Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '09

 
Kategori
Sivil Toplum Kuruluşları
 

Yargıtay’ın yasak kararına rağmen, baz istasyonları kurulmaya devam ediyor

Yargıtay’ın yasak kararına rağmen, baz istasyonları kurulmaya devam ediyor
 

"TÜKORDER"Genel Başkanı Öner Samanlı, Camilere Baz İstasyonu kurulmamalıdır, dedi.(GAZETELER)


“Baz İstasyonlarının Sağlığa Zararlı olduğu ve Kaldırılması” Yönünde Karar veren Yargıtay’ın Kararını GSM Operatörleri Uygulamıyor…

Yargıtay’ca, yönetmeliğe uygun olarak kurulup işletilse dahi baz istasyonlarının ''uzun zaman diliminde insan sağlığında zarara neden olacağına'' karar vererek, baz istasyonunun yerleşim yerlerinden uzak, uygun bir yere taşınmasına dair kesin kararına rağmen, GSM Operatörleri firmalar bu karara aykırı davranmaya devam ediyorlar. Yargıtay, baz istasyonları ile ilgili bu önemli karar almış bulunuyor.

APARTMAN VE İŞHANI YÖNETİCİLERİ YÜKSEK ÖLÇEKLİ GELİR SAĞLIYORLAR

Birçok apartman ya da işyerinin yönetim kurulları sağladıkları gelirler yüzünden, GSM, operatörlerinin apartman ve işyerlerinin çatılarına monte ettikleri baz istasyonlarından şikayetçi olmayışları ise dikkat çekici.

SON GÜNLEARDE CAMİİ MİNARELERİNE DADANDILAR

Apartman ve işhanı yönetimleri ile zaman zaman diğer daire veya işyeri sakinlerinin muhalefetleri ile sorun yaşayan baz istasyonu sahibi şirketler kısa zamanda çareyi yeni bir yolda buldular ve camii imamlarını ikna ederek sorunu çözdüler.

Camilerin “Yaptırma ve Yaşatma Dernekleri” aracılığıyla minarelere baz istasyonlarını yerleştiren şirketler, bu kez de ibadet için camide bulunanlara ve minarelerin yakınındaki ev ve işyerleri için tehlike yaratmaya başladılar.

BAZ İSTASYONLARI KANSEREN DAVETİYE ÇIKARTIYOR

Kimi bölgelerde, dekoratif, palmiye, kavak ağacı, çam ağacı görüntülü baz istasyonları kurarak da, Belediyeleri kandırma yolu denemiş bulunan bu firmaların, halkın gelecek süreçlerde kanser risklerine karşı hiçbir şekilde tasalanmadıkları ise aşikar.

“TÜKORDER” KONUNUN TAKİPÇİSİ OLMAYA DEVAM EDİYOR
Bilindiği üzere, “TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği üyesi olan, Ankara'da bir kişi, oturduğu caddede bulunan binadaki baz istasyonunun, ''insan sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği'' iddiasıyla baz istasyonunun kaldırılması için Ankara 24. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açmıştı.

Baz istasyonunun ait olduğu GSM şirketinin avukatları, istasyonun sertifikalı ve yönetmeliklerde belirtilen değerlere uygun olarak kurulup işletildiğini savunarak, davanın reddini istediler.

Mahkeme, yapılan keşif ve ölçümlerde baz istasyonunun davacıya ait yerlere 20-25 metre arasında uzaklıkta bulunduğunun ve alan şiddetinin cihaz için öngörülen limit değerlerin altında olduğunun tespit edildiğine işaret ederek, davayı reddetmişti.

Bunun üzerine, “TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği hukuk birimince de desteklenen hak aramada, davacı olarak kara temyiz edilmiş, sonrasında da, kararın temyizi ile, dosyayı görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, ''baz istasyonunun yaydığı radyasyonun referans değerlerinin altında olsa bile meskun alanlarda yarattığı radyasyondan dolayı, bu alanlarda uzun süreli radyasyona maruz kalacak insanların sağlığının olumsuz yönde etkileneceğine'' karar verdi.

Dava konusu baz istasyonunun ''uzun zaman diliminde zarar doğurabileceği'' ifade edilen kararda, ''Çevredekiler için gelecek ve uzun zaman diliminde büyük endişe, psikolojik yapısında tedirginlik ve ümitsizlik yaratarak, kişilerin çalışmasını ve sağlık değerlerini olumsuz etkileyecek ve zararlı sonuç doğuracaktır.

Bir istasyon, yönetmeliğe uygun çalıştırılsa dahi zarar veriyorsa, yönetmeliğe uygun olduğundan söz edilerek zarar verenin sorumluluktan kurtulması mümkün değildir'' denildi.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yargıcın yönetmeliğe değil, yasaya, genel hukuk kurallarına ve bu bağlamda sorumluluk hukukunun ilkelerine göre karar vermek zorunda olduğuna da işaret ederek; Baz istasyonunun yerleşim yerlerinden daha uzak ve uygun bir yere taşınmasının gerekli olduğuna hükmetti.

Sonuç olarak, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Ankara 24. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını bozarak, davacının zarar gördüğünün kabul edilerek, baz istasyonun kaldırılmasına karar verilmesi gerektiğini belirtti.

Yerel mahkeme, ilk kararında direnirse dava dosyası Yargıtay Hukuk Genel Kurulunda görüşülerek karara bağlanacak.

Sorun ve görüşleriniz için,

“Tükorder”

Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Merkezi ile iletişim kurmanız mümkündür.

e-iletişim: tukorder@hotmail.com

ÖNER SAMANLI

“TÜKORDER”

Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği

GENEL BAŞKANI

 
Toplam blog
: 295
: 3087
Kayıt tarihi
: 22.08.08
 
 

Prof.Dr. Öner Samanlı, yıllarını eğitim ve öğretim faaliyetlerine adamış, birçok bilimsel makalen..