Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '10

 
Kategori
Dünya
 

Yaraları kabuk bağlayan Türkiye ağır hareketlerle ayağa kalkmaktadır. (1)

Yaraları kabuk bağlayan Türkiye ağır hareketlerle ayağa kalkmaktadır. (1)
 

Az imkanla, daha fazla güç elde etmek ancak sinerji ile mümkündür.


Kurt kapanı güreşte yapılan bir oyundur. Eller, rakibin kollarından geçirilerek ensede kilitlenir ve oyunu kuran güreşçinin hatası dışında bundan kurtulmak mümkün değildir. Türkiye uzun süre kanayan yaralarının kapanması beklemiş, yarasının kabuk bağlaması ile birlikte içerisine düştüğü kurt kapanından kurtulmak için harekete geçmiştir. Elbette burada ülke ve dünya şartlarının lehinde olgunlaşmasının da payı bulunmaktadır. İçerikte devletlerin güreştiği arenada ne zaman ve nasıl kurt kapanına girdiğimiz, sonrasında bundan nasıl kurtulmaya başladığımız açıklanmaktadır.

...

Bir ülkenin gücünün kaynağı, içerisinde bulunduğu dönemlere göre değişiklik göstermektedir. Örneğin güç dün, büyük ordular, bugün ülkelerin yüksek teknolojiye dayalı üretim kapasiteleri ile ölçülmektedir.

Bir ülkenin gücünün üst limitinin tayininde, komşuları ve komşularının benzer hedefleri de belirleyici olmaktadır. Bu, kontrol edilmek istenen bir bölge, geçitler ve boğazlar, hammadde kaynakları veya pazarlar olabilmektedir.

Bir ülkenin gücünü belirleyen diğer bir etkende; dönemi itibariyle dünya üzerinde kurulmuş güç dengeleri ile güç dengelerini oluşturan ülkelerce meydana getirilen sinerjidir.

...

-Günümüzde ise bir ülkenin gücünü; akıllı, deneyimli liderler; donanımlı, yetişmiş halk; sahip olduğu ve kontrol ettiği hammadde kaynakları ile üretim ve pazarlarının potansiyeli belirlemektedir.

Bu anlayışla Türkiye ve ABD’yi karşılaştırır, sahip olduklarına göre değerlendirir ve değerlendirdiklerimizle bir sonuca gidersek;

Deneyimli liderler,

Donanımlı, yetişmiş halk,

Sahip olduğu ve kontrol ettiği hammadde kaynakları,

Üretim (Bilgi-teknoloji) ve pazar potansiyeli,

-Deneyimli liderler;

Şirketlerde devletler gibidir, arkasında bıraktığı yıllar çoğaldıkça, deneyimi de o oranda artmaktadır. Bunun en büyük yararı, kendisini olumlu ve olumsuz olaylara hızla uyarlaması, adapte edebilmesidir.

ABD bu anlamda deneyim birikimleri bakımından bizlere göre eksiktir. Bunun bilincinde olan ABD, özellikle bölgemiz ile ilgili dış politikalarında uzun süre İngiltereyi izlemiş ancak, yine de deneyimsizliği onun bölgemizde büyük hatalar yapmasına engel olamamıştır.

Türkiyenin bu manada üç kıta ve bölgesi itibariyle yaklaşık bin yıllık devlet yönetim birikimi bulunmaktadır.

-Donanımlı, yetişmiş halk;

ABD, zenginlik ve heyecan arayan çeşitli milletler tarafından kurulmuştur. Yapılanmasında ağırlıklı olarak Avrupa kültürü, bilgi birikimi vardır. Bu nedenle özellikle İngilizlerinde katkısı ile kısa sürede sanayi, üretim anlamında büyük hamleler yapabilmiş, pazarlama manasında deniz aşırı ülkelere ulaşabilmiştir.

Gelişen zaman içerisinde elde ettiği servet ile ülkede iyi bir eğitim-öğrenim altyapısı oluşturmuş, teknoloji üretiminde en ön sıralara gelebilmiştir.

Teknoloji üretme konusunda bir avantajı daha bulunmaktadır. Fakir ülkelerin zeki insanlarını çeşitli vaat ve imkanlarla kendisine çekebilmekte ve onların beyin gücünden istifade etmektedir.

Türkiye’yi bu manada değerlendirdiğimizde, bilindiği üzere Cumhuriyet devrimleri kapsamında bir harf devrimi yapılmış ve bu nedenle yaklaşık iki kuşak ülkenin bilgi-deneyim havuzuna fazla bir katkıda bulunamamıştır.

Bulunamadığı gibi ilginçtir! Az sayıdaki yetişmiş, zeki insanını sanki (darbelerle) ve kasıtlı olarak çeşitli bahanelerle yurt dışına çıkışına, beyin göçüne zemin hazırlanmıştır.

Bu konuda bir ilginçlik daha bulunmaktadır. Hala birçok insanımız geleceğini ülkesinin geleceği içerisinde görememekte ve yurt dışında çalışma imkanları aramaktadır.

Bu arada her ne kadar İkinci Dünya savaşında ülkesinden kaçan kimi ilim insanlarının üniversitelerimizde görev almışlarsa da, gerek ülke ve ihtiyaçlarımızı bilememeleri, gerekse bizimle ortak hikayeleri olmamaları onları çokta verimli kılmamıştır.

Devam edecek….

Resim; totalsinerjinet

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..