Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '12

 
Kategori
Güncel
 

Yasak ve uyarı levhalarına dikkat edelim

Yasak ve uyarı levhalarına dikkat edelim
 

DENİZDE BOĞULAN ÇOCUĞU KURTARMA(ALINTI)


Kavurucu sıcakların insanları bunalttığı şu günlerde, fırsatını bulan denize koşuyor. Yasak tehlikeli bölge levhalarının uyarılarına rağmen, bilinçsizce serinlemek için, tehlikenin içine atlıyorlar. Fethiye sahillerinde boğulma tehlikesine sık rastlanmıyor, ama İstanbullular buldukları her fırsatta Karadeniz ve Marmara kıyılarında denize girerek serinlemenin yollarını arıyor. Özellikle hafta sonları boğaza bakan kıyılar ile Şile, Ağva gibi bölgeler denize giren vatandaşları ağırlıyor. Ancak, Karadeniz kıyıları serinleme ve eğlencenin yanında tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Karadeniz’e özgü rip akıntısı, dünyada kaza ile ölüm sebeplerinin en yaygınlarından biri sayılan boğulma vakalarına sebep oluyor. Boğulma vakalarına karşı alınacak önlemler ve yapılması gerekenler, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı tarafından vatandaşlara duyuruldu. Komutanlık, yayınladığı broşür, afiş ve tanıtım filmi ile rip akıntısını anlatıp vatandaşları uyarıyor. Rip akıntısı( İÇE ÇEKEN AKINTI) bir akıntıdır. Özellikle Karadeniz’ e özgü rip akıntısının tehlikesi, uyarı levhaları ile vatandaşı, uyarıyor ve “burası (İÇE ÇEKEN AKINTI) bölgesidir, çok tehlikelidir, burada denize girilmez”şeklinde yazılar yer alıyor. Ama dinleyen kim, bile, bile ölüme atlıyorlar. Sık, sık boğulma vakalarına şahit oluyoruz. Ayrıca vatandaşın bundan nasıl korunacağı anlatılıyor. Broşürlerle ise akıntıya kapılma durumunda ne yapılması gerektiği detaylı bir şekilde tarif ediliyor. Bu yolla boğulma vakalarını en aza indirmeyi hedefleyen yetkililer, broşür afiş ve tanıtım filmini tüm kurumlara iletti.
Rip akıntısı nedir?
Rip akıntısı (içe çeken akıntı), sahile vuran dalgaların, deniz zemini ve derinlik farkı nedeniyle birleşerek dar bir bölgeden hızla geri çekilmesine deniyor. Geçmiş yıllarda bahsi geçen bölgelerde denize giren onlarca insan, rip akıntılarına kapılarak yaşamını kaybetmiş veya boğulma tehlikesi geçirmiş. Bu nedenle kontrolsüz, emniyet tedbiri alınmamış, cankurtaran ve sağlık ekibi bulunmayan sahil ve plajlarda, rüzgârlı havalarda ve denizin dalgalı olduğu durumlarda denize girmemek hayati önem taşıyor. Öte yandan çocukların kesinlikle denize yalnız girmemesi gerekiyor. Dağıtılan broşürlerde akıntıya kapılma durumunda neler yapılması gerektiği ise şu şekilde anlatılmış:
1. Sakin olun, asla paniğe kapılmayın.
2. Çeken akıntı sizi derine çekmez, sahilden uzağa götürür.
3. Bizim denizlerimizde genellikle 100 metreden daha fazla götürmez.
4. Asla çeken akıntıya karşı sahile doğru yüzmeye çalışmayın, dünya yüzme şampiyonu olsanız dahi rip akıntısına karşı koyamazsınız.
5. Akıntıya karşı yüzerek gücünüzü tüketmeyin, akıntıdan değil, yorgunluktan ölürsünüz.
6. Akıntının sizi götürmesine izin verin. (akıntıdan derhal kurtulmak istiyorsanız sahile değil; sağa veya sola yanlara doğru yüzün).
7. Bu arada seslenerek veya sadece tek kolunuzu kaldırarak yardım isteyin. Yüzünüz daima sahile dönük olsun.
8. Akıntı sizi açığa çektikten 1 – 2 dakika sonra duracaktır.
9. Akıntı durduktan sonra belirli mesafe yanlara doğru, sahile paralel yüzün ve akıntıdan çıkın. Sonra sahile doğru yüzün.

Geçen sene Kilyos sahilinde boğulmak üzere olan 2 kişinin kurtarılışını korkuyla izledim. Deniden bayağı korkar oldum. Fethiye’de yüzme bildiğim halde boyumu geçen yerlerde yüzmüyorum kıyıya paralel olarak yüzmeyi tercih ediyorum. Büyüklerimizin “denizle oyun olmaz” sözleri kulaklarımda. Lütfen uyarıları yasakları dikkate alalım, sonra ağlamayalım.

Bilinçli ve kurallara uyan bir Toplum olmamız dileği ile, selam ve sevgiler.

 

NAHİDE ÇELEBİ



 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..