Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '06

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yarının şirketleri (II)

BAŞKANLIK YÜRÜTME VE DENETİM :
Yönetim kurulunu oluşturanların her biri “kendi konusunda” başkanlar kuruluna karşı sorumludur. Bunlar başkanlar kuruluna teklifte bulunurlar ve başkanlar kurulunca aynen veya tadilen uygun görülen yönetim kurulu kararlarını herbiri kendi alanında uygular. Buna ilişkin yol ve yöntem tespit eder ve karar alır.

Yönetim kurulunun şahsi manevisi, kurulu oluşturanların bir toplamı ya da ortalaması olmadığı gibi, şahıslardan müstakil bir hüviyet taşır. Yönetim kurulu kendi içinden veya dışından bir denetim kurulu tayin eder. Genel uygulamanın denetimi, uygulama ve izlemesini yaptırır. Deneticilerin bilgisine başkanlar kurulu başvurur. Deneticiler, yöneticilerden hesap soramaz ve yönetilenlere talimat veremez.

(Yetenekli yeni adayların, önce denetici sonra yönetici olmaları düşünülebilir kanısındayım)

Yöneticilikten ayrılanlar veya yöneticiliğe alınmayanlar veya yapamayacak halde yaşlananlar danışma kurulu olarak görev yaparlar.

Usüle önem verilmesi disiplin ve güvenirlilik açısından önemlidir.
Yönetici alacağı bir kararın başkanlar kurulunda tasvip görmesini garantiye almak istiyorsa , Tavsiyemiz öncelikle bunu ikili görüşmeler süzgecinden geçirsin ki; başkanlar toplantısında bir gulyabani ortaya çıkıp ta her kesi korkutmasın.
Başkanlar kurulu başkanının tartışmalarda görüş belirtmesi ve tartışmaya taraf olması uygun değilidir. En iyi karar, en çabuk ve oy birliğiyle alınan(onanan) kararlardır. Acil konularda başkanın yönlendirici reyi ve tercihi tercih edilmelidir. Başkanlar kurulu dilediği bir kararın alınmasını yöneticilerden isteyebileceği gibi, sorumluluk yöneticilere ait olmak üzere kararın alınmasına da katılabilirler.

Yöneticinin işlediği ağır bir suç nedeniyle yöneticilikten azli veya herhangi bir nedenle yöneticilikten affedilmesi başkanlar kurulu başkanının önerisi ve yönetim kurulunun kararı ile olur.

Yöneticiler için önerilen toplantı süresi (1 saat görüşme 1 saat sohbet) azami 2 saattir.

Yöneticiler 3 ayda bir başkanlar kuruluna 2 nüsha halinde bilgi ve rapor vermek zorundadırlar. Bu raporun bir örneği hesaplar yönünden deneticilerce verilmelidir.

Tüm yöneticiler altı ayda bir toplanarak kendi aralarında hizmet merkezleri itibariyle yapılan işler hakkında birbirlerini bilgilendirirler, durum muhakemesi yaparlar ve yapılacaklar konusunda fikir teatisinde bulunurlar. Bu toplanmada yönetici olmayan dahili ve harici hizmet birimleri de bir durum muhakemesi yaparak yöneticileri bilgilendirirler. (Bu toplantılarda gerekirse sesli ve görüntülü kayıt araçlarından yararlanılabilir.)

Hizmet merkezinin başındakiler 3 yılda bir rötasyona tabi tutulmalıdırlar. Rötasyon birbirlerini takiben olmalı (A nın yerine B, B nin yerine C, C nin yerine D, D nin yerine A....şeklinde) birbirlerinin yerine olmamalı.

Yönetici olabilmenin şartı, tüm zamanını bu işe verebilmek, istekli ve üstün meziyetlere sahip bulunmaktır. Bu meziyetlere sahip olup olmadığı sözlerinden ve yaptıklarından anlaşılır. Aranan meziyetler: yapıcı, uzlaştırıcı, sempatik, ilgi uyandırıcı, bilgili, ılımlı ve önceden çeşitli hizmet merkezlerinde denenmiş olmalı ve hizmette en önlerde bulunmaktır.

Bir sonraki konu : Toplantı idaresi usulü:

 
Toplam blog
: 45
: 2970
Kayıt tarihi
: 12.06.06
 
 

İstanbul Hukuk 1990 mezunu. Hukukçu. 1997 T.o.d.a.i yüksek lisans başlama yetkinliğine sahip.&n..