Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '14

 
Kategori
İlişkiler
 

Yarım iyilik, iyilik değildir

Yarım iyilik, iyilik değildir
 

Yaptığın iyilik de kaliteli olmalı ...


Herkes hayatında en az bir kez birisine iyilik yapmıştır.
 
Acı acı miyavlayan bir kediye süt bulmaya çalışmak, ne yapacağını bilmeden caddeye bakan yaşlı teyzeye yardımcı olmak, çatıyı tamir eden komşunun merdivenini tutmak vs.
 
Saydığımız bu küçük, basit denilebilecek iyilikler bile eğer tam anlamıyla yerine getirilmezse, arkasında bir yetersizlik ve kızgınlık bırakabiliyor, hatta öyleki bazı yarım iyilikler sizi yaptığınıza pişman edecek kadar olumsuz tepkiler doğurabiliyor.
 
Peki neden ?
 
Bir iyilik yapmak karşıdakini ister istemez bir beklentiye sokuyor herşeyden önce, bu beklentiyi karşılayacak şekilde davranışa devam etmemek veya yeterli bir açıklama getirilmeden orayı terketmek, karşı tarafı davranışınızı sorgulamaya sevk ediyor ve “Hiç yapmasa daha iyiydi” şeklinde yakınmalar sebebiyet veriyor.
 
Sebebin ne olduğuna eğildiğimizde, başkasından bir beklentisi olmayan ve bu duruma kendince konsantre olmuş kişiyi, sonucun olumlu olacağına inandırmış, bir güven duygusu oluşturmuş, daha sonrasında ise yüzüstü bırakmış olmanın ortaya çıkardığı hayal kırıklığını görüyoruz. 
 
Mesela, bir teyzeyi alıp yolun karşısına geçirmeyi ele alalım. Teyzeye yardımcı olduktan sonra, hiç yüzüne bakmadan ve hiçbir şey söylemeden hatta bir tebessümü bile çok görerek yolumuza devam ettiğimizde, yaptığımız iyiliğin bir anda unutulmasına ve belki de ne kadar kaba birisi olduğumuz algısının oluşmasına sebep oluruz.
 
Komşuya, merdivenini tutarak yardımcı olmayı ele alalım birde, komşunuz size bakıp kendini güvende hissederken bir açıklama yapma gereği bile görmeden merdiveni bırakıp gittiniz, zavallı adam güvendeyim algısıyla hareketlerine dikkat etmeyecek ve olanlar olacaktır. Hiç yardımcı olmamış olsanız, ona göre dikkatli davranacak belki de herhangi bir sorun yaşamadan işini bitirecekti.
 
Kendimize iyilik yapma konusunda da bunun örneğini görebiliriz. Mesela sıgarayı bırakmaya çalışan birisinin, bıraktım artık dedikten sonra, her seferinde sebepsiz ve keyfi olarak tekrar sıgaraya başlaması, yarın farklı konularda irade koymasını ve karar almasını da olumsuz etkileyecektir. Bu örneği kilo verme konusunda kendine iyilik yapmaya çalışan birisi için de verebiliriz.  
 
Verdiğimiz küçük örnekler dışında, aklımıza gelen hangi iyilik olursa olsun, bir iyiliği yapmaya karar verdiğimizde, bunu tam olarak yerine getirmek için elimizden geleni yapmak, eğer bunu başaramayacaksak durumu muhatabımıza bildirmek veya en son ihtimal bu iyiliği yapmamanın daha yerinde olacağını düşünmek yerinde bir davranış olarak gözüküyor. 
 
Yukarda bahsettiğimiz küçük iyiliklerde, yardım görüp daha sonra unutulanların acıları, belki kısmen göz ardı edilebilir fakat yaptığımız iyiliğin boyutu büyüdükçe, onu yarım bırakmanın sonucu ortaya çıkacak üzüntü ve kırıklık hali, o iyiliği tamamlamanın sonucu ortaya çıkacak mutluluk ve minnet hali kadar büyük olacaktır.
 
Büyük bir yardımın sonucunda beklenti içine soktuğunuz birisine, açıklama yapmadan, karşımıza alıp konuşmadan, duyarsız kalıp arkamızı dönmemiz, yarın onu bizden nefret eden birisi olarak karşımızda görmemize sebep olabilir.
 
Yarım bıraktığımız işlerin sonucundan emin olamayız .
 
Toplam blog
: 22
: 1957
Kayıt tarihi
: 12.05.07
 
 

1982 Bayburt doğumluyum. İlk okulu başka, orta okulu başka, liseyi başka bir şehirde okudum. Bunl..