Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '21

 
Kategori
Hukuk
 

YARGI REFORMU

OLAY

T.C. Adalet Bakanlığı, yargı alanında bir ilke imza atarak mahkemelerin verdiği tüm kararları vatandaşın erişimine açıyor. Bakan Gül, "Bir adliyede 10. Mahkemede aynı konuyla ilgili bir karar verilirken; 11. Mahkemede  aynı konuyla ilgili bir başka karar verildiyse, (...) yargısal kararın milletin denetimine, topumsal eleştiriye açık hale gelmesi için ilk derece mahkemelerinin verdiği tüm kararları 84 milyonun  denetimine açacağız, yayınlayacağız" dedi, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nda yaptığı konuşmada.

Önder Yılmaz'ın haberi, Millyet 19 Haziran 2021

İKİ DIŞARIDAN BİR İÇERİDEN YARGI

İçinde yaşadığımız devletin yargısı bizi yargılar, suçlu bulursa canımızı bağışlar; paramızı ve/veya  özgürlüğümüzü alarak cezalandırır bizi. Birinci dışarıdan yargı, devlet yargısıdır. Dışarıdan ikinci yargı, varsayılan ilahi yargıdır. Dünya hayatımızda günah işlemişsek, ilahi adalet cehennemle cezalandırır. İlahi yargının olup olmadığı, ölümden sonra belli olacaktır. Devlet ve din yargıları, dışarımızdan kaynaklanan  zorlayıcı emir ve komuta yargılarıdır. Onlara itirazlarımız olabilir.

Dışarıdan değil içeriden yargı, vicdan yargısı'dır.  Zorlayıcı değil, onaylatıcıdır. İnsanın  kendisinin en adil yargıcı kendisinin olmasıdır. Önemli olan, en etkin ve en yetkin  vicdan yargısının geliştirilmesidir. Toplumlarda vicdanlı insanlar ne denli etkin ve yetkinse;  toplumlar o kadar adildir.

EVRENSEL  HUKUK  REFORMU

Dünya hayatını ve Dünya sonrasını düzenleyen dinsel dogmalara paralel olarak; devlet yönetim ve gözetiminde hukuksal dogmalar oluşturuldu her devlette. İlahiyatla hukuk, dogmalarını kendi kabullerine göre oluşturdular. Dindeki "şefaat", hukukta "Hakimin takdir yetkisi" oldu. Matematikteki 5x5=25  gerçeği; matematikçinin takdir yetkisiyle 25'ten fazla uzaklaşmadan 24 veya 26 kabul edilebilir mi?

Evrensel Hukuk Reformu, Dünyanın her yerindeki hukukçuların ilahiyatçı gibi değil, mühendis gibi çalışmalarıyla gerçekleşebilir. Öncelikle tüm hukuk kuralları ve yasalar analiz edilerek birbirleriyle orantılandırılmalıdır.  

Matematize edilen hukuk muktesebatı internet ortamına yüklenmelidir. Programın Yapay Zekalı Yargıcına; Noter tutanağı ile davalı ve davacının uyuşmazlıklarına ilişkin iddiaları, bilirkişi raporları, belgesel kanıtlar Noter dairesinde , tarafların huzurunda bilgisayara yüklenmelidir. Ara kararlar veya kesin kararlar bilgisayarın printırından anında alınmalıdır.

Rüya değil mi? Bugün için rüya kuşkusuz. Ama bir gün gerçek olacak.

 
Toplam blog
: 121
: 31
Kayıt tarihi
: 26.10.20
 
 

01 Şubat 1933 Tirebolu -Giresun- doğumluyum. İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler dalında li..