Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Profesyonel Koç Gizem EKİCİ

http://blog.milliyet.com.tr/gizemekici

25 Haziran '19

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yaşam Amacı Oluşturmak

Bill Gates : “Şanslıysanız genç yaşta tutkuyla bağlanacağınız bir şey bulursunuz. Örneğin, ben 13 yaşındayken bilgisayar ve yazılım dünyasını keşfettim, hayatımın geri kalanında bu işi yapacağımı anlamam beş yılımı aldı. Ben şanslıydım. Muhtemelen başlarda birçok konuda başarısız olacaksınız. Bu yüzden özgüvene sahip olmak çok önemli. Tutkunuzu bulmak bir serüvendir. Zaman alabilir.” 
 
Albert Einstein : “ Mutlu bir yaşam sürmek istiyorsan, hayatını bir amaca ada; kişilere veya nesnelere değil!” 
 
Ingvar Kamprad (IKEA’nın kurucusu) : “Bir iş hiçbir zaman sadece geçim kaynağı olarak görülmemeli. İşinizi coşkuyla yapmıyorsanız, hayatınızın üçte biri boşa gidiyor demektir.” 
 
Larry Page (Google kurucularından) : “ Bütün bu işleri yapmak için bizi motive eden tek şey para olsaydı, çoktan şirketi satmış, deniz kenarında oturuyor olurduk. Sizi motive eden şey para olmamalı; çalışmak, başarmak ve insanlara faydalı olmak olmalı.” 
 
Vehbi Koç: “Başarılı olmak için sevdiğiniz mesleği seçin. Başarıda meslek sevgisinin çok büyük rolü vardır.”
 
Yukarıdaki isimleri tanımayanınız var mı? Sanırım yoktur. 
Hatta tanımayı bir kenara bırakın; Bill Gates ismini görünce gözünüzün önüne Microsoft amblemi, Einstein’i görünce “E=mc2” formülü geldi.  IKEA deyince kulaklarınızda “IKEA evinizin her şeyi” sloganı çınladı ve ismini asla telaffuz edemediğimiz tuhaf isimli mobilyaları aklınıza geldi. Koç zaten Türk ekonomisinin dinamosu dediniz. Google deyince ise fazla söze bile gerek yok elimiz ayağımız her şeyimiz olduğunu düşündünüz.
 
Peki, tüm bu dehaların, yaratıcıların, bilim/iş insanlarının böyle başarılı ve zengin olmalarının, tarihe isimlerini altın harflerle yazdırmalarının tek sebebi çok çalışmak, yüksek IQ, doğru yatırım yöntemleri, paraya hükmetme becerisi veya şansları olabilir mi?
 
Asla! Fark ettiyseniz hepsinin söylemlerinde birbiriyle doğrudan bağlantılı kavramlar var: “ Tutku, amaç, işini coşkuyla yapmak, sevdiği işi yapmak, parayı amaç olarak görmemek.” (bkz. Yetenek ve Beceri Dünyası)
 
Bu insanların şansı; kendilerini her daim, hevesli, zinde tutan, zaten sevdikleri işi yaptıkları için uzun saatler, günler tatile ihtiyaç duymadan çok çalışabilmelerini, üretken olmalarını sağlayan, bir çocuk heyecanıyla hayal kurdurtan yaşam amacı oluşturmalarından geliyor!
 
Tabii ki bu yeterli değil. Yaşam amacınızı oluşturduktan sonra, bu amaç doğrultusunda neler yapmanız gerektiğini adım adım planlamanız gerekiyor.
Tutkunuzu buldunuz ve yaşam amacınızı oluşturdunuz.( bkz. Yetenek ve Beceri Dünyası)
Ardından, ilk olarak bu yaşam amacı çerçevesinde bir hedef oluşturmalısınız.
 
Hedefiniz hayal gücünüzle yoğrulsa da gerçekleşmesi için aşağıdaki beş özelliğe sahip olmalı:
1- Spesifik/Net ve Kesin
2- Ölçülebilir
3- Başarılabilir
4- Gerçekçi
5- Zaman sınırlı
 
Bill Gates’in çarpıcı ve o zamanlar için çok da inandırıcı gelmeyen hedefini duymak ister misiniz?
“Sene 1975: Yirmi yıl içinde her eve, her masaya, kişisel bir Microsoft bilgisayarı girecek.”
 
Gates, her eve her masaya kişisel bir Microsoft bilgisayarı girecek derken net ve kesin; yazılımının üretimini ve uygulanabilirliğini test etmiş olduğu için gerçekçi ve başarılabilir; hedef kitlesi belli ve somut bir ürünün yaratıcısı olduğu için ölçülebilir, yirmi yıl diyerek de zaman sınırlı bir hedef oluşturmuş, tüm çalışmalarını bu hedef doğrultusunda yaparak başarıya ulaşmıştır.
 
Şimdi sıra sizde! Yukarıdaki beş olmazsa olmaz özellik çerçevesinde kendi büyük, eşsiz, iddalı hedefinizi oluşturun ve bu hedef doğrultusundaki yol haritanızı çizmeye hazır olun.
 
 
 
Toplam blog
: 13
: 180
Kayıt tarihi
: 29.04.19
 
 

www.kocumveben.com ..