Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Rumikorman (Korman Türkmen)

http://blog.milliyet.com.tr/rumi

19 Ağustos '09

 
Kategori
Felsefe
 

Yaradılanı hoş gör Yaradandan ötürü

Yaradılanı hoş gör Yaradandan ötürü
 

Yunus Emre : "Yaradılanı hoş gör Yaradan'dan ötürü" diyerek, tüm evrendeki yaratılmış olan varlıkları yaradanın Allah olduğunu ve bu yüzden her canlıyı hoş görmek gerektiğini bizlere özetlemiştir.

Yaradan herseyin özüdür, tektir ve büyüktür. Ondan olan her canlıyı bu yüzden hoş görmek gerekmektedir.
Eğer dış dünyamızdaki canlılar ve diğer insanlar olmasaydı, yaşadığımız dünya çekinmez ve sıkıcı bir yer olmazmıydı?

Her insan farklı bir düşünce yapısı içerisindedir ve farklı bir ruha sahiptir. Hiçbir insan tıpatıp aynı düşünce ve karakterde yaratılmamıştır. İnsan, yaratılış itibariyle, hata yapmaya ve nefsine uyarak günah işlemeye müsaid bir yapı içersindedir.

O halde en yakınımızdan en uzağımıza kadar tüm insanların kusur içinde olacaklarını bilip, bu kusurlarına karşı tahammül göstermenin adı hoşgörüdür. Hoşgörü insanlar arasındaki sevgi bağlarını kurar, dostlukları geliştirir, bir huzur ve mutluluk toplumu meydana getirir. Hoşgörüden uzak yaşayan insanlar ise, kendi gibi düşünmeyenlere kin ve nefretle bakıp, dünyayı cehenneme çevirirler. Oysa, inanmış ve gerçekten iman etmiş bir insanın (kamil insan) ruhunda ve özünde düşmanlık, kin ve vahşet asla yoktur.

İslam dini hoşgörü ve sevgi dinidir. Gerçek bir müslüman olmak istiyorsak her canlıyı ve her insanı hataları ile kabul ederek hoş görmeli ve sevmeye çalışmamız gerekmektedir. Dünya hayatının bir gün gelip geçeceğini, her canlının bir gün Yaradılana geri döndürüleceğini bilerek, buna göre davranmalı ve her daim Allah'a şükretmeiyiz. Zira, bizler başıboş yaratılmış varlıklar değiliz. Her bir insanın ve hatta her bir canlının bir yaradılma sebebi vardır. Tüm varlıklar ve insanlar özde aynıdır ve Allah tarafından dünya denilen yaşadığımız mekanda yaradılmıştır. Eğer biz diğer canlıları ve insanları hoş görmez, onlara kötü davranır ve hor görürsek, Allah'a karşı gelmiş oluruz. Zira Yaradan İnsanı ve diğer canlıları en güzel surette yaratmıştır.

 
Toplam blog
: 81
: 9709
Kayıt tarihi
: 01.12.06
 
 

1968 Ankara doğumluyum. Selçuk Üniversitesi, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı Bilim..