Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '19

 
Kategori
TV Programları
 

Yasak Elma RTÜK Mücadelesi

Yasak Elma: RTÜK sana söylüyorum mahkeme sen anla, ben masumum!

1980'lerde TRT dönemine yetişenler Amerika menşeli Dallas dizisini bilirler. Dallas gibi olduk benzetmesinin neleri ima ettiğini de. Bir kaç yıl önce Dallas'ın yeni versiyonu ekrana geldiğinde kötülük ve entrika açısından ne kadar ilerleme kaydetmiş olduğumuzu hayretler içinde tecrübe etmiştik. Öyleki yerli dizilerin kötülük sarmalı ve entrika düzeneği uzay çağını yakalamışken, yeni versiyon Dallas ortaçağın temsilcisi gibi kalmıştı.

1980'li yıllarda TRT'de yayınlanan Dallas, 2000'li yıllarda Kanal D'de yayınlanan Aşk-ı Memnu'ya tahtı kaptıralı uzun zaman oldu. Şimdilerde her dizinin hedefi Aşk-ı Memnulaşmak. Halit Ziya Uşaklıgıl'in aynı adlı romanından uyarlanan Aşk-ı Memnu; lüks evler, sahne başı değiştirilen kıyafetler, karmaşık ilişkiler ağı eşliğinde "dünya yaratmak" deyimi ile birlikte trendler için dizi izleyen seyirci kitlesinin ilgisini çekmeyi -başardı.

Aşk-Memnu 2008-2010 yılları arasında 79 bölüm yayınlandı. Bazı diziler proje aşamasında aşkı memnulaşmayı hedeflerken, bazı diziler ilerleyen zamanlarda hikaye açılımına gittiklerinde Aşk-ı Memnu'nun dünyasına dahil oldular. Yayınlanmaya devam eden Yasak Elma başlangıçta lüks teması eşliğinde kurduğu dünya ile Aşk-ı Memnu'ya selam çakarken; taciz iddialarından sonra girilen yolda içerik olarak da benzeşmeyi tercih etti.

Yasak Elma'nın ilk bölümünü hatırlarsak, gözü yükseklerde lüks düşkünü Yıldız ile mantıklı gururlu Zeynep adlı iki kız kardeşin hikayesi ile başladı. Yıldız hayranı olduğu sosyetik Ender ile tanıştığında hayatının kökünden değişeceğinin farkında değildi. Genç ve güzel Ender, estetik doktoru ile yasak bir aşk yaşamaktadır. Kocası Halit'ten boşanma planları yapmaktadır, yüklüce bir tazminat almayı takıntı haline getirdiğinden kocasını zina ile suçlamak ister ve Yıldız'ı kocasını ayartmak için kiralar. Para uğruna her şeyi yapan genç kadınlar, gençlik ve güzellikle sarhoş olan yaşı geçkin zengin adamlar teması eşliğinde Yıldız'ın Ender'e kazık attı. Ender' beş parasız boşanınca sevgilisi tarafından terk edildi. Yıldız Halit'i evliliğe ikna etti derken, kabul edilebilir sınırlarda bir hikaye içeriğine sahipti  Yasak Elma. Ender'in entrikaları, baba sevgisizliğinden alkolün pençesine düşen Zehra'nın her türlü entrik oyunda darbe yemesi derken sezon finali ile tatile girdi Yasak Elma.

Senaryonun Zeynep Alihan bölümü Alihan'ın travmaları panik atakları eşliğinde elmanın entrik yarısına göre aşk ve değişim adına seyircide çekim gücü oluşuran bir etkiye sahipti.

Ne olduysa yaz aylarında oldu. Amerika taraflarından esen taciz rüzgarları eşliğinde Yasak Elma'nın setinden Talat Bulut'un başrolde olduğu bir taciz iddiası geldi ve olay yargıya taşında. Başrol oyuncuları Şevval Sam ve Eda Ece hemcinslerinin tarafında yer alarak Talat Bulut'u eleştiren açıklamalar yaptı. Yapımcı Fatih Aksoy ise yargının kararından sonra kararını  netleştireceğini açıkladı. Talat Bulut suçlu bulunursa alternatif bir oyuncu ile devam edilecekti çekimlere, reytinglerin durumuna göre nihai karar verilecekti. 

Yargı takipsizlik kararı verince Talat Bulut ile devam kararı verildi. Kadın oyuncuların açıklamaları, Talat Bulut'un verdiği cevaplar derken set ortamı gerilmişti. Yeni sezonun ilk bölümlerinde reytinglerde düşüş yaşanınca senarist sert bir manevra ile Halit'i ekranların en sevimsiz karakterine dönüştürdü. Oyuncunun gerçek hayatta yaşadığı sıkıntı yüz ifadesine sirayet etmişti. Ben kadınları kırarım, kadınlara zarar veririm replikleri eşliğinde Halit yeni karısına eşki karısıyla ihanet ederken, geçmişte ortağının karısı ile yasak aşk yaşadığı, sonrasında yasak aşkının kızı ile evlendiği Alihan'ın travmalarının sebebi olarak ortaya çıktı. 8 Ekim'de yayınlanan 17. bölümden bahsediyorum ki o hafta dizi en düşük reytingini almış, 4,78 ile.

Sosyal medyada bir takım görseller, şemalar eşliğinde kim kimdir, Yasak Elma'nın yasak ilişkiler ağı şeklinde gündem oluşturan bölümünden sonra, RTÜK, "toplumsal yaşamda kabul görmeyen ilişki biçimlerinin konu edildiği" gerekçesi ile Yasak Elma'ya beş kez yayın durdurma cezası verdi.

Ablasının eski kocası Halit'in annesi ile yasak iilişki yaşayan kişi olduğunu öğrenen Alihan'ın intikam uğruna Halit'n eski karısı Ender ile evlenmesi. Yıldız'ın eski kocası Kemal'in Yıldız'ın üvey kızı Zehra ile yine intikam uğruna gönül macerasına girişmesi beş kere Aşk-ı Memnu etkisi yaşattı desek abartmış olmayız. 

Beş hafta yayın durdurma cezası dizinin sonu olur tartışmaları eşliğinde yürütmeyi durdurma kararı geldi yargıdan. Senaryo ekibi RTÜK cezası sonrası sert bir şekilde geri manevra yapmak yerine 15 bölüm karmaşık ve kabul edilemez ilişkiler ağının ekmeğini yiyip, reytinglerini 6,85 bandına yükselttikten sonra 32. bölümde Halit'in ölen ortağının Halit'e bıraktığı mektup ve kol saati üzerinden Alihan'ın annesi ile yasak aşk yaşayan kişi Halit değildi düzeltmesi yapıldı. Özünde RTÜK'e ceza vermekte acele ettiniz bakın aslında olayın aslı öyle değildi böyleydi dediler.

RTÜk sana söylüyorum mahkeme sen anla ben masumum dedi Yasak Elma. 

Peki gerçekten öyle mi? 15 bölüm tekrar ve tekrar böyle denilen bir olay tek bir cümle ile temize çekilebilir mi?

Senaryo tekniğini biraz bilen, hikaye üretme konusunda tecrübe sahibi olan kişiler bilirler ki bu mecburiyetten yapılan bir nevi tekzip. İşin başında bu şekilde yazılsa idi hikaye, Alihan'ın yaptığı hataya seyirci ortak edilirdi. Yani seyirci aslında bahsi geçen kişinin Halit olmadığını bilirdi. Alihan nasıl anlayacak anlayana kadar neler olacak merakı ile seyretmesi için kurgulanırdı hikaye.


semakarabiyik@gmail.com

 
Toplam blog
: 8
: 327
Kayıt tarihi
: 01.04.18
 
 

Analiz ve eleştiri... Türk'ün Dizi İle İmtihanı, Dizierkil Ailede Baba Rolü, Beyaz Camın Realiti ..