Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '10

 
Kategori
Emlak
 

Yargıtay kira artışlarına son noktayı koydu (5 Haziran 2009)

Yargıtay kira artışlarına son noktayı koydu (5 Haziran 2009)
 

Yargıtay 3.Hukuk dairesi kriz dönemlerinde kira artışı yapılamayacağına hükmetti. Bu kararın çıkmasının başlıca sebebi; yaşanan ekonomik kriz ve onun yansıması olan işsizlik. Bir bakıma kiracılar açısından sevindirici bir bakıma da üzücü bir haber. Küresel krizin etkilerini her gün iliklerine kadar hisseden memlekette o kadar çok kiracı işini ve ekmeğini kaybetmişki, bir çok kiracı ve ev sahibi son çareyi mahkeme salonlarında arar hale gelmiş. Sonuç olarak kira davalarından dolup taşan mahkeme salonlarından kriz dönemlerinde kira artışına fren kararı çıkmış.

Kararın alınmasındaki gerekçe; kiraların düşüşü. Kriz döneminde kirasını ödeyecek ve kendisine sıkıntı yaratmayacak kiracılar bulmak isteyen mülk sahipleri, ki bu mülklerin büyük bir kısmı konutlardan oluşuyor, alacakları kiranın bir kısmından feragat edip “yeterki kiramı ödesin” diyerek kira oranlarında ciddi bir indirim yaptılar. Dolayısı ile Ankara 6.Sulh hukuk mahkemesi’nin verdiği kararı bozan Yargıtay kira tutarlarının genel fiyat artışları kadar yükselmediğine karar verdi. Alınan karara ek olarak kiraların düştüğü dönemlerde kira ücretlerinin enflasyon oranında artırılmasına karşı çıkıldı ve mahkemelerin bu yöndeki talepleri reddetmesi istenildi.

Kiralarına yüksek zam yapılan kiracılar; kirası düşük iş yeri yada konutları emsal göstererek indirim talebinde bulunabilirsiniz.

Bu dönemde kiracı olmak kadar ev sahibi olmakta bir mesele, kimi imkansızlıktan, kimi farklı sebeplerden, ödenmeyen kiralar, faturalar, aidatlar kiracı ve ev sahibi arasında sürüp giden mahkemeler, en çokta ekonomik krizlerde baş gösteriyor. Eğer kiracılar ile sorun yaşamak istemiyorsanız, özellikle içinde bulunduğumuz dönemi de dikkate alıp evinize veya iş yerinize makul bir değer biçerek yola çıkmanız gerekiyor, yapacağınız sözleşme ve koyacağınız maddelere de dikkat etmelisiniz, yüksek kira değil ödenebilir kira ve iyi kiracı önceliğiniz olmalı. Aksi taktirde ödenmeyen kiralar ve faturalar ne yazıkki, sizleri “maceradan maceraya” sürükleyebilir.

 
Toplam blog
: 9
: 2209
Kayıt tarihi
: 08.04.10
 
 

Emrah Dönmez, 1978 İstanbul doğumludur. Uzun yıllar İstanbul gayrimenkul piyasasında başarılı işlere..