Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '17

 
Kategori
Bilim
 

Yapay Zekâların Dünyayı Ele Geçirme İhtimalinden Korkmaya Başlamalı mıyız?

Yapay Zekâların Dünyayı Ele Geçirme İhtimalinden Korkmaya Başlamalı mıyız?
 

Her geçen gün hızla devam eden dijitalleşme süreciyle hayatımıza biraz daha fazla giren yapay zekâ teknolojisi bizlere kolaylık sağlasa da, bence bizim için bir tehlike arz ediyor. Düşünsenize gelecekte insanların yapabileceği kaç meslek kalacak. -Her şeyi- yapay zekâların yapması insanları tembelleşecek, yaratıcılıkları yok olacak… Hazıra konmaya alışacaklar. Belki de Wall-E filminde ki gibi insanların hayatı yapay zekâlar tarafından kontrol altına alınacak.

Akıllı asistanlar, sürücüsüz otomobiller, hastaları tedavi eden robotlar ve üretimi verimli hale getiren yazılımlar... Hepsi tek tek denenmeye başladı. Şimdilerde ise yapay zekâlar editörlerin koltuğuna göz dikiyor.

Dünyaca ünlü, herkes tarafından bilinen iki büyük eser; biri George R. R. Martin’in kaleme aldığı ve büyük bir fan kitlesine sahip olan Game Of Thrones diğeri ise, J.K. Rowling ‘in yedi kitaptan oluşan fantastik roman serisi Harry Potter… Bu iki büyük eser yapay zekâlar tarafından tekrar kaleme alınıyor.

J.K. Rowling, yedi kitaptan oluşan Harry Potter  serisini geride bıraktığımız sene bitirmiş ve yeni bir hikâye için kolları sıvamıştı. Ancak Harry Potter hikâyesini bitirmeyen ve devamını getiren bir kişi var. Aslında kendisine kişi demek biraz garip olur. Voice Box adını alan ve yazılı metinleri anlama üzerine geliştirilen yapay zekâya Harry Potter serisinin tüm kitapları okutturuldu ve hikâyenin devamını yazması için komut verildi. Harry Potter hikâyesini farklı bir yere taşıyan Voice Box’un yazdığı hikâye yayınlanmayacak ama zekânın kelimeler ile bir şekilde bağ kurup mantıksız da olsa hikâye yazması şaşırtıcı.

Geçtiğimiz Ağustos ayında ise; 21 yaşındaki yazılım mühendisi Zack Thoutt, tekrarlayan sinir ağı olarak da bilinen bir yapay zekâ geliştirerek Game Of Thrones serisinin bir sonraki kitabında nelerle karşılaşabileceğimizi göstermeye çalıştı. Yapay zekâ, serinin 5 kitabındaki 5376 sayfanın tamamı ile eğitildi. Yazılım mühendisi  Thoutt, ise yapay zekânın kendi başına  "İngiliz dilinin temellerini ve George R. R. Martin'in tarzını" öğrendiğini ve geliştirdiğini düşünüyor.  

Uzun soluklu bir hikâye yazmak için pek yeterli görülmeyen ve dil bilgisi bakımından mükemmel olmayan yapay zekâ bazı noktalarda ise oldukça başarılı bir izlenim uyandırmış. 

Yapay zekâ tarafından oluşturulan hikâyede Jaime Lennister'ın, Cersei'yi öldürdüğü; Jon Snow'un, ejderhalara daha da yaklaşarak Daenerys Targaryen'a ait ejderhalardan biriyle uçtuğu ve Örümcek lakaplı Lord Varys'in, Targaryen'ı zehirleyerek öldürdüğü yer alıyor. Tabi tüm bunlar yapay zekânın bir sonraki kitaba ait tahminleri olmakla birlikte George R. R. Martin'in kitaplarında beklenmedikolaylara yer verdiği biliniyor. Yani geçmiş kitapları inceleyerek benzer bir hikâye ortaya koyan yapay zekâ tüm tahminlerinde yanılabilir ancak yine de ortaya koyulan eser, yapay zekânın ilerleyen yıllarda herhangi bir sanatçıdan destek almadan kendi kitabını yazabileceği düşüncesini akıllara getiriyor.

 

 
Toplam blog
: 68
: 2103
Kayıt tarihi
: 20.01.14
 
 

Merhabalar,  Çocuk yaşlarda hissetmiş olduğum ve bastırdığım hislerim 2016 'da Theta Healing eğit..