Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '15

 
Kategori
Deneme
 

Yaşam hakkı eşit mi; genç birini öldürmenin cezası yaşlı birini öldürmekten fazla olmalı mı?

Yaşam hakkı eşit mi; genç birini öldürmenin cezası yaşlı birini öldürmekten fazla olmalı mı?
 

Adam ölüm döşeğinde. Birkaç saat sonra zaten ölecek. Tuttunuz öldürdünüz. Bir de 20 yaşındaki delikanlıyı öldürdünüz. Birinin birkaç saati var; diğeri belki 60-70 yıl daha yaşayacak. Biri genç, diğeri yaşlı. Biri hayatını yaşamış, diğeri hiçbir şey yaşamamış. Bunları uzatabiliriz…

Bugünkü kanunlar bu öldürmelerin ikisine de aynı cezayı veriyor. Ve doğrusu kafamız karışıyor. Etik olarak 20 yaşındaki bir genci öldürmek yaşlı birini öldürmekten daha ağır gibi. Ama işte iş cezaya geldi mi fark etmiyor. Aslında fark etmesi lazım. Gencecik bir insanı hayattan alıyorsunuz. Diğer tarafta ölüm döşeğindeki bir adam. Birkaç saat sonra zaten ölecek. Hayat hakkı tamam da bu kanun yazıcıların iki durum arasında fark görmeyişi ve aynı cezayı verişi inanılır gibi değil. Yaşlı birini öldürene genç birini öldürenden daha az ceza verilmesine hiç kimse itiraz etmez.

İnsanların yaşam hakkı eşit mi? Dahası hayat hakkı var olmak ya da yok olmak mı? Gerçek adalet için bu konunun detayına inilemez mi? Ölüm döşeğindeki bir adamla 20 yaşındaki bir gencin öldürülmesinin cezası nasıl aynı olur. Ölüm döşeğindeki adama sorsan, desen ki Ali seni öldürürse 30 yıl hapis yatacak, adam der ki ben zaten birkaç saat sonra öleceğim, bu adil değil. Gerçekten kanun yapıcılar bu adaletsizliği görmüyorlar mı acaba. Hiç ceza verilmesin değil, biraz daha düşük olur. Adam öldürmek olarak ele alınıyor; nasıl öldürüldüğüne bakılmıyor. Adam zaten 80 sene yaşamış, tamam sonuçta öldürme var ama 20 yaşındaki birine verilen cezayla aynı olur mu?

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..