Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '14

 
Kategori
Haber
 

Yargıç zamları ve 2015 seçimleri

Yargıç zamları ve 2015 seçimleri
 

katilimburosen org.tr.


2015 Milletvekili Seçimlerinden Önce Yargıçlara 1155 lira Zam

A+ A-09.09.2014 10.34 

Hâkim ve savcılara 1155 lira 'seçim' zammı (Radikal)

Ekim ayında yapılacak HSYK seçimleri öncesinde hâkim ve savcıların maaşlarına yüklü bir zam yapıldı.

Yargının ana işlevi “adaletin gerçekleşmesini” sağlamaktır. Avrupa Komisyonu ve Liberal Düşünce Topluluğu’ nun işbirliğiyle yapılan yakın zamandaki bir kamuoyu araştırmasında sorulan, Türkiye’ de mahkemeler, kanunları adil ve tarafsız olarak uyguluyor mu? Sorusuna araştırmaya katılanların %64,5 uygulanmadığı, %21,2 uygulandığı cevabını vermişlerdir. Bu oranlara göre halkın 1/5’ i mahkemelerin verdiği kararları adalete uygun ve tarafsız bulmakta, 3/5’ ini oluşturan büyük bir çoğunluk mahkeme kararlarını adil ve tarafsız bulmamaktadır. Fikir belirtmeyenlerin oranı ise % 14,3’ tür. Yine aynı araştırmaya katılanların % 47,8’ i mahkemelerin insan haklarını ihlal ettiğini, %32’ si ise ihlal etmediğini belirtmişlerdir.(Av. Kamil Uğur Yaralı)

 

Araştırma, toplumun büyük bir kesiminin yargıya, adalete güvenmediğini göstermektedir. Geçmişte AKP iktidarı mensupları da yargıya güvenmediklerini TV ekranlarından defalarca belirtmişlerdir. Zamların amacı, iktidara yakın bir yargı oluşturmak değil de nedir? Bu zamlar, yargıçları daha adaletli değil; iktidara yaklaştıracak, toplumun yargıya, adalete olan güvenini daha da aşağılara çekecektir. Adalete, yargıya güven azalınca toplumun her kesimi, sorunlarını kendi çözmeye kalkacak o zaman da sorunlar içinden çıkılmaz olacak. Kavga, dövüş daha da artacak.

Seçimden önce bu zammın amacı, seçim sonuçlarını etkilemek değil de nedir? Her seçimde, seçimde hile olduğu savı vardır. Bu nedenle seçim kurullarına itirazlar kaçınılmazdır. Daha önceki yıllarda, seçim kurulları, etki altında kalmadan, itirazlara adaletli kararlar verirlerdi; oysa son belediye seçimlerinde, bu konuda yargıçların yansız karar vermede zorlandıklarını sanıyorum. Anayasa güvencesinde olan yargıçlar bile kendilerini güvende hissetmezse varın diğer devlet memurlarının durumunu, siz düşünün. Belediye Başkanları seçiminde Çankaya ve Yenimahalle oyları baskılar nedeniyle doğru dürüst sayılamamıştır. Özellikle muhalefet, seçim sonuçlarına güvenemediği için sabahlara dek nöbet tutmuştur. Sayım günü, Ankara Belediye Başkanı, Anayasa Başkanı Haşim Kılıç’la görüşme gereği duymuştur. Bu görüşmenin amacı, Ankara Belediye Başkan’lığı seçimlerine itirazı temelden engellemek miydi? Sorusunu, düşünmeden geçemiyoruz.

İktidar, yargıçların maaşlarına zam yapmayı planlamışsa 2015 seçimleri sonuna bırakamaz mıydı? Yargıçlara zam yapılsın da bu ülkede çalışan doktor, öğretmen, mühendis, memur, işçi emeğinin karşılığını alabiliyor mu? Özellikle asgarî ücretle çalışan işçinin aylığı ne? Asgari ücretle çalışan 15 milyon, 891 lira asgari ücretle yaşamaya çalışıyor.(Radikal com.tr.)

İşçi, bu ücretle evine zeytin, peynir götürebilir mi? Nasıl götürsün ortalama zeytinin fiyatı 10 TL, peynir ise 20 TL Çünkü Türkiye tarım ülkesi olmaktan çıktı. Tarım işçisinin durumu ise içler acısı. O, sigortasız günde 20–25 TL’ye, iş bulursa çalışıyor.

Emekliye gelince o aldığı emekli aylığıyla bir tarafa atılmış, emekliyor. Dizleri tutarsa ne zaman ayağa kalkacak belli değil!

Bu durumda, yargıçlara verilecek 1155 TL’nin seçim zammı olduğu açık.

 

Sonuç

AKP İktidarı’nın amacı, 2015 seçimlerinde Anayasa’yı değiştirecek oyu alarak Anayasa’nın değişmesini gerçekleştirerek laik, sosyal, hukuk devleti yerine; başkanlığa dayalı bir İslam Cumhuriyeti’nin temellerini atmak. Öte yandan eyalet sistemiyle de HDP’ nin isteklerini yerine getirerek laik, üniter Türkiye Cumhuriyeti’ni sonlandırmak.

 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..