Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '09

 
Kategori
Güncel
 

Yargı kalitesi ve yargıda kalite denetimi -1-

Yargı kalitesi ve yargıda kalite denetimi -1-
 

Fotoğraf: Aydın Tiryaki (29-10-2007, Ankara)


Bir ürünün kalitesinin iyi olması için kalite denetimi yani kalite kontrolü yapılır. Bu denetim için iki yöntem vardır:

1. Son ürünün kalitesinin standartlara uygun olup olmadığı bulunur. Uygunsa denetimi geçer.
2. Ham maddenin ve son üründen önceki ara ürünlerin standartlara uygun olup olmadığı denetlenir, uygun olmayan ara ürünler kullanılmaz. Son ürün de ayrıca denetlenir.

Diyelim, simit üretiyorsunuz. Amacınız müşterinin beğeneceği, kaliteli simit yapıp, onları satıp, çok para kazanmaktır.

Eğer simit kalitesini birinci yönteme göre denetlerseniz, fırından çıkan bir simidi alıp yersiniz, tadı güzelse bir sorun yoktur. Ancak tadı kötüyse sorun vardır. Eğer o sırada fırından bin tane simit çıkmışsa ve simitlerin hepsi kötüyse sorun büyük demektir. O zaman, simitlerin neden bozuk çıktığını bulmak gerekir.

1. Unu acımış olabilir.
2. Maya kalitesi kötü olabilir.
3. Hamur tam mayalanmadan simit yapılmış olabilir. Mayalanma süresi geçtiği için acımış olabilir.
4. Pekmez kalitesiz olabilir.
5. Susam küflenmiş olabilir.
6. Fırının sıcaklığı düşük veya yüksek olabilir.
7. Pişirme süresi kısa veya uzun tutulmuş olabilir.
8. Simitçi ustası beceriksiz ve/veya bilgisiz olabilir.

Bunlardan biri veya birkaçı kötü simit için neden olarak belirlenir ve daha sonraki simitler yapılırken o hata düzeltilir. Ancak fırından çıkan bin tane simide yazık olur. Eğer o simitleri satarsa müşteri yitirebilir, satmazsa zarar edebilir. Belirlenen hata düzeldiğinde başka hatalar varsa yeni simitler de kötü çıkabilir.

Eğer simit kalitesini ikinci yönteme göre denetlerseniz, akılcı bir yol izlemiş olursunuz:

1. Unun iyi olduğundan emin olursunuz.
2. İyi maya kullanırsınız.
3. Hamurun tam mayalanması için sıcaklığı ve süreyi iyi ölçersiniz.
4. Pekmezin tadına bakarsınız.
5. Susamın tadına ve kokusuna bakarsınız.
6. Fırının sıcaklığını doğru ayarda tutarsınız.
7. Fırındaki simitleri fırına giriş sırada ve tam zamanında çıkartarak pişirme süresini düzgün ayarlasınız.
8. Simitçi ustasının bilgi ve becerisi konusunda emin olursunuz.

Bunların hepsini yaptıktan sonra fırından çıkan simidin kötü olması için bir neden yoktur.

Ancak simitçinin niyeti iyi simit üretmek değil de, kötü malzemeden yapılmış, iyi pişmemiş simitleri yiyenlerin midesine oturmak ve onların sağlığını bozmaksa, o zaman kalite denetimine hiç gerek yoktur.

Blognot: Simidin nasıl yapıldığı konusundaki bilgimin, yalnızca simit alırken, simitçinin önünde kuyrukta beklerken gördüklerim kadar olduğunu belirtmek isterim.

Ankara, 10 Ocak 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..