar yine yapıştı! Çünkü söz konusu olan bir ısı enerjisi var, alttan alttan metal yüzeye verilen. Üstelik kullandığımız malzemeler birbirleriyle kimyasal etkileşimlere de girebilecek ve yeni moleküller oluşturabilecek cinsten. Zaman geçecek, yeni yeni moleküller oluşacak ve gözenekler yeniden açılacak. Yumurtalar ise işte bu yüzden zemine yeniden yapışacak. Bu ev hanımları için temizlemesi büyük olay yaratan bir sorun!
 
İşte bu yüzden 1938 yılında Roy J. Plunkett tarafından bulunan ve 1946 yılında da Du Pont firması tarafından piyasaya sürülen bir ürün var. Sizler bunlara teflon diyorsunuz bizler ise PoliTetraFloroEtilen diyoruz. #PTFE, metal yüzeylere cila gibi sürülen ve birkaç katman sonrasında metal yüzeyi tamamen pürüzsüzleştiren bir kimyasaldır. Asal bir molekül olduğundan başka moleküllerle kimyasal etkileşime girmezler. Bu nedenle zeminde yapışma, yanma vs istenmeyen durumla karşılaşılmaz. Ev hanımları için inanılmaz!
 
Ancak #Teflon maddesinin kimyasal yapısı 260 °C üzerindeki sıcaklıklarda bozulmaya başlar; 350 °C civarında ise tamamen bozulmuş olur. Ocak üzerinde bırakılan boş bir tava bile bu dereceleri aşabilirken omlet pişirme anında neler olur bi’düşünsenize...
 
Mesela toksik (zehirli) gazların açığa çıkmasına ve solunum yoluyla vücuda alınmasına sebep olabilir. Yapılan deneylerde uzun süre ısınan teflondan yayılan #toksik dumanlar, kuşların saniyeler içinde akciğerlerinin şişmesine ve kan dolması sonucu ölmesine sebep olmuştur. Belki de kullanmadan önce bir kere daha düşünme vakti gelmiştir.  #egtkimya  #fnurarasan
 
Toplam blog
: 2
: 32
Kayıt tarihi
: 30.04.20
 
 

Basit ve sürdürülebilir yaşama gönül veren bir Kimyager ..