Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '19

 
Kategori
Eğitim
 

Yarın Çok Geç Bugün Tam Zamanı

Geleceğimizi inşa ederken ince eleyip sık dokumamız gerektiği su götürmez bir gerçek olduğu delileriyle birlikte aşikardır. Gelecek nesillere güzel yarınlar hediye etmenin gayretini sarf ederken, yerine bir türlü oturtamadığımız taşları görmüyor değiliz. Bu taşlardan biri, eğitim öğretim sistemimizin bütün paydaşlar üzerinde kurmuş olduğu sınav baskısıdır.
 
Çocukları sınava hazırlanan ebeveynlerin, çocuklarıyla kaliteli zaman geçirememekten dert yanmakta, çocuklar akranlarıyla yeteri kadar bir arada olamamaktan mustariptirler. Sınav baskısı, en az çocuklar kadar ebeveynleri de yıpratmaktadır , sınavın negatif elektriği onları da esir almaktadır.
 
Değişen her Milli Eğitim Bakanıyla birlikte sistemi, kovalayan öğretmenlerin sarf ettikleri eforu da göz ardı etmemek gerekir, sistemler arası uyum süreci onları da olağanca zalimliğiyle tüketmektedir. Her yeni Milli Eğitim Bakanıyla birlikte sınav baskısından kurtulacağımızın umutları içimizde yeşerirken, ne yazık ki bugün geldiğimiz noktada sadece değişen, sınavların isimleri oldu. Bu nedenle içimizdeki umutlar, sarartmakta ve umutlar başka baharlara savrulmaktadır. Sınavlar kaldırılmadığı gibi mayalanıp çoğaltılmaktadır. Bugün geldiğimiz noktada yara iyileşmedi, aslında kangrenleşti. Her şey bitti mi?
 
Elbette ki hayır. Ümitvarız, çocukların arasında bir set gibi durmakta olan sınavların son bulmasından. Misafirlikler bile çocuklarımızın sınav programlarına ayarlanmış alarm saatleridir. Çalan telefonun bir
ucunda konuşan komşu, yarın size mi gelsek, bize mi, neden olmasın... komşu unutmuşum ya, kusura bakma bizim çocuklar sınava hazırlanıyor, biliyorsun bu sınav onlar için bir dönüm noktası, başka bir güne mi gelseniz. Haklısın komşu, biz müsait bir zamanda geliriz...
 
Çalan bütün davet telefonları, çocuklar sınava hazırlanıyor. Müsait bir zamanda cümlesiyle kapatılır. Müsait zaman bir türlü gelmez neden mi? Çocuk 7. Sınıftadır “LGS’ye" hazırlanmaya başlamıştır. 9. Sınıfta biraz dinlense dahi 10.sınıfta yarış tekrar başlar. 12. sınıfta “YKS,TYT,AYT “ ve üniversite biter mi; elbette hayır vize, final, bütünleme üniversite 2. Sınıftan başlayıp 3 ve 4. Sınıfta hız kazanan “KPSS hazırlık” Bir sürü dönemeçten geçildikten sonra nasibin yaver gitmişse, iş hayatına atılmış olursun. Anne, bu akşam size gelsem; abi, yarın sizdeyiz; komşu, bu akşam müsaitseniz oturmaya gelelim diyoruz vb. uzayıp giden misafirlik müsaadesi ve sonu gelmez, çocuklar sınava hazırlanıyor cümleleri... Sınav baskısının, sosyalleşmenin önünde dolaylı olarak bir engel teşkil etmesinin son bulacağından ümit varız. Çocuklarımıza kurduğumuz baskıların son bulacağından umutluyuz. Gönül rahatlığıyla misafir kabul edeceğimizden ve misafirliğe gideceğimizden umutluyuz. Ortaya konulan projeler hayat buldukça sistemin çarklarının sağlam bir şekilde dönmeye devam edeceğinin idrağındayız. Gelecek kaygısının azalacağı, eğitimin ayaklarının zemine daha sağlam basacağı aşikârdır. Bu sebeple eğitime dair var olan umutların yeniden yeşerdiğinin farkındayız. Sınavların varoluş gerçeklerinden elbette ki haberdarız.
 
Öğrenci sayımız çok, istihdam sahaları kısıtlı gibi gerekçelerin sınavı kaçınılmaz kıldığının farkındayız. Sınavın kaldırılması mümkün görünmese de baskısının hafifletilmesi gerektiğine inanlardanım, sınavın dezavantajlarının, çocuklara mal edilmemesi gerektiği de aşikârdır. Çocukların ve ebeveynlerin emeklerinin, sınav mahallindeki olumsuzluklara ve çocuğun heyecanlarına feda edilmemeli; çocuklar, telafisi mümkün olmayan sınavlara kurban verilmemelidir. Yarın çok geç olmadan geleceğimiz yapboz sistemlere feda edilmeden, başta eğitim dinamikleri bütün yönleriyle masaya yatırılmalı ve sonrasında sınavlara kalıcı çözümler üretilmeli. Eğitimin bütün paydaşlarının, geleceğimizi ziyan olmaktan kurtarmak adına; geleceğimizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarma adına; ebeveynler ve çocukların tebessümlerini çoğaltma adına; yarın çok geç, bugün tam zamanı parolasını kendilerine düstur etmeleri gerektiğinden, artık yola çıkma zamanı diyoruz. Kendilerine eğitimi dert edinen herkese, iyi yolculuklar dilerim. Yarın çok geç bugün tam zamanı.
 
 
Toplam blog
: 22
: 96
Kayıt tarihi
: 11.05.13
 
 

Çeşitli  İlköğretim Okullarında  idarecilik görevlerinde bulundum, çeşitli memur sitelerinde maka..