Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '13

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yapamamak !

Yapamamak !
 

Eminim ki hepimizin hayatında yapmak istediği birçok şey var. Bazılarını yapıyoruz fakat bazılarını bir türlü yapamıyoruz. Daha doğrusu ya zamanı yetiştiremiyoruz ya da son dakikada yetiştirebilmek için canla başla uğraşıyoruz. Genellikle son dakika da yapılan işlerden de pek hoşnut olmuyoruz. Aslında böyle olmasını istemiyoruz ama her ne oluyorsa yine sona kalıyor ya da yetişmiyor. Hadi yetişti diyelim bu seferde, aceleyle yaptığımız için bir takım eksikliklerden dolayı sonucu kendimize yakıştıramıyoruz bir türlü. Sonrasında da ''biz yapamıyoruz'' oluyoruz.

Peki bu duruma sebep olan şey nedir? Belki bana kızacaksınız ama, işin aslı şudur; işlerin son dakikaya kadar sarkmasının ya da işi yetiştiremeyişimizin tek sebebi biziz, yani kendimiz. Çünkü burada çok küçük bir ayrıntı vardır ve bu ayrıntı hemen hemen her zaman insanların   gözünden kaçar. Hatta birçoğumuz bunun farkına bile varmayız. Nedir o ayrıntı? sorusunu yanıtlamadan önce, o ayrıntıyı kaçırmamızın sebeplerine değinmek istiyorum.

Bu noktada her insan için iki seçenek vardır. Bir işi ya yaparsınız ya da yapmazsınız, yani seçeneklerde yapmak ya da yapmamak vardır. Öncelikle bunu benimsemekte fayda vardır. Çünkü insanlar genelde yapamadıkları işler için mazeretler bulur ya da o mazeretleri kendileri yaratır. Halbuki üstesinden gelemediğimiz işe mazeret bulmak, dünya üzerinde yapılabilecek en kolay işlerden  biridir. Her zaman ve her koşulda bir tane bulabilirsiniz. Aslına bakarsanız bu bir tür kaçıştır ve şu anlama gelir; ben bu işi kendim yapamadım ve kendime bunu yakıştıramıyorum. Bu yüzden de suçu başka bir şeye atarak kendimi rahatlatmak istiyorum.

Peki o işi neden yapamadın? diye sorduğunuzda ''... ama şu yoktu, ... ama buda eksikti ya da ... ama bak falanca da yapamamış'' gibi ama ile başlayan cümlelerle karşılaşırsınız. İşte buradaki her bir ama cümlesi bir mazereti temsil etmektedir. Peki neden ama cümlesi kullanıyoruz? diye sorabilirsiniz. Bunun sebebi, o işi yapmak için kendimizden değilde dışarıdan bir şeyler beklememizdir ve bu oldukça yanlış bir tutumdur. Çünkü hiçbir zaman dış dünyayı tam olarak kontrol edemeyiz ve her zaman bilmediğimiz, bilemediğimiz bir şeyler eksik olacaktır. Yani biz istersek her zaman ama ile başlayan bir cümle kurabiliriz. Fakat böyle yaparak hangi işimizin üstesinden gelebilirsiniz ki? :)

Buradaki çözüme bakacak olursak, son derece basit olduğunu fark edebiliriz. Fakat bunu günlük yaşantımızda uygulamak o kadar da kolay olmayabilir. Çünkü ama sözcüğünün bizim üzerimizde gizli bir gücü vardır.

İşte o basit çözüm; hayatınızdan ''AMA'' sözcüğünü kaldırın ve bu sözcüğün nelere sebep olduğunu gözlemleyin.

İşte ilk gözlem; YAPAMAMAK sözcüğünden ''ama'' çıkarılırsa, geriye YAPMAK sözcüğü kalır ve böylelikle yaşantımızda mazeret bulamaz hale gelmiş oluruz...


B.Ö

http://berkanozkan.blogspot.com/

 

 

 
Toplam blog
: 7
: 403
Kayıt tarihi
: 29.12.12
 
 

Bilkent Üniversitesi, Fizik Bölümü'nde okuyorum. Yönetimsel danışmanlık ve koçluk alanında ça..