Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '12

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Yarın 17 Haziran

Yarın 17 Haziran
 

Hükümet, 67 sonra Toprak Bayramını hatırladı


 

Toprak, yaşamdır.

Sağlıklı ve üretken “toprak” olmadan, sürdürülebilir yaşam mümkün değildir!

 

2050 yılına kadar 9 milyar olması beklenen dünya nüfusu için esas olan “toprak” talebi önümüzdeki 20 yıl içinde önemli ölçüde artacak; yaklaşık% 50 daha fazla gıda, % 40 daha fazla enerji ve % 35 daha fazla su gerekecektir. 

 

 Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) Sekreteryası,

17 Haziran 2012 Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü’nün ana temasını, “ Toprak;  Sağlıklı toprak hayatınızı sürdürür - Hep birlikte arazi tahribatını azaltalım” sloganıyla belirlemiştir.

 

Toprak, çok uzun sürede oluşan, korunmazsa kısa sürede kaybolabilen ve yaşamın devamı için zorunlu bir kaynaktır.  İklim değişiklikleri, doğal kaynakların tahribi, yanlış arazi kullanımı ve yanlış tarım uygulamaları, aşırı otlatma ve yanlış sulama sonucu toprakların tuzlanması gibi nedenlerle çölleşme meydana gelmektedir. Çölleşme, küresel boyutta bir problem olarak karşımızdadır. Kuraklık, erozyon, toprak bozulması ve çölleşme sonucu kaybedilen toprak, ortak geleceğimizin tehlikeye girmesi anlamına gelmektedir.

 

Dünyada tarım için kullanılan 5,2 milyar hektar alanın yüzde 70’inin çölleşme nedeniyle bozulmuştur. 

Çölleşme; açlık, yoksulluk ve göç başta olmak üzere ekonomik, toplumsal ve kültürel birçok problemi de beraberinde getirmektedir. Bugün küresel bir sorun haline gelen çölleşme konusunun tüm boyutlarıyla ele alınması, herkesin bu mücadeleye sahip çıkması ve ülkelerin zaman kaybetmeden ortak çözümler bulmaları gerekmektedir.


Türkiye topraklarının yaklaşık yüzde 90’ında erozyon görülmektedir. Toprak kaybının yoğun olarak yaşandığı alanların başında tarım alanları gelmektedir.Ülkemizde tarım alanlarının yüzde 59’unda, meraların yüzde 64’ünde, orman alanlarının yüzde 54’ünde erozyon vardır.

Her yıl erozyonla kaybettiğimiz 500 milyon ton civarında verimli toprakla birlikte büyük miktarlarda bitki besin maddesi de yitirilmektedir. Erozyonun etkisi sebebiyle kaybedilen verimli topraklar su tutma ve tarımsal üretim kapasitesinin düşmesine sebep olmakta ve gıda güvenliğimiz tehlike altına girmektedir.

 

Dünya nüfusunun hızla artması sonucu gıda maddelerine duyulan ihtiyaç da yoğun bir şekilde artmaktadır. Yapılan araştırmalar, 2050 yılına kadar 9 milyar olması beklenen dünya nüfusunu besleyebilmek için bugünkü gıda üretiminin yüzde 70 artması gerektiği ifade edilmektedir. Ancak yapılan çalışmalara göre dünyada her yıl 12 milyon hektardan fazla verimli arazi çölleşmeye bağlı olarak kaybedilmektedir.

Dünya yüzeyinin üçte biri yani 4 milyar hektardan fazla arazi ise çölleşme tehdidi altında bulunmaktadır.

 

Toprak, yaşamdır.

 

 

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..