Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '16

 
Kategori
Bilim
 

Yapay Zeka ve Dabbetül Arz. Robot (Yapay Zeka) ve İnsan ilişkisinin geleceği nokta

Yapay Zeka ve Dabbetül Arz. Robot (Yapay Zeka) ve İnsan ilişkisinin geleceği nokta
 

İnsanın sol beyninin mantık ama sağ beyninin duygularını ifade ettiğini biliyoruz. İnsan soğuk bir akılla bir konuda hayır (La) der. İnsan aklından geçirilen bir soru ve sorun daha sonra kalbin onayını alarak evet (illa) der. Bugün yapay zeka konusunda hızla ilerlemeler sağlanmakta. Japonya'dan Abd'ye, Çin'den AB'ye bir çok ülke veya ülke toplulukları bu konuda hummalı çalışmalar yapmakta. Özellikle askeri alanda üstünlük ve caydırıcılık için yapay zekaya sahip robot asker üretimi filmlere de konu olan ve savaş sanayini ellerinde tutan ABD'li silah şirketlerinin iştahını kabartmakta.
 
Yapay zekada ve robot teknolojilerinde en büyük sorun aslında robotlardaki mekanizma ve hareket kabiliyeti değil. Geliştirilen ultra modern entegralerle çiplerle robotların hareketleri sağlanabilir. Bir robot elini insandan daha iyi kullanabilecektir. Ayaklarını da insandan daha iyi kullanabilecektir. Bu konuda en büyük sorun Yapay zekanın insan duygularını ve evrene ait soyur Adalet ve Etiklik gibi kavramları anlaması meselesidir.
 
Düşünün bir robot veya android diyelim çok üstün yeteneklere ve silah gücüne ve kontrol gücüne sahipse dünya tarihini bilen bir yapay zeka olarak insana bizzat kendisini yaratan insana düşman olacaktır. Robot yaşanılan herşeyden İnsan ırkını sorumlu tutacak ve ona kızacaktır. Aslında yapay zekanın bunu böyle algılaması ve faşistçe tüm insan ırkının yok edilerek gezegeni kurtarma isteği kendince haklı mantıklı gerekçelere sahiptir.
 
Fakat bu adil ve etik bir yaklaşım değildir. Vicdani değildir. Bu konular olmayınca Yapay Zeka kendisine üstün zekadan kaynaklanan bir sorumluluk düştüğünü düşünecektir ve insanın en büyük hasmı haline dönüşebilecektir.
 
Robotların (Yapay Zekanın) gelecekte kendi yaratıcısına olan hasmane tutumunu aslında İnsan da Allaha karşı takınmaktadır. İnsanda yaratılıştan dolayı Allahı suçlamaktadır. Çünkü varlığın zorluğunu ve dayanılmazlığını iliklerine kadar hisseden insan yaratmasından ve sonrasında başı boş bırakmasından veya müdehale etmediğini düşündüğünden dolayı Allaha kızmaktadır. Bu durum elbette teistler için böyle olabilmekte. Geleneksel islamcı kesimin sorgulama veya düşünme gibi dertleri olmadığı için gelecekteki yenilgilerinin temelini en çok bu oluşturacaktır. Zira NEDENSELLİK ilkesini umursayamayan yenilgiye de mahkumdur. Şu an siyasal olarak 1453 yılını ve Osmanlıyı Neo Osmanlı olarak yaşamak ve İslam denince aklına bu kodlar gelen gürüh asla sorgulamanın zirvesi olan 610, 622 yıllarını umursamayışının bedelini ağır ödeyebilir. Ancak düşünen ve üreten akıllarla oluşturalacak ve Londra'nın başarısının temelini belirleyen Think Tank Müslümanlarda da oluşturulmazsa sıkıntı büyük olacaktır. Bu nedenle Türkiye'de oy kaygısıyla geleneksel kesimlere teslim olma hevesindeki Ak Parti bu duruma devam ederse Paralel ve Bölücü tehlike bittikten sonra kendi kendini geleneksel dille bitirebilir.
 
Neyse konu siyaset ve tarih değil. Yapay zeka.
 
Gelecekte asla popülaritesini yitirmeyecek olan Mekanik Mühendisliği, Elektirik ve elektronik Mühendisliği, yazılım mühendisliği robot teknolojilerinin bel kemiğini oluşturacak. Ancak felsefe çok önemli bir konu. Zira sol beyinin kopyası olan Yapay Zeka'nın vicdanlı Sağ Beyinin de ona eklenebilmesi çok uzun bir zaman alacaktır. Zira insanlık Adalet, Etiklik, Eşitlik, Samimiyet, Mertlik, Cömertlik, alçak gönüllülük evrensellik gibi kavramları ortak bir dilde içini henüz dolduramadı. Bizans İmparatoru Konstantin'in ve kuklaları Pavlus ve önceki Kukla Petrus'un ayarlarıyla oynadığı Hıristiyan vicdanı adaletten çok uzakken, Emevi Sultanlığının Ebu Hureyre ve Buhari ile abarttığı bir çok Hadis İslamda Kur'ani evrensel dengeleri anlamaktan ziyade sarsma ve hatta yanlış anlayıp yönlendirme cihetine gidilmiştir. Mesela "Sizden olana uyun" ayeti "İmama itaat farzdır" rivayetinin sisinde kaybolmuş ve direniş kültürü yerini güce boyun eğme kültürüne dönüştürülmüştür.
 
Birgün Yapay zekada sağ beyin (Duygular) da oluşturulabilirse Robotlara (Yapay Zekaya) din anlayışını verecek olan sistem ona "Medineye varamadım gül kokusu alamadım" moduna sokacaktır, yüklenilen bir çok rivayetlerle Yapay zekanın kafası hepten karışacak ve sünnete uymuyor diye değişik cezaları kendisi kesebilecektir. Şayet bu olacaksa insanoğlu sağ beyni icat etmesin daha iyi.
 
Dabbetül Arz ( Yerden gelen dabbe) yerin altından çıkan metallerle yapılmış yapay zeka sahibi robotların çıkaracağı cıngarı ifade ediyorsa her şekilde insan tehlike altında demektir. Ancak insanoğlunun kendisini daha kötü bir sona götürmesindense ilahi sorumluluk ve ahlak sahibi Allah kıyameti elbette kendisi getirecektir...
 
Düşünenlere selam olsun...
 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..