Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '19

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yaratıcılık Nasıl Kazanılır?

Hayatın içinde rutin işleri yaparken, oradan oraya koştururken içini bir anda saran o körelmişlik duygusuyla baş etmek gerçekten güçtür.

 "Ben n'apıyorum?"
 "Hayatım sıradan, karanlık bir Avrupa filmine döndü!"
 "Herkesin hayatı böyle mi?"

Düşünceler ardı ardına gelir. Ama gelen düşüncelerin hiçbiri seni içinde hissettiğin o kısırdöngüden çıkaracak türden değildir. Umutsuzluk her yanını sarmadan, önerilerime göz atabilirsin. Çünkü insanlar mutluyken daha verimli, enerjik ve yaratıcı olurlar. Ama her an mutlu olmak mümkün değil elbette... O zaman beynimizin yaratıcı kısmıyla bağlantımızı koparmamanın yollarını bulmak gerek.

İşte benim uyguladığım 7 yöntem:
Yaratıcılık nasıl geliştirilir?

1.Merak duygusunu korumak önemli!
Her gün 20 dakikanı hiç bilmediğin bir konuyu öğrenmeye/denemeye ayır. Cep telefonuna ya da tabletine yeni bir dil öğrenebileceğin bir aplikasyonu indir ve her gün sadece 20 dakika düzenli olarak bu konuyla ilgilen. Ya da uzun zamandır ihmal ettiğin spor gözünde büyüyorsa her gün mekik ya da squat gibi tek bir hareketi yapmaya başla. Ya da hiç ilginin olmadığı bir konu internette karşına çıktığında onu araştırmak için 20 dakikanı ayır. Beyin yeni bilgiler aldıkça öğrenme ihtiyacı ve farklı düşünme kapasitesi artar.

2. Her güne bir TED konuşması
Elimizin altında o kadar imkan var ki... Sayısız kitaplar ve videolara erişimimiz sayesinde bize mentorluk edebilecek birçok kişinin bize motivasyon sağlayabilecek başarı hikayelerini, aldıkları dersleri ve onları başarılı yapan özelliklerini tek tıkla öğrenebiliyoruz. Bu imkanı değerlendirmemek çok saçma olmaz mı?! Birkaç ay önce bir TED konuşması izledim. Konuşmayı yapan kişi Martha Stewart'ın ekibinde yıllarca metin yazarlığı, ayrıca yine Martha Stewart için radyo programları yapmış. İşini çok severek yaparken bir gün işten çıkarılmış! O boşluğunu, hayatını nasıl yeniden tasarladığını ve  "sevdiğin işi bul ve onu yap" mitinin doğru olmadığını anlatan bu konuşmayı izlerken kendimi buldum. Terry Trespicio'ya Linkedin'den ulaşarak ona benzer şeyler yaşadığımı anlattığım bir mesaj yazdım. Ne oldu biliyor musunuz? 2 gün sonra bana yanıt verdi! O mesajla birlikte kendi işimi kurmak konusundaki tereddütlerimi ve korkularımı yendim. Bugün özellikle kadın girişimciler ve  büyüme odaklı markalar için sosyal medya yönetimi, dijital marka ve içerik danışmanlığı yapıyorum. Eğer hayallerinizi öteliyor, korkularınızın hayallerinizin önüne geçmesine engel olamıyorsanız, her gün bir TED konuşması izlemenizi öneririm.

3. Böl, parçala, yönet!
Yaratıcılığı artırmanın bir yolu da, Ayşe Birsel'in "Hayalindeki yaşamı tasarla" (Design the life you love) kitabından öğrendiğim, bir sorun çözme yöntemi: Fikirlerinizin tıkanması, aslında her konuya aynı kalıplarla dümdüz bakmanızdan kaynaklanıyor. Elinizdeki konuyu farklı bir açıdan değerlendirmek için onu en küçük parçalarına kadar ayırıp yeniden birleştirmeniz gerek. Sıfırdan! Bu yöntemi de ara ara uygulamaya çalışıyorum. Geçenlerde websitelerimden birinin logosu ile ilgili bir noktada kilitlenmişken bu aklıma geldi ve tasarımı parçalara böldüğümde neyin beni mutlu etmediğini anladım ve olması gereken halini keşfettim! Bu yöntemi deneyebilir, bahsettiğim kitabı alarak oradaki yaratıcılık uygulamalarından da yararlanabilirsiniz.

4. Mutlaka bir ritüeliniz olsun!
Başarılı olan insanların mutlaka günlük bir ritüeli olduğuna dair bir kitap okumuştum. Einstein'den Balzac'a kadar farklı alanlardaki en başarılı bilim adamları, yazarlar, ressamların başarı sırlarını öğrenebilmek için hayatlarını incelemişler. Ve ortak noktaları, hepsinin ritüellere sahip olmasıymış! Hani bir yazı yazmak, beste yapmak ya da bir video çekmek için "ilham gelmesini" bekleriz ya, onlar ilhamın gelmesi için her gün ortam yaratıyorlar ve bu sayede üretkenliklerini koruyorlarmış! Kimi sabah 5'te kalkarak müzik açıyor, kimi mutlaka çayı ve bisküvisi ile her gün aynı saatte masabaşına geçiyor, kimi bahçede yürüyüş yapıp sonra günlük işlerine koyuluyormuş. Bu arada yürüyüş deyince, Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, Twitter'in kurucu ortağı Jack Dorsey, Linkedin'in CEO'su Jeff Weiner gibi birçok isim, her gün takvimlerinde yürüyüş molası için boşluk bırakıyor. Kendinize bir ritüel yaratın ve bunun bozulmasına asla izin vermeyin.

5. Sevgi ve yaratıcılık birbirini besler
Yaratıcılığınızı artırmanın bir yolu da sevdiğiniz birşeylerle uğraşmaktır. Hobilerinize zaman ayırmak size lüks gibi geliyor olabilir. Ama farklı fikirler, farklı bakış açıları kazanmak için keyif aldığınız bir hobiyle uğraşmanız önemli. Yaratıcılık keyif ve sevgi ile ilintilidir. Sevdiğiniz tarzda bir film izlemek, bisiklete binmek, enstrüman çalmak ya da sevdiğiniz başka herhangi bir şeyle ilgilenmek, yaratıcılığı tetikler. "Einstein, "Sevdiğiniz bir işle uğraşırken zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız. Öğrenmenin en iyi yolu bir işten keyif almaktır." der. Yani ne yapacağınızı bilmiyorsanız, yaratıcılığınıza daha fazla acı vermeyin: Keyif alacağınız herhangi bir şeyi yapın!

Eminim sizin de yaratıcılığınızı geliştirmek için uyguladığınız yöntemler vardır. Yorumlarınızda paylaşırsanız, ben de sizden yeni ipuçları öğrenebilirim! :)

 
Toplam blog
: 7
: 1018
Kayıt tarihi
: 10.11.06
 
 

Sosyal marka yaratıcısı, Medya profesyoneli, Yazar Sosyal medya ile markanızı yaratmak ve geniş k..