Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '13

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Yapılan şey, suyun 49 yıllığına şirketin eline geçmesidir

Yapılan şey, suyun 49 yıllığına şirketin eline geçmesidir
 

Yapılan şey, suyun 49 yıllığına şirketin eline geçmesidir


Antalya'nın akarsuları yaşam için buluşuyor etkinliği-
Alakır-Kapuz-Köprü

Beyza Üstün Konuşma Metni 4

Önceden bütün sitelere girebiliyorduk tıkladığımızda raporuna kadar herşeyi görebilme şansımız vardı artık daha deneyimliler bunlara giremiyorlar.Ve bir de baktık ki yani gördüğünüz gibi onlarca HES tek vadide, bu bir Mersin örneği biraz sonra geleceğim.Her yer böyle.

Kimisi etüd aşamasında , kimisi inşaat aşamasında, kimisi bitmiş aşamada ve bu arada ÇED bekleyen kararlara giriyorsunuz Bakanlığın sayfalarında ya da o ilin sayfasında, taş ocaklarını da görüyorsunuz ihalelerini falan.
Çünkü bir yere HES giriyorsa, önce ya da maden yapılacaksa önce yollar açılıyor.Anlıyorsunuz ki burada bir iş, bir faaliyet var.Birden ormana doğru bir yol çıkıyor.Bu birinci gösterge.

Bunun için bütün o ilgilenen arkadaşlar hemen o bölgeye girip arıyorlardı ne oluyor ne itiyor diye.Bunun için taş ocakları.Nereden taş alacaklar? Derenin yatağından.Başka? Ormanın içinden.Bunun için tüm düzenlemelere sahipler.
Dolayısıyla her biri bütünleşik olarak havzayı kullanıyorlar.

Lisans alan kuruluşların lisanslarının alındıkları adres var.Buradan da kim lisansı aldı, kim almadı; aldıkları lisans milli park sınırları içinde mi değil mi gibi hukuk mücadelesi veren arkadaşlarımıza bir teknik altlık hazılamaya çalışıyorduk.DSİ'ye giriyorduk, DSİ'den kim protokol yaptı gibi.

Artık bunların hepsine ulaşamıyoruz.Her önüne gelen ulaşabilirdi ancak dilekçe verebiliyorsunuz ve ancak il müdürlüklerinde ve bakanlıkta yakın tarihli bir ÇED toplantısı varda, onun ilanına uşalıyorsunuz; onun da belgelerine ulaşamıyorsunuz.
Doğu Akdeniz Bölgesi, bu gördüğünüz her bir derenin üzerindeki çizgi 2011 etüdleridir.Ondan sonra bir daha erişimimiz söz konusu olamadı.Yani buraya dediler ki arkadaşlar, bizim inanılmaz bir bölgemiz var ve Alakır Vadisi'nde, hem Ahmetler Kanyonu'nun olduğu ,Ahmetler çayının üzerinde ya da Kapuz çayı üzerinde bir yığın HES var.

İtiraz tabii o kanyonun kullanılmaması ve değerliliği üzerine.Şüphesiz çok kıymetli.Şüphesiz buranın çok özel yapısını içeren çok özel bir yer ama yapılan şey aslında aynı.

Yapılan şey, suyun doğduğu yerden , denize kadar döküldüğü yere adar, tüm vadilerde 49 yıllığına şirketin eline geçmesi.HES üzerinden konuşursak.Ama sadece HES yok, bunu zaten başında söyledim.

Bu gördüğünüz merdivenlerin basamağı ise suyun kabartılarak yana alındığı borunun ya da kanalın güzergahı.


bölüm 1 : https://www.facebook.com/photo.php?v=448662841912935&set=vb.100003076698990&type=3

bölüm 2 : https://www.facebook.com/photo.php?v=448703225242230&set=vb.100003076698990&type=3

bölüm 3 : https://www.facebook.com/photo.php?v=448759301903289&set=vb.100003076698990&type=3

 

 
Toplam blog
: 191
: 1283
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

Başlangıçta sadece su ve onun üzerinde salınıp duran sis mevcuttu.  Baba Apsu ortaya çıktı ve tat..