Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '09

 
Kategori
Güncel
 

Yasaklar, merak doğurur...

"Konuşursa, ben de konuşurum"

Öğretmenin biri, öğrencisine bir mektup vererek, bunu postaya atmasını söyler. Mektubu verirken de; sakın ha, mektubu açıp okuma diye sıkıca tembih eder.

Öğrenci, mektubu alıp, postanenin yolunu tutarken öğretmeni arkasından seslenir, " sakın ha mektubu açıp okuma" diye seslenir.

Mektubu alıp postanenin yolunu tutan öğrenciyi bir merak alır, bir türlü merakını yenemez. Bir kuytu yerde mektubu açar ve okur.

Öğrenci sınıfa döndüğün de; öğretmeni öğrencisine, mektubu postaya vermeden önce, okuyup okumadığını sorar.

Öğrencinin yüzü kızarır. "Hayır okumadım öğretmenim" der.

Öğretmen tekrar sorar: Okudun mu, okumadın mı ?

Öğretmeninin kendisini takip ettiğinden şüphelenen öğrenci: Yüzü kızarık şekilde, başını öne eğerek ağlamaklı bir şekilde, "evet, okudum öğretmenim"der.

Peki; ne yazıyordu ?

Öğretmenim sadece" "Yasaklar, merak doğurur " diye yazıyordu.

Öğretmen sınıfa dönerek: Çocuklar bu bir denemeydi. Gördüğünüz gibi bu deneyimiz sonuçlandı. Arkadaşınızı cezalandırmıyorum. "Yasakların, tüm insanlarda bir merak doğurduğunu öğrenmiş olduk.

Şimdi Başbakanımızın, Eski Genelkurmay başbakanımız arasında geçmiş tarihte yapılan görüşme konusunda, Sayın Büyükanıt, konuşursa ben de konuşurum. Konuşmasa bu görüşmemiz benimle mezara kadar gider demesi, toplumda büyük bir merak uyandırdı.

Hepimizi şimdi bir merak sardı. Konuşmanın içeriği çok basit konular da olsa zihinlerimiz çeşitli varsayımlar üzerinde gezinir oldu. Merakların bir çok senaryoları ortaya koyacağı bir gerçek.

Toplumu bu meraktan kurtarmanın yolu, bu görüşmede konuşulanların toplumla paylaşılmasıdır.

" Konuşursanız, ben de konuşurum" anlayışı bir kuşkuyu, bir yaptırımı, bir baskıyı da beraberinde getiren bir anlayıştır. Bunlar konuşulmamış olsaydı, kimsenin aklına bir şey gelmez, merak da edilmezdi.

Bu söz, artık kamuoyuna mal olmuştur. Kamuoyunun da, bu meraktan kurtulması için, görüşme ile ilgili konular açıklanmalıdır.

"Yasaklar, merak doğurur". Meraklar da, olur olmaz, yararlı yararsız, bir çok dedikoduların üretilmesine neden olur. Bu durum da kurumlara zarar verir.
Meraklarımız giderilsin...

 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..