Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '06

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yaşam kılavuzu

Yaşam kılavuzu
 

Doğarken kimseye bir yaşam kılavuzu verilmedi. Hepimiz yaşamın bir yönünde eğitim görüyoruz.İmkanlarımız ,kimi zaman ideallerimizin, önüne geçebiliyor.Yine de büyük mücadele ve azimle adım atanlar, olağanüstü gayretleri ile zor şartları aşarak başarıya ulaşanlardır. Onları diğer insanlardan ayıran özellik nedir?Onları, ayıran ideallerinin büyük oluşudur.Çünkü onların kılavuzu yaşam şartlarıdır.Yaşam şartları eğer çok zorlayıcı ise, bireylere güdümlenme olur. Kırsal kesimde doğan birey bilir ki, eğer okuma şansını yitirirse gerek mali, gerek kişisel sorun yaşayacaktır. Kent yaşamında doğmuş,mali olanakları diğerlerinden rahat bir bireyin ise ,şartlarında çok fazla zorlama olmadığından onu güdüleyecek olan en büyük etken çevresel faktörleridir.Kılavuzu ise,deneyimleridir

İlk bakışta her iki bireyin de deneyim yaşadığını söyleyebiliriz ama nuans vardır. Zor şartlarla güdümlenen birey,yaşamın eğitimini de birlikte alır.Çok fazla deneyimler yaşama ve hata yapma şansı yoktur.Bunu içgüdüsel bilir.Diğer yandan Kılavuzu deneyimler olanın,süresi daha uzundur.

Tabii ki,amacım toplumda sadece iki ayrı birey varmış gibi ayırmak değil.İnsanlar çok farklı inanç,düşünce,zeka,akıl sahipleridir. Yaşam; insanların ve diğer canlıların bir bütünüdür.Bizi diğerlerinden ayrına farklılıkların dışında doğa ortak noktamızdır.İnsan da diğer canlılar gibi , doğanın bir parçasıdır İnsanlar, dünyaya geldiğinde,çeşitli din,dil,ırk,mezhep,genetik kodlarla gelir.Buradaki faktörlere göre de yaşamını belirler.Kiminin duygusal zekası yüksektir. Bir diğerinin aklı, bilinci,mantığı.. Yine de hepimizin içinde bulunduğu yaşam kılavuzunu elde etmek için, çaba gösteririz Eğitimlerimizi ona göre almaya çalışırız Fakat aynı zamanda ,.düşüncelerimizle desteklediğimiz ya da red ettiğimiz kurallar dizisi içinde çoğu zaman,boğuluruz.

Önce kendimiz,daha sonra yetiştirdiklerimiz ,evlatlarımız,öğrencilerimizin,çeşitli güdümlenme yollarına ihtiyaçları vardır.Eğer biz, zor şartlar içinde eğitim almışsak, aldığımız her bir eğitim çok önemlidir.Bunu düşündüğümüzde ise,yeni yetişen gençleri, hatta çocukları anlamakta zorlanırız .Çağ farkı deriz Zaman zaman da,çocuğun şartlarını kolaylaştırır, rahat okusun isteriz okusun.Bu bir güdümlenme midir? Çocuğa sorumluluk aldırmak,paylaşmayı öğretirken müsrif olmaması gerektiğini, anlatmak çok önemlidir. Dengeyi bulmak ve buldurmak evlatlarımız için gereklidir İçimizde alamadığımız bir eğitim varsa, çocuğu bu eğitime yönlendirmenin sakınca doğurma ihtimali fazladır. Örnek vermek gerekirse,avukat olmayı arzulamış bir anne veya baba buna yönlendirip, hukuktan okumasına güdüler. Bu durumda birey, ilerde yapmak istemediği bir mesleği yapacak ve çok başarılı olamayacaktır.O halde gerçek yaşam eğitimi nasıl olacaktır.?

Çözümü nerede?
Bu konuyu daha ileriki satırlarda anlatacağım .Öncelikle,farklı yaşamlara değinmek istiyorum.Sevgi ortamında,özgür bırakılmayan evde tartışma yaşayan bir çocuğun, güdülenmesi ancak gördüğü davranış biçimi olacaktır ''Öfke'' Büyük olasılıkla genç birey, kendini yaşamın ortasına atacak ve yaşamla kavga, gürültü ilerleyecektir Neden kavga gürültü? Günümüzdeki şiddet eğilimleri neden oluyor, sizce neden artıyor? Biraz daha farklı bakmak gerekir diye düşüyorum. Yaşamda parçalanmış ailelerin çocukları durumlarından,oldukça etkilenmektedir . Buna çözümler üretilmesi gerekmektedir.En önemli çözüm aile içi eğitimdir.

Ne yazıkki henüz pek çok aile henüz aile için eğitim alması,psikologa danışmayı istemiyor. En güzel görevlerden biri,okullarda olan Rehber öğretmenlerdir.Yine de bazılarına bu yeterli değildir. Rehber öğretmen elinden geleni yapsa da, kimi çocuk yakın değildir.Bu kültür her gence verilememiştir.Aile içinde sırlar vardır.Bu sırları ancak yaşıtlarıyla ,arkadaşlarıyla paylaşan gençler,onların şiddet güdümlemeleriyle karşı karşıya kalır.Kimi zaman öfke, kızgınlık, kimi zaman da başarılı olanlara duyulan, kıskançlık tehlikeli duyguları içinde büyümesine neden olmaktadır. Kılavuzları ne yazık ki,aşırılıktır.

Güç elde etmeleri için, kendilerini en iyi ifade yöntemleri şiddet,öfke,uyuşturucu hatta giysilerde radikalliktir .Pek çoğumuz günümüzde bu sorunlu gençlere üzülürüz. İyi bir eğitim için,dengeli bir aile yaşamı,uygun şartlar,ahlak, milli dil ve din kültürü içinde barındıran yaşam eğitimi gereklidir. Ne yazık ki pek çok nedenden dolayı,her insanın böyle bir yaşam şansı yoktur Bu istisna ailelerden oluşur.Kaldıki bazı bireyler genetik olarak,birçok davranışı daha doğarken taşır.

Bilimsel araştırmalar göstermiştir ki alkol geni vardır.Son dönemdeki basına aracılığı ile aktarılana, bakılırsa inançta gen olarak bulunmuştur Burada genlerin faktörünü genetikci bilim adamlarına bırakarak, konumuza dönmek istiyorum Her türlü şartlarda yapılacak olan açıktır.Kırsal kesimlerde de ,kentsel yaşamda da önce aileler olmak üzere, yaşamları edindikleri deneyimler kılavuzu olmaktan çıkmalıdır Kendi seçtikleri yaşam kalitesini arttırıcı,kişisel gelişiminlerini sağlayacak eğitimler almalıdır.Tabii çocuklarımıza sağlıklı,sakin başarılı, en büyük güdüleyici sevgiyi şevkati, ilgiyi ve özgürce seçme hakkını vererek büyütmek istiyorsak.

Yaşam kılavuzu bize verilmedi ama, biz gelecek nesiller için,çocuklarımıza vermek adına kendimizi eğitirsek, geleceğin nesillerine bilgimizle kılavuz olabiliriz
Unutmayın hem siz, hemde toplum bu çocuklarımızdan gurur duymayı çok ister değilmi? Bir düşünün; evladınızın dünyaya bir bilim adamı olarak duyurulduğunu? Niye olmasın?

Yaşamdaki kılavuzunuz eğitim,içsel güdümlenmeniz, kendinize sevgi olsun.

 
Toplam blog
: 113
: 5180
Kayıt tarihi
: 11.09.06
 
 

Kişisel gelişimde, düşüncelerin kullanımını sanat gibi gördüğümden, 1986yılından itibaren çok sevdiğ..