Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '06

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yarının şirketleri

Meşhur iğne teorisini bilirsiniz. Dikiş iğneleri yapan on adam varmış, ayrı ayrı her biri günde 3 iğne üretirmiş. Sonra işbirliğine gitmişler. Biri demir getirip, biri ocak yandırıp, biri delik açar, biri ocağa sokar, biri ucunu sivriltir ve hakeza her biri bir kolay iş yaparak sürat kazanmışlar. Sonra emeklerinin sonucuna baktıklarında her birine günde 3 iğneye bedel 300 iğne düştüğünü görmüşler. Bu olayın dillere destan olmasıyla insanoğlu üretim alanında şirketlerle tanışmıştır.

Bir şirket yapılandırmanın sayısız yol ve yöntemi bulunabilir.Hatta "Şirketler sayısınca sistem vardır." diyebiliriz. Hiç bir sistem ne tam mükemmeldir ve ne de tam kötüdür.Hatta her başarılı şirkette örnek alınabilecek pek çok sacayakları olduğu kuşkusuzdur. Ben de burada tespit edebildiğim kadarı ile vekendimce başarıya götürmede ideal bulduğum bir sistemi, gayet kısa ve çoközet bir biçimde arzetmeye çalışayım.

Sistem kurulumu 3 kısımdan oluşmaktadır. Çatı , Gövde ve kolluk.

I- ÇATI : Bunlar şirket kurucularından oluşur. Şirketin, şirket yönetme sevdasına düşmemiş büyük hissedarlarlarından oluşur.Bunlar başkanlar kurulunu oluşturanlar olup yönetici değilyönlendiricidirler. Kurucuların müstakil yürütme yetkileri yoktur. Sık sık toplanırlar. Kararları yol gösterici ve özendirici sınırlar içindedir.

Çatıdakiler aldıkları kararları profesyonel yöneticilere bildirerek, yöneticileri yönlendirir. Yöneticilerin aldığı kararları onaylar ve denetlerler.

II- YÖNETİCİLER : Bunlar, Çatı tarafından keşfedilecek ve şirketin ana gövdesini teşkil edecek yönetmenlerdir.

YÖNETİCİLER çevrede yaptıkları sükseye ve etraftaki dedikodulara göre değil mutlaka ve mutlaka şirketin amaç ve konumuna göre ve çeşitli kıstaslar belirlenerek seçilmelidir.

Bu kıstaslardan bilinçli seçilmiş bir mozaik oluşturmaya çalışalım :

- Birinci Yönetici fikir üretme kabiliyeti belirkin bir zat olabilir.

- İkinci yönetici bilgi kaynağı, araştırma ve geliştirmeci mahiyette bir şahsiyet.(Akademisyen olabilir)

- Üçüncüsü Organizasyon kabiliyeti olan..

- Dördüncüsü Tecrübeli

- Beşincisi Takip ve denetim kabiliyeti olan.

- Altıncısı fizibiliteci ( Yeni bir teşebbüse girişilecekse, olması zorunlu)

- Yedincisi basınla, halkla, devletle, iç ve dış oluşumlar ve dış ülkelerle iyi ilişkiler kurabilen.(Bir veya birkaç kişi olabilir)

- Sekizincisi çalışkan ve sadık (Halis) v.s. özelliklere sahip kişiler.

· Bunlar profesyonel idareci kadrosudurlar. Her “yöneticiler” kadrosu ayrı bir oluşumu ifade eder. Bunlar, karar alıcı, aldıkları kararlardan ‘kurucular tarafından onaylanan’ larını uygulayıcı ve yöneticidirler. Yöneticiler birbirinden bağımsızdırlar. Aynı sistem federatif olarak bölgesel veya il düzeyinde de farklı bir kadroile uygulanabileceği gibi yöneticilerden herbiri ayrıca bölgesel veya il yönetiminin başkanı konumunda da olabilir.

DEVAM EDECEK.......

[1] Yönetici özellikleri örnek olup sınırlı sayıda değildir.

 
Toplam blog
: 45
: 2970
Kayıt tarihi
: 12.06.06
 
 

İstanbul Hukuk 1990 mezunu. Hukukçu. 1997 T.o.d.a.i yüksek lisans başlama yetkinliğine sahip.&n..